4 Tenori vydávajú nový album. Zároveň pozývajú na budúcoročný galakoncert v O2 Aréne

4 Tenori – Marian Vojtko, Pavel Vítek, Jan Kříž a Michal Bragagnolo – sú jedinečným fenoménom českej hudobnej scény. Od svojho vzniku v roku 2017, kedy formáciu založil producent Janis Sidovský, sa stali jednými z najvyhľadávanejších koncertných interpretov. Počas svojho 7-ročného pôsobenia na scéne stihli vypredať pražské Fórum Karlín, stovky ďalších koncertných sál v Česku a na Slovensku a debutovať v newyorskej Carnegie Hall.

Spolupracovali s Luciou Bílou, Helenou Vondráčkovou, Monikou Absolonovou, Jiřím Suchým a Filharmóniou Bohuslava Martinů. Boli súčasťou hudobných udalostí ako Pocta Karlovi Gottovi, Meky naveky, Prague Proms Gala, či Václav Neckář 80. Vydali dva albumy, ocenené zlatou a platinovou platňou, a ich tretí album Příběh vychádza dnes, v piatok 18. októbra 2024. V týchto dňoch zároveň oznámili svoj prvý galakoncert v pražskej O2 aréne, ktorý sa uskutoční budúci rok 6. decembra 2025 pod názvom Vánoční přání. 

Práve teraz: Nový album

V piatok 18. októbra 2024 vychádza 4 Tenorom nový album Příběh, ktorý je kolekciou 11 slávnych piesní z filmov a muzikálov a obsahuje i niekoľko mimoriadnych špecialít. Jednou z nich je nová skladba Tak jednou, pôvodne originálna melódia a hlavná hudobná téma zo seriálu Zlatá labuť, ktorú pre 4 Tenorov napísali autori seriálovej predlohy David Solař, Martin Blažek a Michal Navrátil. Poslucháči sa môžu tešiť tiež na Oscarom a Grammy ocenený duet Nový svět náš z muzikálu Aladin s Monikou Absolonovou, a tiež na duet s legendou českej populárnej hudby a zakladateľom divadla Semafor Jiřím Suchým, ktorý spolu so 4 Tenormi nahral po 60 rokoch od prvého uvedenia evergreen Krajina posedlá tmou. Medzi piesňami zaujmú aj osobitá coververzia slávnej piesne Help Me Make It Through the Night s českým textom Miroslava Černého od americkej country legendy Krisa Kristoffersona, či melódia zo skladby Vltava Bedřicha Smetanu s pôvodným textom Jiřího Štaidla. Album vychádza v Supraphone na CD a v digitálnych formátoch. Na vinylovej platni sa objaví ešte pred Vianocami. Novinku Příběh zároveň sprevádza rovnomenné koncertné turné, ktoré je už z väčšiny vypredané.  www.4tenori.cz

Pred Vianocami 2025: Galakoncert v O2 Aréne

4 Tenori zároveň aktuálne oznámili, že o rok, 6. decembra 2025, uskutočnia v pražskej O2 aréne svoj exkluzívny galakoncert Vánoční přání v sprievode Filharmónie Bohuslava Martinů. Predpredaj sa práve začal v sieťach Ticketportal a Ticketmaster. V 2-hodinovom programe zaspievajú vianočné piesne, koledy a hity ako Už z hor zní zvon, Mně sílu dáš alebo Jdi za štěstím. Nebudú chýbať skladby z muzikálov Dracula či Aladin, hviezdni hostia ani detský zbor. „V O2 aréne sme spievali už niekoľkokrát, tentokrát ale pôjde o náš najväčší vianočný koncert, z čoho máme radosť a zároveň rešpekt,“ uviedol držiteľ 2 cien Thálie Jan Kříž. „Je pre mňa osviežujúce popri divadelných úlohách a vlastných koncertoch zažívať so 4 Tenormi po mojich 37 rokoch v populárnej hudbe také úspechy. Verím, že v O2 aréne vytvoríme neopakovateľnú atmosféru,“ doplnil popový a muzikálový spevák Pavel Vítek. „Vystupovať so 4 Tenormi pre mňa znamená príležitosť zaspievať si repertoár, ku ktorému sa v opere obvykle nedostanem. V O2 aréne sa teším napríklad na skladby Ave Maria alebo Dny zázraků a přání,“ prezradil operný tenor Michal Bragagnolo a Marian Vojtko, držiteľ ceny Thálie, uzavrel: „O2 aréna zažiari rozprávkovými Vianocami už od prvej pesničky, ktorou bude legendárna Cestu znám jen já.

Formácia 4 Tenori 

Marian Vojtko: držiteľ ceny Thálie, predstaviteľ hlavných úloh v muzikáloch Fantom opery, Ples upírů, Dracula, Bídníci, Monte Cristo, Jekyll & Hyde či Baron Prášil. Účinkoval tiež v predstaveniach Muž se železnou maskou, Kleopatra, Tři mušketýři, Čarodějka, Aida, Tarzan, Troja, Polská krev alebo Krysař.

Pavel Vítek: vytvoril premiérové úlohy v muzikáloch Bídníci, Pomáda, Dracula, Fantom opery, Mamma Mia!, Noc na Karlštejně, Rebelové, Miss Saigon, Cikáni jdou do nebe, Angelika, Tři mušketýři či Ples upírů; za úlohu v Plese upírů bol nominovaný na cenu Thálie. Jeho popové hity si spievajú dve generácie priaznivcov.

Jan Kříž: dvojnásobný držiteľ ceny Thálie s úspechom hosťoval na nemeckých scénach v hlavnej úlohe muzikálu Ples upírů. V ČR účinkoval v inscenáciách Krysař, Pomáda, Rocky, Horečka sobotní noci, Noc na Karlštejně, Děti ráje, Zpívání v dešti, Mefisto, Robin Hood, Atlantida, Divotvorný hrnec alebo Srdcový král. V roku 2022 režíroval úspešný muzikál Biograf láska s hitmi Hany Zagorovej.

Michal Bragagnolo: hosť Národního divadla v Prahe (La Traviata, Romeo a Julie, Z mrtvého domu, Billy Budd, Julietta, Chytračka a Měsíc, Nabucco, Láska ke třem pomerančům) a sólista muzikálov Fantom opery, Ples upírů, Bídníci alebo Balada pro banditu. V Hudobnom divadle Karlín spieval v inscenácii Veselá vdova. V Plzni účinkuje v operete Netopýr a v operách Dalibor a Candide. V Ústí nad Labem v Čardášové princezně a Mamzell Nitouche, v Liberci v Donu Giovannim a v Čardášové princezně a v Jihočeskom divadle v opere roku Mefisto.

VIDEOKLIP: https://www.youtube.com/watch?v=hsZjSvMaHj8
MULTILINK: https://4tenori.lnk.to/PribehPR

TS