POKLADY – výstava v pohybe vtiahne návštevníkov do deja!

Unikátna show POKLADY prevedie návštevníkov prostredníctvom umeleckej fúzie tradičného folklóru a modernej kultúry minulosťou, prítomnosťou, aj budúcnosťou. Neopakovateľná symbióza obrazov, farieb, piesní a tancov oživuje slovenské kultúrne dedičstvo – slovenské party, úplne novým spôsobom.

Od tradičného slovenského folklóru (minulosť), cez modernú pop-kultúru (súčasnosť), projekt „POKLADY“  zmazáva pomyselné hranice týchto dvoch svetov a ponúka živý pulzujúci odkaz pre budúce generácie (budúcnosť).  Autorsky sa na projekte podieľajú fotografi Ľubomír Sabo a Zuzana Senášiová, etnologička Katarína Sabová, choreograf Viliam Mikula, produkčnú časť zastrešujú  Matúš Jaško a Beá Bencsíková. 

Umelecké podujatie POKLADY je pokračovaním úspešnej výstavy Party v 21. storočí, ktorej prepožičali svoje tváre osobnosti modelingového a showbiznisového priemyslu. Úspech výstavy sa dostavil aj v medzinárodnom meradle. Počas 10 rokov svojej existencie prezentovala Slovensko na najväčších svetových exhibíciách či podujatiach ako EXPO 2020 v Dubaji, The Belt & Road – Culture & Art Festival 2021 v Číne, na Olympijských hrách v Južnej Kórei 2018, v Číne 2022 a vo Francúzsku 2024. Obrazy videlo už viac ako 1 200 000 ľudí na viac ako 70 výstavách vo viacerých  mestách – Brusel, Viedeň, Praha, Pyeongchang, Ottawa, Šanghaj, Peking, Guiyang, New York, Washington, Moskva, Berlín, Frankfurt nad Mohanom, Bautzen, Istanbul, Izmit či Sofia.

V dňoch 10.11.2024 v bratislavskom Stars Auditóriu a 15.12.2024 v prešovskom Divadle Jonáša Záborského posunie nový projekt POKLADY posolstvo pôvodnej výstavy ďalej, do novej, živej roviny.  A to prostedníctvom troch Live vystúpení, ktoré sú kombináciou hudby, piesní a tancov v podaní profesionálneho telesa Poddukelský umelecký ľudový súbor (PUĽS), doplneného o hudobné nástroje ako sú bicie, elektrická bassgitara alebo saxofón, ktoré dávajú ľudovej tradícii moderný a inovatívny štýl. Originálne vystúpenie doplní módna show, ktorá bude prezentáciou krojov a krojových častí – párt.

„Dievčatá v slovenských POKLADOCH – partách, symbolizujú tradičné nevesty, búrajúce hranice medzi minulosťou a budúcnosťou. Autentickosť v detailne ustrojených krojoch a jedinečný súčasný facepainting s ohľadom na dedičstvo daných regiónov dokazujú, že krása a hodnoty slovenských pokladov sú stále aktuálne. Jedným z vizuálne najsilnejších momentov sú dievčatá v partách, doslova „vystúpujúce z rámov obrazov“,” predstavuje vizuálnu časť projektu spoluorganizátorka podujatia Zuzana Senášiová, ktorá slovenským partám vdýchla život už v pôvodnej výstave.

Prostredníctvom emócií a zážitkov našich predkov, ktorí sa pripravujú na najvýnimočnejší deň svojho života, sa divák stáva súčasťou ich príbehu. Pohyb, hudba a spev nachádzajú prieniky medzi hudobným a tanečným folklórom a rôznorodými modernými žánrami. Tento kontrast vytvára dynamický a originálny zážitok, ktorý osloví nielen milovníkov folklóru, ale aj mladšie generácie. ”Teším sa, že sme našli zaujímavé a nové prístupy v hudbe, tanci aj v celkovom vizuáli. Základom pri každej kompozícii bol tradičný materiál. K nemu sme pridali ingrediencie širokého spektra modernej hudby a pohybu. Jazz, funky, drum and bass, hip hop, contemporary a iné. Vznikli zaujímavé fúzie, objavili sme mnoho spoločných prvkov s naším folklórom a vytvorili koncept, ktorý je jedinečný. Srdečne pozývam všetkých divákov. Verím, že v POKLADOCH uvidíte obrovské množstvo energie, ktorú do nich vložili naši predkovia a my ju posúvame vám, ľuďom v 21. storočí,” odkazuje choreograf  Viliam Mikula.

Vstupenky na podujatie sú dostupné na https://www.ticketlive.sk/sk/event/poklady-vystava-v-pohybe-10-11-2024

TS