Festival .DAT privezie do Trenčína audiovizuálnu show FVLCRVM a NIVVA

Halloweensky dátum 31. október prinesie do KKC Hviezda v Trenčíne nultý ročník festivalu DAT. – Deň audiovizuálnej tvorby. Show FVLCRVM či pražského projektu NIVVA premenia Hviezdu na oázu súčasného digitálneho umenia a elektronickej hudby. Vstup na festival je zdarma.

Kombinácia hĺbavej elektroniky podporená svetelnými inštaláciami zoberie návštevníkov festivalu .DAT na dobrodružnú cestu rôznymi hudobnými zážitkami ušitými na mieru priestorom Hviezdy. O otvárací akt festivalu sa postará nórsko-slovenské spojenie fotografa a svetelného dizajnéra Martina Losvika s Emmou Binder, umeleckým alteregom DJa Peala.

Digitálny avatar a hudba z budúcnosti

Neprehliadnuteľnou súčasťou lineupu festivalu .DAT je pražský audiovizuálny projekt NIVVA, digitálny avatar Zuzany Šlechtovej, ktorá spolupracuje s vyhľadávaným českým producentom Aid Kidom.  Debutové EP NIVVA „Easy“ vyšlo na českom „Bad Names“ vo februári 2020 a rýchlo nato bolo pozvané na svetovú premiéru na Lunchmeat Festival.

Piesne NIVVA skúmajú hranice intimity a rozprávajú príbeh digitálneho avatara, uvažujú o budúcnosti AI a všadeprítomnosti algoritmov v našich životoch. Všetko zabalené vo forme neortodoxného, ​​priamočiareho popu priamo z tajomného údolia – teplého a známeho, no so strašidelným nádychom.

Pulzujúci hudobný večierok

FVLCRVM vo svojich vystúpeniach hladko spája energiu klubových večierkov s vibráciami živých koncertov. Jeho vizuály premieňajú každé vystúpenie na euforické stretnutie. Svoj hudobný svet predstavil aj na Pohode v roku 2022, kedy sa postaral sa o veľkolepý tanečný žúr na hlavnom pódiu. Aktuálnu podobu jeho audiovizuálneho setu si bude možné užiť na festivale .DAT.

Z Novej Cvernovky sa do Hviezdy výnimočne prenesie angažovaná techno párty Nočná. O výživnú afterparty sa postarajú TRANSmisia b2b greyArea, Peal a Matwe.

Súčasťou festivalu .DAT bude tiež workshop s Borisom Vitázkom pod názvom Interaktívne hudobné aplikácie a sound-art v 3D prostredí. Workshop sa bude konať v deň festivalu 31.októbra 2024 a bude trvať 4 hodiny. Prihlásiť sa je možné prostredníctvom online formuláru, pričom workshop, rovnako ako vstup na festival .DAT je zdarma.

Projekt je financovaný z Grantov EHP a Nórska a prebieha v spolupráci s agentúrou SPFM. Aktivity SPFM z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

TS