13. ročník festivalu Nu Dance Fest otvorí tému česko-slovenskej spolupráce!

Festival prinesie na konci apríla výber z najzaujímavejších predstavení uplynulých mesiacov.

Festival súčasného tanca a pohybového divadla Nu Dance Fest 2018 na konci apríla do Bratislavy opäť prinesie výber z najzaujímavejších tanečných predstavení poslednej sezóny. Od 18. do 29. apríla ponúkne sériu podujatí, ktoré vynikajú najmä vlastným názorom a kvalitným konceptom. Centrami diania budú znova A4 – priestor súčasnej kultúry a Štúdio 12.

Pre nadchádzajúci ročník, konajúci sa v symbolickom “osmičkovom” roku, tvorcovia festivalu symbolicky zvolili ako tému Česko a Slovensko a spoluprácu týchto dvoch krajín. “Snažili sme sa priniesť predstavenia, ktoré pre nás túto tému materializujú,” vysvetľuje riaditeľka festivalu Petra Fornayová. V programe sa objaví niekoľko slovensko-českých predstavení a vystúpenia výrazných českých a slovenských umelcov spolupracujúcich so zahraničnými partnermi.

Prvým takým bude otváracie podujatie festivalu Everywhen. Predstavenie je vystavané okolo témy opakovania sa dejín, okolo rozporov v súkromnej a politickej rovine života a okolo toho, ako prezentujeme a obhajujeme hlboko zakorenené ideológie. Ide o česko-slovenský projekt kolektívu pod vedením slovenských autoriek  , ktoré výrazne pôsobia na domácej aj českej scéne. Nu Dance Fest 2018 prinesie jeho slovenskú premiéru.

Ďalší výrazný večer v rámci témy a pravdepodobne jeden z najväčších diváckych “ťahákov” bude predstavenie Untied Tales kanadsko-slovenskej dvojice Clary Furey a Petra Jaška. Clara je členkou renomovanej montrealskej tanečnej skupiny Par B.L.eux, ktorú založil a vedie svetoznámy choreograf Benoît Lachambre. Peter je známy okrem iného ako člen Les SlovaKs Dance Collective, pozoruhodnej skupiny slovenských tanečníkov pôsobiacich v Bruseli. V performance Untied Tales vytvorili snový, až takmer halucinogénny svet, ktorý balansuje na hrane videného a tušeného. Uvedú ho ako záverečné podujatie hlavnej časti festivalu v stredu 25. apríla v A4.

K vrcholom programu sa určite zaradí aj predstavenie nezávislej divadelnej skupiny Odivo – Stopy v pamäti. Autorky Maja Danadová a Monika Kováčová v ňom spracovali tému, ktorá sa ich oboch bytostne dotkla, keď bola ich bratom diagnostikovaná paranoidná schizofrénia. Odivo púta svojou tvorbou v oblasti pohybového divadla pozornosť nielen na Slovensku. Stopy v pamäti boli označené za jeden z vrcholov minuloročného festivalu Kiosk v Žiline.

Výrazným česko-slovenkým číslom bude nepochybne dielo dua Tereza Ondrová / Peter Šavel As Long As Holding Hands. Predstavenie o vývoji partnerského vzťahu zaujalo po premiére v Českej republike ako spracovaním, tak odľahčenosťou a humorom. Na Slovensku ho Ondrová a Šavel uvedú v rámci Nu Dance Festu 2018 v premiére .

Ďalším výrazným duetom, tentokrát však slovensko-slovinským, bude Solo For Two Voices performerky Magdaleny Reiter a tanečníka a choreografa Milana Tomášika. Tomášik je známy ako ďalší zo zakladajúcich členov bruselského Les SlovaKs dance collective, v ostatnom období však pôsobí v Slovinsku a v Taliansku . V Solo For Two Voices autori spracovali báseň mexického poeta a držiteľa nobelovej ceny Octavia Paza. Premiéru malo koncom minulého roka v Ľubľane, na Slovensku bude uvedené prvý raz .

Obsadením najpočetnejšie bude na tohtoročnom  Nu Dance Feste predstavenie Suvenír topoľčianskeho Nástupišťa 1-12. Tento interdisciplinárny projekt v sebe spája tanec, hudbu, výtvarné umenie, architektúru, literatúru a videoprojekciu. “Suvenír” je v poňatí autorov nielen výsledný produkt ich snaženia, ale aj to, čo si každý zo zapojených umelcov zobral z procesu tvorby a od ostatných tvorcov v rámci tejto širokej a neortodoxnej spolupráce. Tanečnú zložku v projekte zastrešuje uznávaný Tomáš Danielis, hudbu Ľubomír Panák, literatúru Zuzana Husárová, kresbu Mária Čorejová, architektúru Eva Andrášová, multimédiá Jakub Pišek a umelecký aranžmán Zuzana Novotová-Godálová.

Výrazne zastúpenou kategóriou v rámci tohtoročného Nu Dance Festu sú mladé talenty súčasného tanca zo Slovenska aj z Česka. Venovaný je im celý pondelkový program. Večer nazvaný Mladé tváre súčasného tanca SK-CZ predstaví najsľubnejších mladých tanečníkov a choreografov z oboch krajín. Selekcia pozostáva z veľkej časti z autorov, ktorí sa predstavili v tanečnej sekcii pražského Festivalu Nové Evropy a v slovenskej súťaž Gala Art Moves. Práve so súťažou Gala Art Moves začína Nu Dance Fest od aktuálneho ročníka systematicky spolupracovať. Každý rok dostanú na festivale priestor traja z desiatich finalistov súťaže podľa výberu dramaturgov festivalu. Nu Dance Fest tak chce podporiť mladých umelcov a umožniť im vystúpiť po boku uznávaných domácich a zahraničných choreografov a performerov.

Kategóriu začínajúcich tvorcov doplní mladá slovenská tanečnica Soňa Kúdeľová, ktorá v rámci Nu Dance Festu uvedie svoje čerstvé predstavenie Autopilot. Premiérovala ho koncom roka 2017.

Téma festivalu sa odzrkadlí aj v sprievodnom programe: Napríklad v interaktívnej inštalácii 100-ročná os, ktorá v bratislavskej A4 počas festivalu tanca nevšedným spôsobom – za prispenia návštevníkov – zmapuje storočie na Slovensku, alebo v koncerte česko-slovenského dekadentného projektu Mušnula, ktorý prostredníctvom hitov Mariky Gombitovej a Beáty Dubasovej otvára pred divákmi témy ako homofóbia, prijatia vlastného tela a gay rodičovstvo.

K ďalším sprievodným podujatiam bude patriť premietanie krátkych tanečných filmov z talianskej videorezidencie Campo Largo a celonárodnej video/tanečnej súťaže La Danza in 1 Minuto, ktoré príde osobne uviesť kurátorka Lucia di Rienzo. Premietať sa bude aj tanečný dokument Haló? Je tam někdo? českej režisérky Petry Tejnorovej a tanečníčky Terezy Ondrovej. O snímke tvorcovia hovoria, že upúta všetkých, ktorí milujú sci-fi, tanec a dobrodružstvá.

K sprievodnému programu budú patriť aj dve participatívne podujatia. Prvým z nich bude tanečný workshop pre seniorov Tanec 60+, ktorý Nu Dance Fest pripravil v spolupráci s Galériou mesta Bratislavy. V rámci neho lektori Petra Fornayová a Fero Király uvedú účastníkov do základov minimal dance na hudbu amerických skladateľov Philipa Glassa a Steva Reicha. S tancom na túto hudbu majú obidvaja lektori skúsenosť z projektov pod hlavičkou Cluster ensemble, kde tvoria hudobno-tanečno-multimediálne predstavenia s profesionálnymi aj s amatérskymi tanečníkmi. Druhým interaktívnym podujatím bude SouHra – zábavná “bojovka” pre rodiny, ktorá sa bude konať ako jediné podujatie Nu Dance Festu 2018 mimo Bratislavy – konkrétne v KC Modra v nedeľu 29. apríla popoludní. Na SouHru sa rodinné tímy môžu prihlasovať podľa pokynov zverenených na www.nudancefest.sk .

Hlavný program Nu Dance Festu pozostávajúci z predstavení sa bude konať od piatka 20. apríla do stredy 25. apríla. Rozšírený sprievodný program festivalu budú mocť návštevníci zažiť od stredy 18. apríla do nedele 29. Apríla.

V predaji na Interticket.sk (pre podujatia v A4) a na www.studio12.sk (pre podujatia v Štúdiu 12) sú k dispozícii vstupenky na jednotlivé podujatia v rámci hlavného programu. Na všetok sprievodný program je vstup voľný.

Nu Dance Fest 2018 – Festival súčasného tanca a pohybového umenia

www.nudancefest.sk

Hlavný program: 20. – 25. apríl 2018

Sprievodný program: 18. – 29. apríl 2018

Miesto konania:

A4 – priestor súčasnej kultúry, Karpatská 2 (budova YMCA), Bratislava

Štúdio 12, Jakubovo námestie 12, Bratislava

Galéria mesta Bratislavy, Mirbachov palác, Františkánske námeste 11, Bratislava

KC Modra, Sokolská 8, Modra

Predpredaj: Interticket.sk Studio12.sk

Program:

STREDA 18.4.

14:00 – Galéria mesta Bratislavy: Tanec 60+ [workshop / sprievodný program]

PIATOK 20.4.

19:00 – Štúdio 12: Soňa Ferienčíkova, Mária Júdová, Alexandra Timpau – Everywhen (SK/CZ)

20:15 – A4: Odivo – Stopy v pamäti (SK)

21:15 – A4: 100-ročná os (SK/CZ) [vernisáž / sprievodný program]

SOBOTA 21.4.

18:00 – A4: Best of La Danza in 1 Minuto & Campo Largo Video Dance Residency (IT) [komentované premietanie s kurátorkou / sprievodný program]

19:00 – Štúdio 12: Soňa Ferienčíkova, Mária Júdová, Alexandra Timpau – Everywhen (SK/CZ)

20:15 – A4: Magdalena Reiter, Milan Tomášik, Anja Golob – Solo For Two (SI/SK)

21:15 – A4: Mušnula (SK/CZ) [koncert / sprievodný program]

NEDEĽA 22.4.

19:00 – Štúdio 12: Soňa Kúdelová – Autopilot (SK)

20:15 – A4: Tereza Ondrová, Peter Šavel – As Long As Holding Hands (CZ/SK)

21:00 – A4: Haló? Je tam někdo? (CZ) [premietanie / sprievodný program]

PONDELOK 23.4.

20:15 – A4: Nové tváre súčasného tanca – najmladšia generácia tanečníkov a choreografov, o ktorých ešte budeme počuť (SK/CZ)

UTOROK 24.4.

19:00 – Štúdio 12: Nástupište 1-12 – Suvenír (SK)

STREDA 25.4.

20:15 – A4: Clara Furey, Peter Jaško – Untied Tales (CA/SK)

NEDEĽA 29.4.

15:00 – KC Modra: SouHra (CZ) [inscenácia a interaktívna rodinná bojovka / sprievodný program]

Hlavný partner:

Festival z verejných zdrojov ako hlavný partner podporil Fond na podporu umenia.

Zdroj: TS