Jary Tauber vydává své druhé album. Podíleli se na něm Petr Janda nebo Michal Malátný

Zpěvák a muzikant Jary Tauber vydává po dvou letech své druhé album, které nazval Happyendy. Fanoušci na něm najdou celkem devět skladeb. K příležitosti vydání alba si připravil tento kytarista a zpěvák turné, které odstartuje 29. 10. v 19:00 hodin koncertem v pražském Vinohradském pivovaru, kde zároveň za účasti vzácných hostů proběhne i křest alba.  

Před dvěma lety vydal Jary Tauber své debutové album, jehož kmotrem se stal jeho bývalý učitel z konzervatoře a dnes dobrý přítel a kolega Petr Janda. I tentokrát má legenda kapely Olympic co dočinění s další Jaryho tvorbou. Na albu Happyendy se totiž objevuje společná píseň těchto dvou umělců s názvem Stejně jako dřív.

„Je to píseň, která je pozitivně nostalgická, připomíná teenagerská období života, čerpal jsem z vlastní zkušenosti. Myslím, že toto téma zažil snad každý. S dospíváním se pak každý rozprchne za prací či rodinou, ale je fajn když se pak po letech sejdeme. Píseň jsem měl původně natočenou jen sám, ale jak už to bývá – vše je jinak – a na písni zahostoval Petr a musím říct, že jsme z toho všichni nadšení. On tomu dodal to, co jsem tam podvědomě od začátku cítil a moc si toho vážím,” říká Jary Tauber ke spolupráci s legendou z Olympicu.

Jary Tauber se během tvorby alba stihl oženit, a tak se na něm objevuje i píseň s manželkou Anežkou. Nejedná se však o romantickou baladu, jak by se možná dalo očekávat, ale o energickou skladbu. Na textu k této písni se navíc nepřímo podílel i Michal Malátný z Chinaski.

„Před asi dvěma roky mi přišla “omluvná” SMS s tím, že Michala nenapadl text na jednu z písní na mé první album, jenže ta SMS byla napsaná jako báseň. A jelikož mě tam zaujaly některé rýmy – postavil jsem na nich s menší úpravou refrén. Pak jsem dopsal zbytek a bylo hotovo,” vysvětluje kladenský muzikant a zpěvák spoluúčast Michala Malátného.

Kromě toho je na albu dalších sedm skladeb, které se nesou v duchu kytarové tvorby pohybující se na hranici pop-rocku až rocku.

„Kromě hudby, jsem oproti minulému albu i hlavním autorem všech textů, inspiroval jsem se osobními zážitky a pocity. Tím se album stává takovou mojí současnou zpovědí,” svěřuje se hudebník o svém posunu oproti prvnímu albu.

Název alba Happyendy také nevznikl náhodou. Posluchači na ně mohou najít několik skladeb s filmovou tématikou.

Od dětství jsem fanoušek televize a filmu, a proto se mi asi toto téma občas zaplete i do textů, kde třeba popisuji nějaké životní situace filmovou terminologii. např. Sitcom, Soundtrack, Happyendy… Vlastně díky tomu album dostalo i takové pojítko a téma,” popisuje Jary Tauber téma nového alba.

Album Happyendy vychází 25.10. a bude dostupné na všech streamovacích službách. Následovat bude turné Happyendy Tour, které začíná 29. 10. ve Vinohradském pivovaru v Praze, kde proběhne i křest alba. Poté Tauber vyrazí se svou kapelou na další koncerty v klubech po ČR.

Happyendy tour:
29.10.   Praha – Vinohradský pivovar
02.11.   Olomouc – 15 Minut Music Club
08.11.   Kladno – Auto Da Fé
09.11.   Hodonín – Club Nautilus
15.11.   Mladá Boleslav – Williax Klub Heineken
30.11.   České Budějovice – Rockle Klub
06.12.   Kutná Hora – Česká 1 Music Club

TS