16.MFF Bratislava predstavuje medzinárodné poroty.

O udelení cien na 16. Medzinárodnom filmovom festivale Bratislava budú rozhodovať medzinárodné poroty, v ktorých zasadnú významné osobnosti svetovej i slovenskej kinematografie, ako aj porota FIPRESCI (Svetová federácia filmových kritikov) a Študentská porota.

Filmy v Súťaži prvých a druhých hraných filmov bude hodnotiť hlavná porota, ktorá udelí Grand Prix za najlepší film, Cenu pre najlepšieho režiséra, Cenu za najlepší ženský herecký výkon a Cenu za najlepší mužský herecký výkon. V hlavnej porote zasadne Derek Malcolm, rešpektovaný filmový kritik, ktorý písal 35 rokov pre The Guardian. Pôsobil aj ako prezident FIPRESCI, či riaditeľ Londýnskeho filmového festivalu. Avinoam Harpak pôsobil viac ako 30 rokov na vedúcich pozíciách v telavivskej a neskôr jeruzalemskej cinematéke. V roku 1984 bol jedným zo zakladateľov Jeruzalemského filmového festivalu, ktorý sa rýchlo stal najvýznamnejším filmovým podujatím v krajine a výrazne pomáhal pri nástupe novej generácie izraelských režisérov. Členom poroty je taktiež gruzínsky režisér, scenárista a čerstvý víťaz Krištáľového glóbusu z Karlových Varov George Ovashvili, ktorý na festivale zároveň uvedie svoj ocenený film Kukuričný ostrov a známa slovenská herečka Zuzana Mauréry, držiteľka Slnka v sieti a ceny Igric za film Ďakujem, dobre.

O najlepšom dokumentárnom filme rozhodne trojčlenná porota v zložení: André Gil Mata, portugalský filmár a držiteľ DocAllinace Award za film Zajatie, s ktorým sa na MFF Bratislava predstavil minulý rok; Veton Nurkollari, umelecký riaditeľ jedného z najrešpektovanejších dokumentárnych festivalov DokuFest Prizren; a filmová teoretička Jana Dudková zaoberajúca sa prienikom medzi kultúrnymi a filmovými štúdiami.

V porote krátkych filmov, ktorá udelí Cenu za najlepší krátky film zasadnú Bülent Öztürk, ktorého film Houses With Small Windows získal cenu pre najlepší európsky krátky film na festivale v Benátkach a bol nominovaný v rovnakej kategórii na Európskych filmových cenách; filmová kritička z Holandska Nicole Santé; a programový riaditeľ festivalu animovaných filmov Fest Anča Maroš Brojo.

Súťaž  prvých a druhých hraných filmov budú posudzovať aj neštatutárne poroty – porota FIPRESCIŠtudentská porota.

Do poroty FIPRESCI zasadnú filmové kritičky Katharina Dockhorn z Nemecka a Tereza Fischer zo Švajčiarska, spolu so slovenským kritikom Martinom Kaňuchom.

O cene študentskej poroty rozhodne Katarína Karafová z Katedry intermédií a multimédií VŠVU, Dorota Vlnová z Katedry dokumentárnej tvorby VŠMU a Matej Hoppan z Katedry architektúry VŠVU.

Najlepší film z celého programu 16.ročníka MFF Bratislava  si budú vyberať aj diváci a hlasovaním tak rozhodnú o Cene divákov.

Zdroj: MFF Bratislava