Bratia Hodekovci v New Yorku: Hudba, ktorá spája na Oneness Festival

22.septembra sa uskutočnil Oneness Festival, ktorého súčasťou boli aj bratia Hodekovci, David Hodek a Aron Hodek.

(C)2024 7188105185 PAUL MARTINKA

Dňa 20. septembra 2024 sme vyrazili na pozvanie generálneho konzula Milana Vrbovského a Martina Valihoru, významného slovenského a medzinárodného umelca.  Martin zároveň organizoval Oneness Festival, ktorý sa uskutočnil 22. septembra v jednej z najprestížnejších koncertných sál na svete – Alice Tully Hall, Lincoln Center v New Yorku“ hovorí David Hodek, starší brat Arona. Moja posledná návšteva New Yorku bola pred desiatimi rokmi, a tak som netušil, čo ma čaká. Avšak hneď po našom príchode na Manhattan bolo vidieť, že Aron je mestom úplne očarený – presne tak, ako som bol aj ja pri mojej prvej návšteve.“

Oneness Festival priniesol na pódium niekoľko výnimočných umelcov, vrátane päťnásobnej držiteľky ceny Grammy, Esperanzy Spalding, jednej z najvýraznejších osobností súčasného jazzu a world music. Slovenskú hudobnú scénu zastupoval talentovaný Alan Bartuš, študent Manhattan School of Music a semifinalista Medzinárodnej klavírnej súťaže Inštitútu Jazz Herbieho Hancocka. Spolu so svojim triom, ktoré tvorili legendy jazzu Robert Hurst a Jeff „Tain“ Watts, zaujal publikum brilantným výkonom.

David a Aron Hodekovci predstavili svoj projekt po boku Jamesa Franciesa (klavír) a Matthew Stevensa (gitara). Obaja renomovaní hudobníci spolupracujúci s menami ako Common, Pat Metheny, Questlove a Christian Scott. Predviedli tri skladby – dve autorské, „34“ a „Domestic People“, a jednu z pera Eugena Vízvaryho s názvom „Gypsy“. Oneness Festival, prostredníctvom sekcie „Slovaks in Concert“, propagoval slovenské hudobné talenty pred americkým publikom a vo svete.

„ Predstaviť sa po boku takých  špičkových muzikantov je vždy niečo neobyčajné. Sme radi že sme mali tú česť s nimi hrať. Rovnako nás veľmi a milo prekvapilo, keď nás po vystúpení pred budovou oslovila Willow Smith, svetoznáma speváčka a modelka, dcéra herca Willa Smitha, ktorá si náš koncert prišla pozrieť. Bola očarená našim výkonom, a tak sme sa spoločne odfotili a porozprávali o hudbe“ uzatvára newyorský príbeh David Hodek.

TS