V animovanej rozprávke Pyšná princezná sa objaví 57 charakterov. Animátori potrebovali na ich vývoj celý rok

Animovaná rozprávka Pyšná princezná vznikla v spolupráci českých, slovenských a poľských tvorcov. Neskutočne pracné a náročné dielo príde do kín už 7. novembra. 

Najväčšou výzvou bolo výtvarné stvárnenie princezny Krasomily v jej pyšnej podobe tak, aby pritom zostala krásna. A zas najnáročnejšou scénou bolo vtancovanie princa Zlatoslava a jeho sluhov do trónnej sály Polnočného kráľovstva, kedy bolo potrebné synchronizovať pohyby s hudbou a nájsť pre ne správnu mieru štylizácie. Na finálne vytvorenie 57 postáv, ktoré vo filme vystupujú, potrebovali animátori celý rok a ďalší rok potom pokračovali v 3D animácii a ladení všetkých detailov.

Na 1 minútu filmu bolo potrebných v priemere 63 dní, teda 3 mesiace práce jedného animátora. Priemerne teda každý animátor animoval denne jednu sekundu výsledného filmu. Od zahájania vývoja po dokončenie výroby celého filmu Pyšná princezná bolo celkovo potrebných 141 879 hodín tímu. V priebehu výroby na filme pracovalo 45 animátorov a 101 výtvarníkov rôzneho zamerania: na design, 3D modeling, textúry, svietenie, efekty, compositing atp. Jadro tímu tvorili Češi, Slováci a Poliaci, ale okrem nich na filme pracovali aj artisti zo Španielska, Francúzska, Ukrajiny, Indie či dokonca Mexika a Venezuely.

Producentmi filmu sú LUMINAR Film (Martin Růžička a Jindřich Motýl) a PFX (Jiří Mika), koproducentmi Česká televízia (kreatívna producentka Jiřina Budíková), poľské štúdio Human Film (PL), slovenská spoločnosť Filmpark production (SK) a CinemArt. Film finančne podporili Štátny fond kinematografie, Audiovizuálny fond, Poľský filmový inštitút a Ministerstvo kultúry Poľska.

Synopsa:

Animovaný film Pyšná princezná rozpráva príbeh kráľa Miroslava, ktorý sa zamiluje do krásnej, ale pyšnej princeznej Krasomily. Aby si získal jej srdce, odcestuje do Polnočného kráľovstva v prestrojení za obyčajného záhradníka. Následne objaví neobyčajný spievajúci kvet, ktorý očarí aj samotnú princeznú. Krasomila vďaka nej a princovi pochopí, že ju celý čas manipulovali zradní radcovia, a spoločne utečú z hradu pred nebezpečenstvom. Tak sa začína dobrodružná cesta plná nástrah, napínavých naháňačiek a súbojov. Zlý čarodejník Maximus je totiž odhodlaný zničiť ich lásku…

Réžia: David List, Radek Beran
Scenár: Radek Beran
Výtvarná koncepcia: Jan Koníček
Hudba: Ondřej Brzobohatý, Ondřej Brousek

Animovanú rozprávku Pyšná princezná prinesie do slovenských kín distribučná spoločnosť CinemArt SK už 7. novembra.

TS