Noční můry s čápem marabu Irvina Welshe ovládnou Divadlo MeetFactory

V sobotu 26. října se do Divadla MeetFactory vrací skotský spisovatel Irvine Welsh. Po úspěšné inscenaci Pohlavní životy siamských dvojčat, ve které excelovala Zuzana Stivínová, připravil tým režiséra Tomáše Ráliše adaptaci knihy Noční můry s čápem marabu.

Pohlavní životy siamských dvojčat (režie Natália Deáková, premiéra: 2017) se odehrávaly ve slunečném Miami a zachycovaly psychologicky zdařilý portrét dvou žen, jejichž životy se náhodně propojily v tělocvičně, Noční můry s čápem marabu jsou zasazeny do pro autora tradičnějšího prostředí šedivého Skotska. Irvine Welsh, autor kultovních klasik Trainspotting nebo Acid House, je – alespoň podle London Sunday Times – označován za „to nejlepší, co se v britské literatuře za poslední dekády událo.” Dobrodružný román Noční můry s čápem marabu (1995) je výletem do hlavy Roye Strange ležícího v komatu a neschopného komunikovat s okolím. Mezi halucinacemi o zlém a dravém mrchožroutovi čápovi marabu se objevují děsivé vzpomínky na vlastní minulost.

Smrtelně zábavný koktejl patosu, násilí a černého humoru zaujal režiséra Tomáše Ráliše, u kterého se jedná o jeho první spolupráci s MeetFactory. Irvine Welsh je pro režiséra, který získal ocenění Talent roku 2023 v Cenách divadelní kritiky, zásadním spisovatelem. Jedno z méně známých děl skotského autora považuje za plné kontradikcí, neučesanosti a syrovosti. „Kdybych to měl vztáhnout k divadlu, tak mi evokuje in-yer-face dramatiku, její nevybíravou komunikaci s čtenářem / divákem napřímo volající po společném a intenzivním prožitku,” říká Tomáš Ráliš.

Témata jako násilí, rasismus nebo šovinismus jsou hlavním tématem většiny Welshových knih, Noční můry s čápem marabu nejsou výjimkou. „Neříkám, že se snažím vyhledávat látky, které jsou primárně o násilí, nechci se mu ale pro jeho nepohodlnost, myšleno v rozličných podobách, vyhýbat,” říká Tomáš Ráliš. „Tato témata bych nevyháněl někam do stínů, narostou tam jako nebezpečná plíseň, z které nakonec vyleze nějaký další ničivý tvor.”

V inscenaci, která bude mít premiéru 26. října v Divadle MeetFactory, vystoupí Michal Lurie, Jan Hájek (v MeetFactory také v Serotoninu Michela Houellebecqa a Dechu Matěje Samce), Dan Kranich (známý také jako hudebník z kapely P/\ST) a Romana Widenková. První repríza je naplánovaná na 29. října.

Irvine Welsh: Noční můry s čápem marabu
překlad: Jarka Jones
dramatizace: Lenka Veverková
režie: Tomáš Ráliš
scéna: Jakub Peruth
kostýmy: Anna Havelková
videoprojekce: Zuzana Štěpančíková
hudba: Tomáš Dalecký a Tomáš Ráliš
dramaturgie: Matěj Samec
produkce: Magda Juránková
hrají: Michal Lurie, Jan Hájek, Dan Kranich, Romana Widenková
fotografie: Andrea Černá
grafika: Martin Groch

Hledání ve spletitosti je dobrodružství. Rozhovor s režisérem Tomášem Rálišem

premiéra: 26. 10. 2024 v Divadle MeetFactory; další reprízy: 29. 10., 5. 11., 18. 11.
By arrangement with The Random House Group Limited, a Penguin Random House company

Vstupné:
300 Kč
200 Kč pro studenty a občany s trvalým pobytem na Praze 5 

MeetFactory je v roce 2024 podporována grantem hl. m. Prahy ve výši 12.000.000 Kč.

TS