WORKSHOP A MASTERCLASS ASK POVEDIE KAMERAMAN FILMU VLNY

Asociácia slovenských kameramanov (ASK) bude v sobotu 26. októbra v spolupráci s Festivalom študentských filmov ÁČKO organizovať workshop a masterclass s jedným z najúspešnejších slovenských kameramanov súčasnosti – Martinom Žiaranom, ktorého doplní počas workshopu Tibor Meliš zo štúdia PFX. 

Na pôde Filmovej a televíznej fakulty VŠMU bude prebiehať už budúcu sobotu masterclass a worskshop v réžii Asociácie slovenských kameramanov (ASK) v rámci spolupráce s Festivalom študentských filmov ÁČKO. Tohtoročnou témou festivalu sú KONTRASTY – vytvárajú bohatú a inšpiratívnu skúsenosť pre divákov a poskytujú priestor na objavovanie nových foriem a prístupov k umeniu, sú kontrastmi v žánroch, témach a prístupoch. Téma bola inšpiráciou aj pre ASK pri výbere partnerského sprievodného programu v podobe workshopu a masterclass. Jednodňové podujatie v réžii ASK prinesie množstvo užitočných a praktických informácii predovšetkým pre študentov filmu a začínajúcich filmárov.

Doobedie 26. októbra 2024 v priestoroch FTF VŠMU na Svoradovej 2 začne praktickým worskshopom na tému Spolupráca kameramana na postprodukcii. Spolu s kameramanom Martinom Žiaranom ho povedie aj  VFX supervízor Tibor Meliš z postprodukčného štúdia PFX. Ten má skúsenosti s postprodukciou nielen slovensko-českých filmov a seriálov, ale aj medzinárodných projektov ako kultový seriál Stranger Things alebo držiteľa Oscara za Najlepší cudzojazyčný film Na západe nič nové (Berger, 2022). Aj keď sa to nezdá, práca kameramana na filme nekončí po nakrúcaní. Druhá intenzívna časť spolupráce prebieha práve v postprodukčnom štúdiu.  „ Chceme, aby účastníci pochopili vzťah medzi zachytením obrazov na scéne a ich vylepšením počas postprodukčného procesu.“ Počas workshopu budú mať účastníci možnosť zapojiť sa do diskusií a praktických ukážok zameraných na spoluprácu postprodukcie a kamery v rámci práce s efektami či obrazovými korekciami. Obohatiť tak môže nielen kameramanov, ale napríklad aj výtvarníkov vizuálnej postprodukcie.

V poobedňajších hodinách sa môžu návštevníci tešiť na teoretický masterclass Martina Žiarana, ktorý bude venovaný prevažne jeho aktuálnej tvorbe. Martin Žiaran patrí bezpochyby k najlepším kameramanom v Česku aj na Slovensku. Jeho posledný projekt, ktorý ešte stále viete nájsť aj v kinách, je film Vlny (Mádl, 2024). Ako kameraman je podpísaný pod viac ako desiatkou celovečerných filmov a seriálov, pričom medzi najúspešnejšie patria Čiara (Bebjak, 2017) či Učiteľka (Hřebejk, 2016).  Na svojom konte má sedem nominácii na Slnko v sieti, dve nominácie na Českého leva a za film Hany (Samir, 2014) si prebral cenu Českej filmovej kritiky.

Podujatie vzniklo v spolupráci s Festivalom študentských filmov ÁČKO. Vstup na obidve podujatia je voľný. Organizáciu podporil Audiovizuálny fond.

Martin Žiaran (1976)

Absolvent kamery na Vysokej škole múzických umení v Bratislave pod vedením prof.Jána Ďuriša. Nakrútil niekoľko krátkych filmov, z ktorých mnohé boli ocenené (Z ulice,r. Stano Petrov; voiceS, r. Peter Magát a ďalšie). Jeho celovečerným kameramanským debutom bol film Róberta Švedu Démoni (2007). Za film Hany (2014) získal Cenu českej filmovej kritiky v kategórii Najlepšia kamera. Doteraz má na konte sedem nominácii na Národné filmové ceny Slnko v sieti. Na ceny Český lev bol nominovaný dvakrát. V roku 2017 získal ocenenie Kamera v kategórii hraná filmové tvorba za film Čiara (2017). Jeho najaktuálnejším filmom sú Vlny Jiřího Mádla. Tie sa stali aj českým nominantom na ceny Oscar.

Tibor Meliš (1992)

V období rokov 2011 až 2016 študoval vizuálne efekty na FTF VŠMU v Bratislave. Je jedným z prvých dvoch absolventov programu vizuálnych efektov v Ateliéri VFX FTF VŠMU. Následne spolupracoval s viacerými špecializovanými štúdia na Slovensku, v ČR, Belgicku, Nemecku. V roku 2020 založil vlastné štúdio vizuálnych efektov KFX, ktoré sa v 2022 zlúčilo so štúdiom PFX, kde je momentálne Tibor Meliš partnerom a VFX supervízorom. Od roku 2021 Tibor vyučuje predmet digitálne technológie na FTF VŠMU.

PROGRAM PODUJATIA

Praktický workshop: spolupráca kameramana na postprodukcii
10:00-12:00, 26. október 2024, Barco FTF VŠMU, Svoradova 2
VFX supervízor Tibor Meliš zo štúdia PFX spolu s kameramanom Martinom
Žiaranom predstavia na ASK workshope praktické ukážky spolupráce postprodukcie a kamery v rámci práce s efektami či obrazovými korekciami. 

Masterclass: Martin Žiaran, ASK
15:30-17:00, 26. október 2024, Barco FTF VŠMU, Svoradova 2
Po workshope bude nasledovať ASK masterclass Martina Žiarana o jeho aktuálnej tvorbe vrátane oceňovaného filmu Vlny.

TS