Příběhy skryté za písněmi KG – nová kniha ponúka pohľad do umeleckej činnosti i súkromia Karla Gotta

Presne 1. otóbra uplynie 5 rokov od smrti Karla Gotta. Kniha Příběhy skryté za písněmi KG vychádza práve k tomuto výročiu a je prvou, ktorá sa zaoberá jeho piesňami. Napísali ju známa česká novinárka a spisovateľka Michaela Remešová a pán, ktorý 30 rokov stál po boku Karla Gotta ako jeho tajomník –  Jan Adam.

Kto by nepoznal piesne Karla Gotta? Za svoj bohatý umelecký a zaujímavý súkromný život získal množstvo prívlastkov –  Božský Kája, Slávik, spevák storočia, Mistr, Sinatra Východu, Legenda… Jeho závratná popularita prekonala všetky historické zvraty, prepojila niekoľko generácií, a zdá sa, že jeho hity žijú a budú žiť stále ďalej. Stali sa súčasťou našej kolektívnej pamäte, rovnako ako on sám.

Poznajú ale ľudia tie farbisté príbehy skryté za Gottovými hitmi? Pospevujú Kávu si osladím, ale netušia, že zrod tejto piesne inšpiroval kávový obrad samotného „mistra“, ktorým bol schopný milo tyranizovať priateľov i každú návštevu. Mal svoju obľúbenú značku kávy, pil ju s cukrom a smotanou. Podľa spoluautorky  knihy, ktorá pila bez cukru a smotany, ale napokon si na tú Karlovu zvykla a nazvala ju – silná, sladká, tučná, ale dobrá.  Ľudia si pohmkávajú Ringo, George, Paul, John…, ale nevedia, že Karel Svoboda začal tento Gottov hit skladať v kuchyni za pomoci treskotu hrncov, panvíc a pokrievok, a že hudbou tak vlastne bezprostredne reagoval na tragickú smrť Johna Lennona, ktorá vtedy ochromila celý svet. A naviac, že Karla Gotta mocní komunistického režimu nedlho predtým  vypoklonkovali, keď chcel u nás presadiť Lennonovu návštevu, ktorú s ním v Londýne osobne dohodol. A jeden z vôbec najväčších Karlových hitov, ktorým je pieseň Zůstanu svůj? Bude asi prekvapením, že tento song Slávik pôvodne začal spievať s úplne iným textom ako Důvěřivou, a až na jeho naliehanie Zdeněk Rytíř text prepísal do známej podoby. Ale prečo? Podobne ostalo pod pokrievkou, že slávny duet Čau lásko bol  napísaný ako sólová pieseň pre Marcelu Holanovú, ale keď ju Gott počul, bol to on, kto ju s ňou chcel za každú cenu naspievať ako duet A najslávnejšia zo všetkých včiel – Včelka Mája! Keby nebol Karel Svoboda Gotta naháňal po mníchovských uliciach, a potom ho takmer násilím nezatvoril do štúdia, svoju najpopulárnejšiu pieseň v nemecky hovoriacich krajinách by nikdy nenaspieval.

Kniha Michaely Remešové a Jana Adama Příběhy skryté za písněmi KG odkrýva pozadie 55 Gottových songov vybraných z takmer troch tisíc tých, ktoré od začiatku až do konca svojej speváckej kariéry naspieval.  Nie sú to len zaujímavé fakty: s každou Gottovou pesničkou je spojený kus jeho – ale vlastne i nášho – života. Sú to piesne priamo opradené zaujímavými, vzrušujúcimi až dramatickými príbehmi z Karlovej kariéry, ale i najhlbšieho súkromia. Napokon – oboje si zaslúžia odhaliť neznáme tajomstvá. Tajomstvá, ktoré obaja autori spoznávali z vlastnej skúsenosti, lebo  Karel Gott ich roky nechával vstupovať do svojho súkromia. A bral ich so sebou i na väčšinu svojich dôležitých ciest.

Knihu si možno objednať na www.knihydobrovsky.cz/kniha/pribehy-skryte-za-pisnemi-karla-gotta-710431083

Spracovala: Anna Olvecká