Snívali ste niekedy o svojej lepšej verzii? Provokatívna SUBSTANCIA je filmový zážitok roka

Vo štvrtok 10. októbra prichádza do kín hororová komédia SUBSTANCIA. Film režisérky Coralie Fargeat, ktorý si na festivale v Cannes získal cenu za najlepší scenár a vyslúžil 13 minútové standing ovations, je ostrou a výstižnou satirou, ktorá nemilosrdne komentuje vládnuci kult krásy. Substanciu, v ktorej si zahrali Demi MooreMargaret Qualley, do slovenských kín prináša distribučná spoločnosť Filmtopia.

Substanciu mali slovenskí diváci po prvý krát možnosť uvidieť už v júni na festivale Art Film v Košiciach. Projekcia filmu na festivale Cinematik v Piešťanoch v najväčšej kinosále na Slovenku bola beznádjene vypredaná. Už prvé reakcie divákov dávajú tušiť, že Substancia je výnimočným filmom nielen v rámci žánru. 

Starnúca hviezda televíznych obrazoviek Elisabeth Sparkle (Demi Moore) dostáva možnosť vyskúšať zázračnú substanciu, vďaka ktorej môže byť mladšia, krajšia a dokonalejšia. So svojim novým ja, Sue (Margaret Qualley) sa však musí deliť o čas. Týždeň pre Sue. Týždeň pre Elisabeth. Dokonalá rovnováha. Ak presne dodržíte inštrukcie, čo by sa mohlo stať?

Substancia je inteligentný film na pomedzí viacerých žánrov – hororu, satiry a drámy, čo z neho robí atraktívny zážitok nielen pre festivalového diváka.  

Hlavné úlohy vo filme stvárnila dvojica Demi MooreMargaret Qualley, ktoré si zahrali dve verzie hlavnej hrdinky – starnúcu Elisabeth a jej mladšie a dokonalejšie ja Sue. Ich brilantné herecké výkony a neodškriepiteľná chémia sú pre Substanciu esenciálne.  

Demi Moore sa preslávila najmä v 90. rokoch vďaka filmom ako Duch (1990), G.I. Jane (1997) alebo Striptíz (1996).  Pre Demi Moore bola Substancia veľmi osobným filmom, ktorý reflektuje jej vlastnú kariéru plnú úloh zmyselných krások, vďaka ktorým sa stala jedným z najväčších sexsymbolov 90. rokov. Vďaka režisérke Coralie Faregeat a jej zmyslu pre humor ide Demi Moore vo filme Substancia doslova s kožou na trh, a sebaironicky stvárňuje uvädajúcu televíznu hviezdu.

,,Film na mňa zapôsobil predovšetkým témou sebaprijatia, ktorá je pre mňa veľmi dôležitá. V dnešnej dobe môžeme vidieť čoraz viac filmov pre divákov a diváčky, ktoré boli v minulosti prehliadaní, ako je práve Substancia. Myslím, že je to skvelé.‘‘ hovorí Demi Moore.

Margaret Qualley je dcérou známej herečky Andie MacDowell, a pôvodne plánovala byť baletkou. Zahrala si napríklad vo filme Quentina Tarantina Vtedy v Hollywoode (2019) alebo Chudiatku (2023) Yorgosa Lanthimosa.

,,Som veľkou fanynkou Demi Moore. Demi si svoje projekty veľmi starostlivo vyberá, a preto možnosť hrať práve s ňou bola od začiatku veľkým lákadlom,‘‘ prezradila Qualley.

 Substancia je druhým celovečerným filmom francúzskej režisérky a scenáristky Coralie Fargeat. Fargeat  vyštudovala filmovú réžiu na prestížnej francúzskej filmovej škole La Fémis. Medzinárodnú pozornosť získala Fargeat svojím prvým celovečerným filmom Revenge z roku 2017, ktorý mal premiéru na Medzinárodnom filmom festivale v Toronte. Coralie Fargeat je považovaná za jednu z najperspektívnejších režisérok svojej generácie vo Francúzsku. Jej tvorba je charakteristická dôrazom na vizuálne rozprávanie a intenzívne emocionálne zážitky. A pre Substanciu to platí niekoľkonásobne.

,,Substancia je mimoriadne intenzívny filmový zážitok, ktorý zapája všetky zmysly diváka. V kine zažijete všetky možné emócie – strach, hnus, aj smiech. Film prichádza do kín 10. októbra a už po prvých predpremiérach a reakciách publika môžem povedať, že sa zrodila nová kultovka,‘‘ dodáva riaditeľka Filmtopie Silvia Učňová Kapustová.

TS