Príďte si uloviť umenie! V Galérii Starý Avion vystavuje 13 mladých maliarov v rámci projektu ARTHUNT

Galéria Starý Avion v Bratislave bude hostiť kolektívnu výstavu 5. ročníka projektu ARTHUNT, do ktorého sa zapojilo viacero umelcov. Tí ukryli svoje diela na rôznych miestach Bratislavy, kde ich na základe indícií mohli „uloviť“ záujemcovia. Predajná výstava ich ďalších diel potrvá do 12. októbra 2024.

Projekt ARTHUNT vznikol v roku 2019 z iniciatívy abstraktnej maliarky Ivety Ježekovej (známej ako Ježek Art). Jeho cieľom je šíriť lokálne umenie a dostávať zapojených umelcov do povedomia širokej verejnosti. Vznikol priestor na podporu a propagáciu umenia, v ktorom môžu umelci ukázať svoj talent a verejnosť zas zaujímavým spôsobom nájsť umelecké diela.

V roku 2023 sa jedným z partnerov ARTHUNTu stala aj Galéria Starý Avion v Bratislave. V galérii sa už po druhý raz koná kolektívna výstava vybraných umelcov, ktorí sa do ARTHUNTu zapojili a ktorá je vyvrcholením projektu.

V prvom rade oceňujem úsilie Ivety Ježekovej, ktorá podujatie ARTHUNT vymyslela, postupne rok čo rok cibrila, až sa z neho stala vyhľadávaná kultúrna aktivita. Teším sa, že výstava je pokračovaním prezentácie umelcov, ktorí môžu sprístupniť svoju tvorbu verejnosti. Tento rok prevládajú veľkoformátové obrazy, ktoré spolu veľmi dobre ladia. Výstava je predajná. Lov sa ešte preto neskončil,“ dodáva Jana Chrappová, majiteľka Galérie Starý Avion.

Výstava opäť zaujme svojou pestrosťou a rôznorodosťou maliarskych štýlov a techník. Jedným z umelcov je aj Marek Antoniaci (obraz Hlavná stanica), ktorého tvorba je charakteristická prvkami grafiky a analógovej fotografie.

Maliarka Elle Polomská priniesla pozitívnu náladu spolu so svojím obrazom Hidden Treasures, ktorý je abstraktný a preto nepredvídateľný – presne tak, ako príroda, počasie, ľudia či život. Abstrakt obľubuje aj Iveta Ježeková, čoho dôkazom je aj výrazný a oku lahodiaci obraz Voda a mach.

Obraz Alžbety Morovej, ktorý je síce bez názvu, no evokuje množstvo dojmov, priťahuje pozornosť svojou hravosťou a množstvom detailných prvkov. Maľba Návrat domov umelkyne Lenky Bučkovej v sebe skrýva rôzne motívy, symboliku a posolstvá pre diváka.

Tvorba ďalšej autorky Viery Čapkovej má rôznorodú tematiku, tá aktuálna abstraktná sa vyznačuje kombinovanou technikou na plátne. Na výstave môžete vidieť jej obraz Žiarivé plamene. Mário Olexičák, zanietený milovník vedy a fantasy, ktorý práve v týchto oblastiach nachádza inšpiráciu, má na výstave dva obrazy. Oba sú vytvorené technikou pouringu.

Akvarel je zastúpený dvoma dielami od Alice Ďurišovej. Na výstave prezentuje svoj pohľad na prírodnú scenériu. Príroda inšpiruje aj ďalšiu autorku Jarmilu Marčišovú, ktorá ju zachytáva v abstraktnej podobe. Na výstave prezentuje obraz pod názvom Šaman.

Farebne výrazný obraz Daniela Benkiča návštevníka pozýva nahliadnuť Tam, kde žijú trpaslíci. Autor rád tvorí farebné a náladové obrazy starých uličiek a domov. Svoju Zápletku predstavuje na výstave výtvarníčka, poetka, editorka, architektka Mara Ohman. Olejomaľbu známej dominanty Bratislavy, obrátenej pyramídy Slovenského rozhlasu na výstave uvedie Dávid Dzurňák, ktorý sa venuje aj ilustrácii.

Najväčším obrazom na výstave je výrazná maľba Ponad vinice od výtvarníčky Evy Ježíškovej Láskovej. Jej obrazy sú snahou zachytiť pocit, farby a tému tak, aby výsledná maľba bola zrozumiteľná pre každého.

Vystavujúci autori v Galérii Starý Avion v tomto roku sú:
Eva Ježíšková Lásková @eva_art_malby
Mara Ohman
@mara.ohman
Marek Antoniaci
@tony_antoniaci
Iveta Ježeková @jezek.art www.jezekart.sk
Alica Ďurišová
@a_durisova
Daniel Benkič
@danielbenkic
Viera Čapková
  www.vierka.me
Jarmila Marčišová
jarmilamarcisova.webnode
Alžbeta Morová
@dear_deer_drawings
Lenka Bučková
@lenka_buckova_art
Dávid Dzurňák
@david_dzurnak_art_studio1, www.david-dzurnak.com
Mário Olexičák
@platenko.akryl
Elle Polomská @ziv.elle

Výstavu ARTHUNT si môžu návštevníci Galérie Starý Avion pozrieť počas týchto otváracích hodín:

Pondelok 30.9.  10:00 – 14:00
Utorok      1.10.   17:30 – 19:30   
Štvrtok    3.10.   14:30 – 17:30
Piatok      4.10.   17:30 – 19:30  
Sobota    5.10.  15:30 – 19:30

Pondelok  7.10.   10:00 – 14:00
Utorok      8.10.   17:30 – 19:30
Streda      9.10.   10:00 – 14:00
Štvrtok   10.10.   14:30 – 17:30
Piatok      11.10.    17:30 – 19:30  
Sobota    12.10.    10:00 – 14:00

Viac informácií na www.galeriastaryavion.sk , www.instagram.com/galeria_stary_avion alebo na +421 904 107 951 (galéria).

TS