Jazzáky už o mesiac, skvelý program s hviezdami celého sveta

Tohtoročné Bratislavské jazzové dni ponúkajú od 18. do 20. októbra pestrý program so skvelými hudobníkmi z celého sveta – francúzsky šarm s jazzovou virtuozitou v podaní Richard Galliano NYT Trio,  hviezdy elektronického jazzu GoGo Penguin, geniálny pianista Alfa Mist, gitarový majster Bill Frisell, americký saxofonista Steve Coleman či brazílska speváčka Bia Ferreira. Kompletný program a informácie nájdete na  www.bjd.sk.

Hlavnou hviezdou piatkového večera je Alfa Mist, pianista a skladateľ z Londýna. Začínal ako hip-hopový a grime producent, pri hľadaní inšpirácie narazil na nahrávky Milesa Davisa a Hansa Zimmera a aj ich vplyvom začal študovať hru na klavír a ponoril sa do jazzu. Všetky jeho hudobné skúsenosti a zručnosti vytvárajú unikátny zvuk, ktorý spája filmovo nadýchaný jazz s alternatívnym hip-hopom, soulom a atmosférickou filmovou hudbou. V piatok sa na jazzákoch predstaví aj Steve Coleman, saxofonista, ktorý je v stále sa meniacom jazzovom svete stálicou už od osemdesiatych rokov. Začínal ako sideman pri hviezdach ako Dave Holland, Cassandra Wilson a Errol Parker, neskôr ako frontman vlastnej kapely. Do Bratislavy pricestuje s kapelou Five Elements, čo signalizuje koncert plný energického groove a funku.

Sobotný večer prinesie brazílsku speváčku Biu Ferreiru a britskú hudobnú skupinu GoGo Penguin. Bia Ferreira, speváčka, skladateľka a multiinštrumentalistka, definuje svoju hudbu ako „Black Women´s Music – Música de Mulher Preta“. Na jazzáky tak pricestuje originálna umelkyňa, ktorá do svojho hudobného DNA, teda brazílskeho jazzu, pridáva aj prvky soulu, reggae, blues, funku, R&B a gospelu. GoGo Penguin je momentálne vlajkovou loďou novej britskej jazzovej vlny, ktorá je už niekoľko rokov dôležitou súčasťou celosvetovej progresívnej jazzovej scény. Vo svojej hudbe spájajú elektronickú a klasickú hudbu, na novom albume „Everything Is Going to Be OK“ kapela srší optimizmom nových začiatkov – s novým bubeníkom, novou nahrávaciou spoločnosťou a jemne aktualizovaným a rozvinutým zvukom nastoľuje zvukovo slobodnejšiu a rytmickejšiu éru.

V nedeľu sa na festivale predstavia dvaja špičkoví hudobníci so svojimi kapelami – americký gitarový mág Bill Frisell a francúzsky akordeonista Richard Galliano. Galliano je nepochybne najslávnejším žijúcim akordeonistom, ktorý je hviezdou nielen jazzovej, ale aj klasickej a world-music scény. Na jazzáky prichádza už po tretíkrát, 20. októbra príde so svojím aktuálnym New York Tango Triom, s ktorým hrá skladby z repertoáru svojho kamaráta Astora Piazzolu, doplnený o vlastné kompozície. Ďalšou hviezdou a hudobným virtuózom nedeľného večera ja Bill Frisell. Je to americký jazzový gitarista, ktorý už štyri desaťročia patrí do absolútnej prvej ligy. V Bratislave, kde bude mať v októbri koncertnú premiéru, príde s repertoárom, ktorého základom je fantastický dvojalbum „Four“, ktorý vyšiel pred dvomi rokmi na značke Blue Note. Atmosféra albumu odráža Frisellovu náklonnosť k americane a bluesu, naživo je to však spontánna a kooperatívna orchestrácia, ktorá strhne publikum od začiatku.

Organizátori festivalu každoročne dávajú veľký priestor aj slovenským kapelám a interpretom. V sobotu sa predstaví mladá speváčka a hudobníčka Nina Kohout, v nedeľu bude koncertovať ikona slovenskej hudobnej scény Ajdži Sabo s projektom Fluided. Festival v piatok otvorí svojim koncertom víťaz minuloročnej súťaže Drahoslav Bango & Friends. Súčasťou aj tohtoročného festivalu je Pódium mladých talentov, súťaž mladých kapiel, ktoré sa predstavia počas koncertného večera 17. októbra v bratislavskom klube Jazztikot. Kapely a hudobníci sa do súťaže môžu prihlásiť do 4. októbra 2024.

Bratislavské jazzové dni, to sú nielen koncerty, ale aj rodinná atmosféra, objavovanie novej hudby či jesenné večery v príjemnej a svetovej spoločnosti. Do programu jazzákov ešte pribudnú ďalšie mená, oplatí sa preto sledovať festivalový web  www.bjd.sk.

TS