100 dní do Česko-Slovenského plesu 2025

Česko-Slovenský ples patrí k najväčším kultúrno-spoločenským udalostiam plesovej sezóny v oboch krajinách. Organizátori pripravili pre 11. ročník niekoľko skvelých prekvapení, ktoré potešia všetkých hostí. Unikátny projekt, ktorý spája to najlepšie z oboch hostiteľských štátov, prinesie aj tentoraz okrem skvelého programu i slávnostnú pripomienku významných historických míľnikov a  osobností, ktoré ovplyvnili naše spoločné dejiny.

Už tradične sa bude Česko-Slovenský ples konať v secesnom Obecnom dome v Prahe. Jedenásty ročník otvorí svoje brány 1. februára 2025 a moderátormi galavečera budú slovenský herec Adam Bardy a česká moderátorka a herečka Eva Perkausová. Na hostí čaká krása, elegancia, šarm a džentlmenstvo, ktoré sú spájané s noblesou tohto výnimočného podujatia.

Okrem oslavy spoločného priateľstva a pretrvávajúcich nadštandardných vzťahov medzi Čechmi a Slovákmi, bude už tradične jednou z hlavných tém i pripomienka osobností a udalostí českých a slovenských dejín. „V roku 2025 si budeme pripomínať 175. výročie narodenia Tomáša Garrigue Masaryka, ktorý bol spoluzakladateľom a prvým prezidentom Československej republiky a taktiež 165. výročie narodenia Karla Kramářa, ktorý bol prvým československým ministerským predsedom vlády. Ďalším významným míľnikom nielen našich, ale aj svetových dejín, ktorý si pripomenieme je 80. výročie ukončenia 2. svetovej vojny,” povedal riaditeľ Česko-Slovenského plesu Radovan Čaplovič.

Zdroj: Česko-Slovenský ples / Foto: David Peltán
Zdroj: Česko-Slovenský ples / Foto: David Peltán

Organizátori sa poctu rozhodli zložiť aj významným členom kultúrnej scény, ktorí počas svojej kariéry rozdávali medzi divákov radosť a dobrú náladu. Na budúci rok si pripomíname 120. výročie narodenia dvoch významných českých hercov a humoristov Jiřího Voskovca a Jana Wericha a taktiež storočnicu od založenia ich Osvobozeného divadla. Zo slovenských osobností si zase na plese hostia pripomenú Milana Lasicu, ktorý bol vynikajúcim humoristom, dramatikom, spisovateľom-prozaikom, textárom, hercom, režisérom, moderátorom, spevákom a v neposlednom rade úžasným človekom. Druhou osobnosťou je profesor Milan Čorba, ktorý sa významnou mierou podpísal pod vývoj slovenskej scénografie, filmového a divadelného kostýmového výtvarníctva a taktiež bol vysokoškolským pedagógom. Obaja títo páni by sa v roku 2025 dožili 85 rokov.

Rovnako pútavý je aj program 11. ročníka Česko-Slovenského plesu. „Na pódiu sa predstavia tri hlavné hviezdy, ktoré sa postarajú o hudobný program galavečera. Hostia sa môžu tešiť na vystúpenie slovenskej speváčky Jany Kirschner, ktorá je niekoľkonásobnou víťazkou Zlatého Slávika a presne po 10 rokoch sa vracia spať na pódium Česko-Slovenského plesu, českej hudobníčky Anny K., ktorá je aktuálnou držiteľkou Ceny Anděl za skladbu roka Údolí včel a speváka a gitaristu Janka Ledeckého, ktorý je taktiež držiteľom Ceny Anděl,” povedal riaditeľ produkcie Česko-Slovenského plesu Lumír Mati.

Z nastupujúcej generácie speváckych hviezd sa predstaví operný a muzikálový spevák Martin Gyimesi, ktorý zaspieva okrem klasického repertoáru i piesne z muzikálu „Na srdci mi hraj!“ ako poctu venovanú ďalšiemu slovenskému hudobnému velikánovi, spevákovi Karlovi Duchoňovi, na ktorého si hostia budú môcť zaspomínať pri jeho najväčších hitoch. 

Už tradičnou súčasťou programu bude vystúpenie Rozhlasového Big Bandu Gustava Broma, spolu s ktorým vystúpia sólistky Andrea Zimányiová, Ivana Regešová a Zuzana Gamboa. Big Band bude sprevádzať Sláčiková sekcia Symfonického orchestra Českého rozhlasu pod spoločnou taktovkou Vladimíra Valoviča. Chýbať nebudú ani tóny ľudovej hudby. Hostia sa môžu tešiť na cimbalovú muziku a vystúpenia folklórnych súborov vrátane obľúbeného krajanského folklórneho súboru Limbora.

Prvý ročník Česko-Slovenského plesu sa konal 1. februára 2014. Cieľom založenia tejto spoločenskej tradície bolo upevnenie vzťahov a vzájomnosti medzi národmi, ktoré si boli vždy veľmi blízke. Zároveň nadviazali na históriu česko-slovenských plesov, ktoré sa v českej metropole konali aj v minulosti. Od prvého ročníka vítajú organizátori hostí v honosných priestoroch Obecného domu v Prahe, čo dodáva tejto udalosti na vznešenosti. Hneď prvý ročník prilákal množstvo významných osobností z českého a slovenského spoločenského života. Dnes sa radí medzi najvýznamnejšie udalosti svojho druhu v oboch krajinách. Nenechajte si ujsť príležitosť zúčastniť sa tejto výnimočnej akcie, ktorá vo vás zanechá hlboký dojem a nezabudnuteľné spomienky.

Video Česko-Slovenský ples – 10 let noblesy, elegance a přátelství na využitie TU

Oficiálna webstránka Česko-Slovenského plesu
www.ceskoslovenskyples.cz

Oficiálne sociálne siete a profily Česko-Slovenského plesu
Facebook
Instagram
YouTube 
LinkedIn

TS