4. srpna se opakovaně psala olympijská historie. Největší milníky odhalí nový dokument od Warner Bros. Discovery

Dokument srpen – Olympijská odysea (August 4th – An Olympic Odyssey) bude mít evropskou premiéru ve středu 3. července. Zahrnuje unikátní rozhovory s osobnostmi, které se zapsaly do historie olympijského hnutí. Bude jej možné sledovat na lineárních stanicích Eurosportu i přes sportovní add-on na streamovacích platformách Max a discovery+.

4. srpen je datum významné hned z několika důvodů. Jde o den, kdy se legendy zrodily, zaujaly pozornost celého světa nebo formovaly olympijské hnutí do podoby, ve které ho známe dnes. 4. srpen – Olympijská odysea (August 4th – An Olympic Odyssey) je hodinový dokumentární film, který vytvořil interní tým Warner Bros. Discovery a bude mít premiéru ve středu 3. července v 19:30 na stanicích Eurosportu a streamovacích platformách Max a discovery+. Díky obsáhlému archivu si diváci budou moci připomenout, proč je toto datum v olympijské historii tak moc významné.

V rámci dokumentu budou odvysílány rozhovory se Stuartem Owenem Rankinem (pravnukem Jesseho Owense), Sky Brownovou (bronzovou medailistkou z Tokia 2020), Marie-José Pérecovou (francouzskou trojnásobnou držitelkou olympijského zlata) a bývalým sportovcem a sportovním manažerem lordem Sebastianem Coem. Půjde tak o hodinou naplněnou detaily ze zákulisí olympijských her.

Památných okamžiků je se 4. srpnem spojeno více než dost. Jde o den, kdy v roce 1936 Jesse Owens v Berlíně ponížil Adolfa Hitlera, kdy Fanny Blankers-Koenová vyvrátila předsudky o genderu, věku i mateřství, kdy Carl Lewis zázračně vyhrál běh na 100 metrů v Los Angeles, kdy proběhla tzv. Super sobota v Londýně 2012, kdy byly poprvé odvysílány v televizi Paralympijské hry z Toronta, kdy se Sky Brownová v pouhých třinácti letech v Tokiu stala nejmladší olympijskou vítězkou historie. A tak dále a tak dále.

Letos na 4. srpna připadá finále běhu mužů na sto metrů a tak se dá předpokládat, že se možná zase dočkáme zrodu další legendy.

„Naše olympijské programové schéma jsme odstartovali už před rokem se speciálem Paris, La Vie Sportive. Náš závazek se od té doby nezměnil – stále divákům přinášíme zajímavé a nevšední příběhy z olympijského zákulisí. Využíváme k tomu krátko i dlouhometrážní formáty, podle toho, který se zrovna k tomu kterému lidskému příběhu lépe hodí,“ říká Scott Young, seniorní viceprezident pro produkci a obchodní operaci ve Warner Bros. Discovery Sports Europe.

„4. srpen – Olympijská odysea je výjimečný dokument, díky kterému pochopíte, proč je kolem tohoto data tolik pozdvižení a očekávání. Nelze to ovšem pochopit, pokud to neuslyšíte z mnoha různých perspektiv. Toto datum do jisté míry ztělesňuje esenci olympijských her a toho, proč se vlastně stále konají,“ dodává.

4. srpen – Olympijská odysea (August 4th – An Olympic Odyssey) je jednou z forem, kterými se Warner Bros. Discovery snaží demonstrovat sjednocující sílu sportu. Dosahuje toho setrvalým vytvářením rozsáhlé olympijské online streamovací knihovny, která je dostupná na platformách Max a discovery+. Ta kromě zmíněného dokumentu zahrnuje například týdenní magazín The Power of the Olympics či další dokumentární snímky The Olympians a Paris, La Vie Sportive.

Team GB Olympian Jessica Ennis-Hill photographed for 4th August on 9th January 2024.

Warner Bros. Discovery je považována za domov olympijských her v Evropě a její streamovací platformy budou jediným místem, kde bude moci živě sledovat všech více než 3 800 hodin z letní Paříže. Stanice Eurosportu taktéž budou vysílat živé přenosy všech 19 dnů, po které budou Letní olympijské hry probíhat.

Kompletní seznam rozhovorů pro dokument 4. srpen – Olympijská odysea (August 4th – An Olympic Odyssey):

  • Stuart Owen Rankin, pravnuk Jesseho Owense
  • Julia Kellner-Longová, pravnučka Luz Longové
  • Sky Brownová, medailistka z Tokia 2020
  • Ellen Van Langenová, ředitelka ve Fanny Blankers-Koen Games
  • Chris Stoddart, závodník vozíčkář a účastník Paralympiády 1976
  • Lord Sebastian Coe, sportovec a sportovní manažer
  • Dáma Jessica Ennis-Hillová, zlatá medailistka
  • Marie-José Pérecová, trojnásobná olympijská medailistka

TS