Vernisáž výstav, Open Studios i ojedinělá performance v MeetFactory

Ve čtvrtek 24. října proběhne v MeetFactory vernisáž výstav Make Voices Be Heard: Chapter Four, kterou vyvrcholí Fotograf Festival, a Nesmírná samota umělecké dvojice Angélique Aubrit & Ludovic Beillard. Ti během vernisážového večera v Galerii Kostka představí i ojedinělou performance. Součástí akce je i komentovaná prohlídka ateliérů rezidentů a rezidentek MeetFactory, performance a hudební doprovod. Vstup je zdarma.  

Fotograf Festival | Make Voices Be Heard: Chapter Four – Galerie MeetFactory

14. ročník Fotograf Festivalu vyvrcholí vernisáží výstavy Make Voices Be Heard: Chapter Four v Galerii MeetFactory. Ta nabízí jedinečnou mozaiku děl zkoumajících fascinující a často zásadní témata kulturní identity a historické paměti. Centrálním dílem výstavy, které připravilo kurátorské duo Noemi Smolík a Adam Vačkář, je pětikanálová projekce Theater of Life od japonského umělce Meiro Koizumiho. Tento inovativní projekt, vytvořený ve spolupráci s korejskými emigranty v Jižní Koreji, se odvážně dotýká otázek kulturní identity a osobních příběhů v kontextu současné války na Ukrajině. Dalšími vystavujícími jsou Yevgenia Belorusets, Alina Bliumis, Ptuška & Keto Gorgadze, Jeanna Kolesova, Diana Cam Van Nguyen, Minh Thang Pham, Marta Popivoda, Emília Rigová, Sráč Sam.

Angélique Aubrit & Ludovic Beillard: Nesmírná samota – Galerie Kostka

Jak by se proměnila naše role ve společnosti, kdyby ji přestal definovat a ovládat kapitál? Francouzsko-belgická dvojice Angélique Aubrit a Ludovic Beillard inscenuje potenciální situaci v prostředí Galerie Kostka. Odvíjí zde fragmenty každodennosti šesti postav žijících v utopické realitě, v níž náhle zanikl koncept majetku a peněz. Pod tlakem nových okolností se dosud neotřesitelné hierarchizované společenské struktury hroutí a nutí postavy vyrovnat se se ztrátou svých pozic a privilegií.

Během vernisážového večera proběhne ojedinělá performance: jednotlivé postavy vytvořené umělci ožijí a jejich každodenní fragmenty se prolnou s absurdními důsledky ztráty původních postavení a rolí po systémovém kolapsu. Situace na pomezí filmu, divadelní zkoušky a live show je doku-fikčním obrazem rozpadu žité reality. Výstavu kurátorsky připravily Kateřina Pencová a Veronika Soukupová.

Open Studios – AiR

Ve čtvrtek bude také poslední možnost navštívit ateliéry rezidentů a rezidentek MeetFactory v rámci akce Open Studios. Během komentované prohlídky vám kurátor Piotr Sikora a kurátorky Kateřina Pencová a Tereza Havelková představí tvorbu umělců a umělkyň z Dánska, Izraele, Ukrajiny, Finska nebo Senegalu. Ateliéry budou otevřeny celý večer, v jejich prostorách proběhnou performance Amalie Sveske Ourø, Miradonny Sirkka a Darrella Jónssona.

Vstup na vernisáž a na doprovodné programy je zdarma.

Fotograf Festival | Make Voices Be Heard: Chapter Four
25. 10. 2024 – 06. 01. 2025
Galerie MeetFactory
Vernisáž: 24. 10. 2024

Vystavující: Yevgenia Belorusets, Alina Bliumis, Ptuška & Keto Gorgadze, Miero Koizumi, Jeanna Kolesova, Diana Cam Van Nguyen, Minh Thang Pham, Marta Popivoda, Emília Rigová, Sráč Sam
Kurátoři: Noemi Smolík & Adam Vačkář
Produkce: Nikol Hoangová

Více: https://meetfactory.cz/cs/program/detail/make-voices-be-heard-chapter-four

Doprovodný program:
25. 10., 17:00 komentovaná prohlídka výstavy | zdarma
03. 11., 13:00 komentovaná prohlídka výstavy | zdarma
             14:30 Hlasy seniorstva: odpoledne s Elpidou | zdarma

Fotograf Festival pořádá Fotograf 07 z.s. pod záštitou hlavního města Prahy, Městské části Praha 1, Praha 3, Praha 5, Praha 7 a za finanční podpory Magistrátu hlavního města Prahy částkou 500 000 Kč, Ministerstva kultury České republiky a Státního fondu kultury ČR.

Organizátor: Fotograf Zone
Fotograf Festival probíhá ve spolupráci: MeetFactory, Hunt Kastne, Etc., Artwall
Záštita festivalu: Magistrát Praha, Praha 1, Praha 3, Praha 5, Praha 7
Partneři festivalu: Ministerstvo kultury ČR, Státní fond kultury ČR, Česko-německý fond budoucnosti, Gestor, Česká centra, Dopravní podnik Hl.města Prahy
Mediální partneři festivalu: A2, Alarm, Art Antiques, Artalk, Artmap, Artyčok, ČRo Radio Wave, ČRo Vltava , Denik , Flash Art, Swarm, Tranzit

Angélique Aubrit & Ludovic Beillard: Nesmírná samota
25. 10. 2024 – 06. 01. 2025
Galerie Kostka
Vernisáž: 24. 10. 2024
Kurátorky: Kateřina Pencová, Veronika Soukupová
Produkce: Nikol Hoangová

Více: https://meetfactory.cz/cs/program/detail/angelique-aubrit-ludovic-beillard-nesmirna-samota

Rezidenti & rezidentky:
Amalie „Sveske“ Ourø
Christina Zampoulaki
Masha Kovtun
Chen Cohen
Miradonna Sirkka
Tamsir Soumare
Bohdana Zaiats
Zagros Mehrkian
Jamal Ageli
Urban Space Epics

MeetFactory je v roce 2024 podporována grantem hl. m. Prahy ve výši 12.000.000 Kč.

TS