Nina Kohout – Gentle Autopsy (album)

Hudobná cesta Niny Kohout mala už od jej začiatkov sľubné smerovanie, počínajúc ocenením na Radio Head Awards 2020 v kategórií Objav Roka. Vydanie debutového EP s názvom Pandemonium podčiarklo jej stabilné miesto nielen na domácej, ale aj zahraničnej scéne, a to konkrétne priazňou niekoľkých popredných britských hudobných médií, či rádia BBC a amerického KEXP. Vystupujúc naprieč Európou, so zastávkami v Miláne, Budapešti, Brightone, či na holandskom showcase festivale Eurosonic, Nina začala v roku 2023 predstavovať ochutnávky z očakávaného debutového albumu. Industriálny hnev ‚Little Butterfly‚, hravosť balalajok v nežnej ‚Song of an Unborn Mother‚ či opakovane prekvapujúca ‚Flavoured & Eaten‚ predpovedali zatiaľ najpestrejší počin mladej slovenskej skladateľky, producentky, a speváčky. Jej debutový album, Gentle Autopsy, vyjde 24. októbra 2024 na Deadred Records.

Nikdy som si nemyslela, že tvorba hudobného diela môže byť až taká zábava, a pritom vznikajúca v samote. S ‘Gentle Autopsy‘ som objavila hudobnú ľahkosť a zároveň sa v ňom dotýkam najťažších tém doposiaľ. Osobných, no súčasne tých, ktoré ma ďaleko presahujú. Presne ako hovorí jeho názov, v procese vzniku som sa podriadila vnútornej pitve, no s rukami nehy. Zatiaľ, čo moje debutové EP predstavovalo roztopašný chaos, v tejto nahrávke cítim, že som o krok bližšie k poriadku a porozumeniu, tak ako vnútornému, tak aj zvukovému. Emočné tápanie vystriedal vedomý nadhľad, no dávka zraniteľnosti zostala nezmenená, čo ma na tom bavilo úplne najviac. Okrem iného, vo svete hudobnej produkcie som si albumom splnila všetky sny a zároveň ním otvorila tisíce ciest k ďalším, na ktoré sa už teraz teším,” približuje proces tvorby debutu Nina.

S výnimkou piatej skladby na albume, za hudbou, textom, produkciou a mixom Gentle Autopsy stojí samotná Nina. Spoluautorský počin Niny Kohout, FAYE a rakúskeho producenta Bena Attica v podobe skladby ‚Caged‚, vznikol na prvom slovenskom songwriting campe SOZA. Pri niekoľkých skladbách na albume Nine produkčne a mixom vypomáhal Lucas Armstead, bývalý spolužiak z renomovanej školy The BRIT School v Londýne a časť albumu nahral vo svojom štúdiu Men at Sound v Trenčíne Matúš Homola. Zvyšok vznikol pod Nininým vedením v štúdiách University of Sussex v Brightone, na ktorej mladá umelkyňa súčasne študuje hudobnú technológiu. O mastering debutového albumu sa postaral Tomáš Karásek z pražského štúdia Gargle & Expel.

Pestrosť elektronického obsadenia v skladbách doplnila tá akustická, a to v podobe niekoľkých zaujímavých hostí: v temnej piesni s orientálnym nádychom, ‚Rhythm of Sirens‚, stojí v popredí írska bubeníčka Hannah Feenstra, groove ‚Flavoured & Eaten‚ neustále tlačí vpred Michal Šelep na basgitare, zatiaľ čo v ‚Song of an Unborn Mother‚ pole basových frekvencií obsadzuje Šimon Vladár. Chladu agresívneho beatu protirečí v ‚Little ButterflyMichal Pagáč na husliach a napokon v poslednej skladbe albumu, ‚Traveller‚, Ninin zmierený vokál prepletá sólo klarinetu jej otca, Petra Kohouta.

Vydanie albumu bude okrem dvoch rozdielnych videoklipov, ktoré spája prítomnosť britského prímoria, sprevádzať aj jesenné turné so zastávkami na Slovensku, Anglicku a v pražskom klube Palác Akropolis v podobe dvojkoncertu s Never Sol. Zážitok z turné nebude len zvukový, ale aj obrazový: každú skladbu na albume budú sprevádzať vizuály, na ktorých pracovali Natálie Portíková a Jakub Žanony v rámci umeleckej rezidencie Niny Kohout v Paláci Akropolis.

Gentle Autopsy vychádza 24. októbra 2024 ako limitovaný 12’’ vinyl, CD a digitálne na všetkých známych streamovacích platformách (Apple Music, Spotify, Deezer, YouTube Music atď.)  a ako download na stránkach Niny Kohout a vydavateľstva Deadred Records. Pokrstený bude dvakrát – 9/11 v Bratislave (Nová Cvernovka) a 4/12 v Prahe (Palác Akropolis).

Vydanie titulu z verejných zdrojov finančne podporil Fond na podporu umenia.

Turné Gentle Autopsy:
10/10 – Green Door Store, Brighton
11/10 – The Rose Hill, Brighton
12/10 – Dust, Brighton
18/10 – Cooltajner, Považská Bystrica
19/10 – Bratislavské Jazzové Dni, Bratislava
25/10 – ALPHABET, Brighton
26/10 – Hackney Church, London, UK
31/10 – The Actors, Brighton, UK
09/11 – Nová Cvernovka, Bratislava (krst)
13/11 – History, Humenné
14/11 – Tabačka, Košice
16/11 – Hogo Fogo, Banská Bystrica
1/11 – Víkend Atraktívneho Divadla, Zvolen
22/11 – Stanica, Žilina
23/11 – Klub Lúč, Trenčín
04/12 – Palác Akropolis, Praha (krst)

Nina Kohout – Bio

Speváčka, skladateľka a producentka Nina Kohout má za sebou štúdium na prestížnej londýnskej hudobnej škole The BRIT School, kde pôsobili aj Adele či Amy Winehouse. V roku 2020 získala titul Objav roka na Radio Head Awards a začiatkom roka 2022 vydala debutové EP Pandemonium, ktoré sa stretlo s výbornými ohlasmi nielen od domácich, ale aj zahraničných médií, vrátane britského rádia BBC. ‚Moonlight‘, jedna z piesní na Nininom EP, bola označená ako Song Of The Day amerického rádia KEXP. Jej minuloročnému jesennému turné, ktoré zahŕňalo koncerty v Miláne, Brightone či Budapešti, predchádzalo vystúpenie na najväčšom európskom showcaseovom festivale Eurosonic, kde sa Nina predstavila spolu so sláčikovým kvintetom. Na domácej pôde sa zúčastnila napríklad festivalu Pohoda, Viva Musica či Bratislavských Jazzových Dní.

Vo svojej hudbe spája tajomné odtienky starého slovenského folklóru, vážnej hudby a sviežosť temnej elektroniky. Následne svojou zvukovou výpravnosťou posúva hranice hudobnej poslušnosti, vedúca neustály rozhovor medzi invazívnym hororom a krehkou čistotou.

Album Gentle Autopsy:
https://rukahore.ffm.to/ninakohout_gentleautopsy
https://ninakohout.bandcamp.com/album/gentle-autopsy
https://deadred.sk/releases/nina-kohout-gentle-autopsy

Album na stiahnutie (MP3, FLAC):
https://ninakohout.lnk.to/ga-dl

Album na vypočutie (stream):
https://ninakohout.lnk.to/ga-s

Youtube (music video ‘Pebble Dance‘):
https://youtu.be/6QXk0Fff2qI

Nina Kohout na sociálnych sieťach:Instagram | Facebook | YouTube | Spotify | Bandcamp

Website @ ninakohout.com

TS