Igor Orozovič vzdáva hold Ive Janžurovej v klipe Madamme de Janjour

Český herec a hudobník Igor Orozovič je v jednom kole – koncertuje, hrá na niekoľkých divadelných scénach a túto jeseň ho čaká filmové nakrúcanie i vianočné koncerty. Začiatkom budúceho roka zaznejú jeho autorské piesne v symfonických aranžmánoch v spolupráci s Moravskou filharmóniou Olomouc. Najhorúcejšou novinkou týchto dní je však jeho videoklip k piesni Madamme de Janjour, ktorý predznamenáva uvedenie celovečerného filmového dokumentu Janžurka do kín.

Madamme de Janjour

Hudobná dráha Igora Orozoviča dosiahla tento rok dôležitý míľnik v podobe debutového albumu Když chlap svléká tmu, ktorý vydal na jar vo vydavateľstve Supraphon. Medzi 11 autorskými piesňami je tiež song venovaný legendárnej českej herečke Ive Janžurovej, s ktorou Igor Orozovič hrá nielen na domovskej scéne Národního divadla, ale i v komornej inscenácii Božská Sarah v Divadle Kalich. Pesnička Madamme de Janjour zaznie tiež v celovečernom dokumente Janžurka režisérky Theodory Remundovej, ktorý vstúpi do českých kín 26. septembra 2024. K piesni vznikol i videoklip, ktorý je zverejnený na YouTube vydavateľstva Supraphon i YouTube profile Igora Orozoviča:

„Pesničku mi Igor raz venoval k narodeninám v priamom prenose v rozhlase. Bol to darček, ktorý mi doslova vyrazil dych. Teraz, keď ju hrá na koncertoch, tak sa z nej stáva skoro hit. Ľuďom sa páči, má radostný rytmus, skvelý text – mám veľmi rada Igorove autorské skladby, každú pre niečo iné, vždy s originálnym nápadom v obsahu i v melódii, ale Madamme de Janjour sa ujala pekne.  A to ma teší dvojnásobne: Keď na koncertoch vidím, ako sa publikum pri nej baví, je to pre mňa vlastne ďalší darček,“ komentuje skladbu Iva Janžurová.

„Pani Iva po natáčaní povedala: ,To ste dobrí, natočiť videoklip za pár hodín.‘ A ja na to: ,To áno, ale vy ste ho pre nás natáčali asi 60 rokov.‘  V tom klipe je totiž vážne prierez celou jej úchvatnou kariérou. Ako spievam, je to žijúca legenda. Tak trochu ju poznám a musím potvrdiť zvesti, že je to hlavne úžasná osobnosť a bytosť, ktorá neprestáva hľadať kvalitu okolo seba i v sebe a neustále nachádza inšpiráciu a nové podnety k tvorbe a životu. Klaniam sa hlboko a vážim si naše parťáctvo,“ dodáva Igor Orozovič.

Vianočné koncerty s cimbalom

Popri jesenných koncertov v Čechách a na Morave pripravuje Igor Orozovič i dva vianočné koncerty. „Myslím, že si diváci i moja hudobná existencia zaslúžia zase niečo špeciálne pod stromček. Nebojte sa, koledami budeme šetriť a necháme ich nákupným centrám. Ale trochu tej sviatočnej atmosféry si doprajeme a našu hudbu spestríme zvukom nefalšovaného moravského cimbalu Michala Procházku. Ako toto môže dopadnúť? Jedine skvelo! Nemôžem sa dočkať,“ odkazuje publiku dvoch už takmer vypredaných koncertov, ktoré sa uskutočnia v Divadle pod Palmovkou 16. a 17. decembra.

Vianočné koncerty: https://www.podpalmovkou.cz/koncerty-243-igor-orozovic–co

Divadelné premiéry a film

V novej sezóne čaká na scéne Národního divadla Igora Orozoviča inscenácia Petra Erbesa a Borisa Jedináka Privatizace, ktorá bude mať premiéru v januári 2025, a inscenácia Tři mušketýři a já v réžii významného režiséra Dmitrija Krymova s ohlásenou premiérou 29. mája 2025. V októbri bude Igor Orozovič natáčať nový film známeho režiséra a scenáristu Rudolfa Havlíka, ku ktorému píše ústrednú pieseň v spolupráci s pesničkárkou Tali.

Symfonický let „Holubieho muža“

Nezabudnuteľný koncert, kde sa prepoja vďaka orchestrálnym aranžmánom Jana Lstibůrka dva hudobné svety: originálny autorský šansón Igora Orozoviča a symfonická hudba Moravskej filharmónie Olomouc sa uskutoční 19. februára 2025 pod taktovkou dirigenta Stanislava Vavřínka. Koncert, ktorý okúzli hudobnými príbehmi v symfonickom prevedení, nesie názov podľa piesne Holubí muž, ktorá je hlavným hitom Orozovičovho úspešného albumu. „Pravdupovediac skoro pri každej svojej novej pesničke, keď ju pri klavíri hrám prvým poslucháčom, v niektorom momente zakričím: A tu by to potrebovalo ten symfoňák, sakra! Naozaj ho tam počujem veľmi často, a preto vždy aj tak rozjarene mlátim do kláves. Takže ani nedokážem vysloviť tú radosť a vzrušenie, čo mi prechádza telom, keď si uvedomím, že sa to naozaj deje a stane! Že sny sa plnia!“

Vstupenky do olomouckej Reduty už v predpredaji: https://www.mfo.cz/program/igor-orozovic-symfonicky-let-holubiho-muze

TS