Jan Smigmator a Scott Hamilton vydávají společné album jako oslavu výjimečného hudebního přátelství. Pokřtili ho v Divadle Bez zábradlí

Uznávaný český jazzový zpěvák Jan Smigmator má na svém kontě už mnoho úspěchů. Umělec, který si zazpíval třeba i v legendární Carnegie Hall, nyní vydává zbrusu nové album Smigmator & Hamilton: Two Tenors, na němž spojil síly s legendárním americkým saxofonistou Scottem Hamiltonem. Oba pak své dílo pokřtili na koncertě v pražském Divadle Bez zábradlí.

Vzhledem k tomu, že se Jan Smigmator řadí typem svého hlasu mezi tenory a Scott Hamilton bravurně ovládá právě tenorsaxofon, mohlo vzniknout devět skladeb, které souhrnně nalezneme na albu Smigmator & Hamilton: Two Tenors. To vychází právě dnes! „Ačkoliv bylo naše album pojmenované na základě výjimečného hudebního přátelství zpěváka tenora a tenorsaxofonisty, troufám si říct, že pověstné tenorové ego na něm ani v náznaku nenajdete. Na mysli mám ještě nedávno přítomné ego pěvecké. Pár let zpátky jsem si totiž myslel, stejně jako celá řada zpěváků, že zaujmout publikum lze jen ve chvíli, když zpíváte nahlas a ideálně i hodně vysoko,” říká Jan Smigmator o své introspektivní hudební cestě.

„Ovládat hlas a pěveckou techniku je samozřejmě skvělé. V naší branži mnohdy i nutné. Ale udržet ego na uzdě a posloužit písni s poetickým textem, od srdce odvyprávět příběh, který bývá často příběhem každého z nás a nechat se unášet atmosférou a nezdolnou silou nadčasových songů Velkého amerického zpěvníku, je dle mého názoru mnohem důležitější, působivější, hezčí,” dodává jedním dechem zpěvák, který na současné hudební scéně navazuje na odkaz takových swingových legend, jakými byli třeba Frank Sinatra nebo Tony Bennett.

Na nejnovějším albu můžeme slyšet slavné i méně známé jazzové standardy, převážně z hudební dílny Hoagyho Carmichaela, Colea Portera, Irvinga Berlina nebo Johnnyho Mercera. Smigmatorovi se ale zároveň splnil jeden hudební sen. „Já si vždy přál zpívat tak, jak na saxofon hraje můj nejoblíbenější saxofonista, geniální muzikant se srdcem na dlani, pravověrný swingař Scott Hamilton. A opět se potvrzuje jediné – věří-li člověk v sebe a ve své sny, úspěch je nevyhnutelný,” říká osmatřicetiletý umělec, který už nyní patří mezi špičku nejen u nás, ale také v Evropě.

Osud tomu tak chtěl a oba hudebníky seznámil dlouholetý člen kvartetu Tonyho Bennetta, americký kontrabasista Marshall Wood. „Scott následně přijal pozvání ke spolupráci na jednom z mých alb, s dalšími jazzovými legendami mne pár let na to doprovázel v newyorské Carnegie Hall, společně jsme absolvovali dvě úspěšná turné a já cítil, jak se můj přístup ke zpěvu v jeho přítomnosti mění. Nebyly to ale jen samotné koncerty. Byl to společný čas prožitý na cestách, mé zvídavé otázky a jeho fascinující odpovědi, Scottovo uhrančivé vyprávění procházející dekádami jeho dechberoucí kariéry, jeho přístup k životu, přátelství. A já najednou věděl, že musíme do studia, natočit pár písní a ten odliv mého tenorového ega a spoustu nasbírané inspirace zaznamenat. Scott souhlasil,” říká s nadšením Jan Smigmator. „Nevím, jestli už zpívám tak, jako Scott Hamilton hraje na tenor saxofon, ale vím, že jsem na správné cestě. A to i díky fantastické kapele, kterou mám teď za zády,” dodává. Album Smigmator & Hamilton: Two Tenors pak vzniklo ve známém českém studiu SONO Records, kde se při jeho nahrávání sešli klavíristé Jan Steinsdörfer a Mikuláš Pokorný, kontrabasista Tomáš Baroš, bubeník Marek Urbánek a hráč na Hammondovy varhany Jan Andr.

Umělci si pak zahráli na dvou společných koncertech v pražském Divadle Bez zábradlí v neděli 20. října a v pondělí 21. října, kterými dokonale navodili atmosféru newyorských jazzových klubů. V rámci druhého koncertu 21. října pak album slavnostně pokřtili. Jeho kmotry se stali zpěvák a muzikant Ondřej Ruml a operní pěvec Štefan Margita. Ten navíc při křtu zmínil, že podobnou atmosféru zažil před lety na koncertě Diany Krall.

Album Smigmator & Hamilton: Two Tenors si již nyní můžete objednat ZDE.

Smigmator & Hamilton – Love Letters
STREAMINGOVÉ SLUŽBY

www.instagram.com/jansmigmatorofficial/
www.facebook.com/JanSmigmatorOfficial/
www.scotthamiltonsax.com/

TS