Kamibe po rómsky znamená láska, ktorú prináša debutový album Eriky Rein

Na debutovom albume sa slovenská R&B a popová speváčka Erika Rein spojila s producentom Jonatanom Pastirčákom (Isama Zing, Pjoni). Album Kamibe prináša trinásť skladieb hneď v troch jazykoch – angličtine, rómčine a slovenčine – a kombinuje experiment s globálnym popom, soulom alebo R&B. Vydanie albumu Kamibe uvádza 13. 9. singel Toxic, celá kolekcia potom vychádza v piatok 27. septembra v spolupráci labelov Full Moon Forum a Ruka Hore.

Kamibe prepája krehké vokálne linky, vychádzajúce z R&B koreňov Eriky Rein, so zvukovou farebnosťou Pastirčákovej produkcie, ktorá osciluje medzi strohými, minimalistickými aranžmánmi a viacvrstvovými experimentálnymi beatmi. V úvodnej piesni Soske Erika Rein vzdáva spracovaním starodávnej rómskej piesne poctu svojmu pôvodu, aby v piesni Kamibe tradičnú rómsku hudbu vložila do nového a súčasného hudobného sveta. „Spätne mi to je veľmi ľúto, ale v mladšom veku som otcovi povedala, že nechcem nikdy spievať cigánsku hudbu, pretože sa hanbím za svoj pôvod,“ vysvetľuje Erika Rein a pokračuje: „Názov albumu je aj preto v rómčine, lebo som vďaka nemu a mne najbližším ľuďom, ktorých mám okolo seba, zmenila svoj postoj a dnes som na naše cigánske korene hrdá. Som rada, že túto krásnu hudbu môžem spievať a posúvať do nových kontextov. V budúcnosti určite prídem s ďalšími rómskymi piesňami.“

Na ploche štyridsiatich minút sa objavia najrozmanitejšie podoby lásky. Od tých, kde je láska ako hodvábny kameň (Silky Stone), ktorý svojou nežnou nenaplniteľnou ťarchou ťahá ku dnu. Rovnako však o tej nespútanej a slobodnej (Hell, Tekutý piesok), či o schopnosti prekonať samotu a bolesť (Láska v ulite, Noonecares), no aj o vzájomnej láske ľudí, ktorí sa rešpektujú vo svojej inakosti (People Like Us). „Erikin hlas som najprv spoznal z instagramových videí, na ktorých spievala covery rôznych R&B piesní. Už vtedy som si vravel, že je to jeden z najkrajších hlasov a prejavov aké som na našej scéne počul,“ spomína Pastirčák na začiatky spolupráce a doplňuje: „Potom ma z ničoho nič Erika po mojom koncerte na Pohode oslovila, či by sme spolu nespravili skladbu, vtedy sme sa ešte ani nepoznali. A myslím, že hneď po prvej session sme pochopili, že to nebude len jedna skladba, ale celý album. Naše nápady a svety sa prirodzene dopĺňali, asi aj kvôli tomu z akých rozdielnych hudobných kontextov sme vyšli.“ K rozmanitosti albumu prispelo aj viacero producentských hostí: Aid Kid, Ancestral Vision, Martin Štefánik alebo Adrián Líška, o mix albumu sa spoločne s Pastirčákom postaral aj Tomáš Havlen (Post_hudba).

Erika Rein je slovenská R&B a popová speváčka s rómskymi koreňmi. Na konte má už viacero singlov a úspešných spoluprác s menami ako Dame, Yael alebo 7krát3. Poznať ju tiež môžete z tribute projektu miléniovým hitom 0u0us. Svojím debutovým albumom sa posúva od štandardnejšieho mainstreamu do nových vôd, kde sa pop stretá s experimentom a naopak. Jonatan Pastirčák vystupuje tiež pod pseudonymami Isama Zing alebo Pjoni. Je známy aj ako spolupracovník Katarzie, producent albumov Zrní alebo Zvířete jménem Podzim a vyhľadávaný skladateľ filmovej hudby (V síti, Čiary, Špina, Mord ad.). Ako Isama Zing vydal v roku 2021 dlhohrajúci album Blurry AF, ktorý v rámci Radio_Head Awards získal ocenenie Album roka / Cena novinárov.

https://eshop.fullmoonzine.cz/erika-rein-kamibe-limit-predprodej/

Album Eriky Rein Kamibe vychádza v spolupráci labelov Ruka Hore a Full Moon Forum. LP verzia vychádza v dvoch farebných variantoch – limitovaná edícia v počte 100 ks vo farbe transparent Orange, zvyšok nákladu vychádza na priehľadnom vinyle. Limitovaná edícia je číslovaná a signovaná, obsahuje tiež vložený A2 plagát.

Erika Rein Instagram
Erika Rein Spotify
Ruka Hore
Full Moon ForumFull Moon magazine

Erika Rein
Kamibe
1.Soske 1:44
2.People Like Us 2:37
3.Tekutý piesok 2:51
4.NO 2:48
5.Láska v ulite 2:24
6.Toxic 2:51
7.People Hate 2:43
8.FY 3:11
9.Hell 2:56
10.hihi 2:54
11.No One Cares 2:34
12.Kamibe 2:17
13.Silky Stone 2:46

Music: Erika Rein & Isama Zing
+
Martin Štefánik (7, 8, 11)
except track Soske – traditional Folk song
Lyrics: Erika Rein & Isama Zing
except track Soske – traditional Folk song
Production: Isama Zing
+
Aid Kid (1, 5, 8)
Ancestral Vision (2, 13)
Adrian Líška (2)
Mix: Tomáš Havlen, Jonatan Pastirčák
Recording / vocal production: Adrian Líška, Jonatan Pastirčák
Master: Gargle and Expel Studio

Album Erika Rein – Kamibe vychází v rámci projektu Full Moon Forum, který v roce 2024 podporuje Ministerstvo kultury ČR a Státní fond kultury ČR.

TS