Nové album Ellyz přetváří dancehallový narativ, jako hosté Pokyman a Lukie FWD (SK)

Zpěvačka, tanečnice a textařka EllyZ vydává svou novinku víc seggsu míň seggsismu. Deska, vznikající pod producentským dohledem hudebníka, DJ a producenta Cocomana, se nejen snaží přetvářet stereotypní patriarchální narativ žánru dancehallu, ale také se zapisuje do historie jako první česky zpívané dancehallové album v historii.

Víc seggsu míň seggsismu doprovází videoklip k písni Hodná holka s hostujícím Pokymanem. Natáčel se  pod taktovkou LUPIC v Bratislavě s dancehallovou taneční skupinou BaddFyah, kterou vede Barbora “Beshiu” Žišková, spolutvůrkyně dokumentu “Displace” o jamajské dancehallové komunitě.

Dancehall, vzniklý na konci 70. let na Jamajce, se vyvinul z reggae a brzy se stal významným kulturním fenoménem. Explicitní texty a hypermaskulinní témata dlouho odrážely sexistické postoje, ale vždy se našly hlasy umělkyň a umělců bojujících za změnu. EllyZ se k těmto hlasům připojuje, odmítá tradiční dancehallové zobrazení žen jako pasivních objektů. Její písně se snaží bourat stereotypy, oslavovat ženskou sílu a sebevědomí, za cíl si vytyčuje vytvářet bezpečný prostor pro všechny, k oslavě vlastní přirozenosti a rozmanitosti. Třináct písní přináší témata problematiky catcalling, body positivity, mezilidských vztahů, emancipace, ale i prosté radosti z tance a života, podpořené hostováním slovenských reggae hvězd Pokymana a Lukieho FDW.

TS