66 hodín umenia v smolníckej Tabačke prilákalo davy

Budova starej tabakovej továrne v Smolníku ožila na 66 hodín súčasným umením a koncertami až do skorého rána. Festival 66 hodín si už v minulom roku našiel miesto v tejto jedinečnej lokalite a po sľubnom prvom ročníku sa tím Tabačky opäť vrátil do Smolníka, aby upevnil pozíciu tohto podujatia a sprístupnil nezabudnuteľnú atmosféru spojenia industriálnych priestorov a umenia. 

Cyklopelotónom na festival

Nadšenci a nadšenkyne súčasného umenia sa pred továrňou začali zbiehať od štvrtkového rána. Keďže je Smolník stále miestom, kde sa mnohí ocitnú prvýkrát, chcú si okolie festivalu pozrieť ešte pred jeho začatím. Okrem autobusovej dopravy sa mohli na miesto festivalu návštevníci dostať aj cyklopelotónom, ktorý vyrážal z košickej Tabačky.  Viacerí využili možnosť zadarmo odviezť do Smolníka svoju batožinu a v cieli ich čakala odmena v podobe čipovej karty s tromi drinkami.

Smolnícka Tabačka otvorila brány pre návštevníkov festivalu vo štvrtok o 16:00. Pre publikum, ktoré sa rozhodlo v areáli prespať boli k dispozícii dve indoorové stanové mestečká vo výrobných halách továrne a outdoorové stanové mestečko na trávnatej ploche za továrňou. Na návštevníctvo čakalo dokopy 50 hudobných interpretov a interpretiek, 19 výstav vizuálneho umenia, 7 divadelných predstavení a performance, 9 diskusií a bohatý off program.

Multižánrový program

Hudobný program festivalu otvoril na hlavnom stagei Dychový orchester Štós, ktorý sa síce vymykal dramaturgii festivalu, ale bol symbolickou pripomienkou, že Smolník, jeho obyvatelia sú neoddeliteľnou súčasťou festivalu a spolupráca s lokálnou komunitnou je pre úspech festivalu dôležitá. Poslednú skladbu Dychový orchester odohral pred budovou továrne počas výtvarno-performatívnej opravy rozbitého okna s umiestnením odkazu upriamujúceho pozornosť na dôležitosť opatery, bez ktorej nevytrvajú ani budovy, ani myšlienky, ani vzťahy. Hudobný program pokračoval koncertom mladého košického umelca Motvilja, ktorý priniesol temné ambientné vystúpenie pri sviečkach v bývalej zasadacej miestnosti továrne, ktorá sa rukami organizátorov zmenila na Zasadačka stage. 

Druhý ročník multižánrového festivalu sa niesol výrazne v znamení vizuálneho umenia. Priestory továrne svojimi dielami obsadilo viacero súčasných autorov, autoriek a kolektívov. Pod vedením dramaturgičky vizuálneho umenia Diany Kakara Dobreseu vznikli kolektívne výstavy aj inštalácie, vďaka ktorým sa továreň zmenila na priestor, v ktorom bolo počas celých 66 hodín čo objavovať.

Atmosfére štvrtkovej noci dominovali umelci z východu, konkrétne prešovský raper Dušan Vlk a košický producent Štefan Kráľovič, známy pod umeleckým menom FVLCRVM. Obaja mali pod pódiom bohatú fanúšikovskú základňu a dav si zaspieval s nimi. Pre tých, ktorí si chceli naplno užiť celých 66 hodín pripravili organizátori elektronický stage Lisovňa, ktorý vo štvrtok patril košickému kolektívu Letovbratislave. Ten si na festival pozval poľskú DJskú dvojicu K.O.D. 

Akčný program počas celého festivalu

Rána na festivale patrili spriateleným kultúrnym centrám zo siete kultúrnych centier a organizácií ANTÉNA, ktoré sa zapojili do konceptu Opravovňa. Tá priniesla všetko, čo festivaloví nadšenci po ťažkej noci potrebovali – kávu, svieže drinky, raňajky a hudbu na rozbeh ďalšieho festivalového dňa. Piatkové ráno sa nieslo v réžii tímu prešovského kultúrneho centra Wave. Časť publika strávila piatkové horúčavy v tieni NGO zóny a diskusného stagu, časť išla objavovať okolie Smolníka. Stálicou festivalu je Smolnícky Tajch, ktorý bol vítaným osviežením počas horúcich festivalových dní. Pre aktívnejších priniesla košická Cyklokuchyňa orientačný pretek uličkami Smolníka na bicykloch Alley cat. Okrem hudobného programu priniesol piatok aj tanečné predstavenie zoskupenia mimoOs: The energy that shapes us, vernisáž výstavy Stretneme sa za úsvitu a multižánrové predstavenie hnutia Human Wave, ktoré vo štvrtok vystúpilo s košickým zoskupením Standard Society a v piatok pražským projektom Line Gate. Počas piatkového večera rozprúdili zábavu anglickí Fat Dog, ktorým počas koncertu patril celý festivalový dvor, keďže frontman kapely zišiel medzi ľudí z pódia. Hudobné zážitky pokračovali aj v Zasadačke s raperkou a producentkou Pö, ktorá na festival priniesla nigerijské afrobeats. Neskorá noc okrem elektronického Lisovňa stagu ponúkala aj pozorovanie nočnej oblohy s výkladom od Mariána Psára a Matúša Toderišku. Absencia svetelného smogu a jasná obloha vytvorili ideálne podmienky na pozorovanie hviezd a vďaka ich teleskopu mohli účastníci pozorovať aj planétu Saturn. 

Sobotné ráno spríjemňoval tím bratislavskej Novej Cvernovky, ktorých doplnili ich partneri so sviežimi nápojmi z kolektívu Majami/Sirupex a hubári z Drž Hubu obohatili gastro o huby. Raňajky zakončil Dominik Prok, ktorý všetkých pozval na svoj koncert. Ten začal priamo na dvore a pomaly sa spolu s davom presunul do výstavného priestoru Šopa gallery, kde koncert odohral. Priaznivé počasie vydržalo s festivalom aj v sobotu. Publikum sa opäť rozpŕchlo medzi diskusný stage a Smolnícky Tajch, aby sa večer naposledy stretli pod pódiom na dvore. Sobotné popoludnie prinieslo netradičné inštrumentálne vystúpenie zakladajúceho člena Efterklangu Caspera Clausena a po ňom dav nabudila argentínska Catnapp. Koncertný program ukončila po polnoci bratislavská kapela shallov. Komu sily stačili, mohol do rána pokračovať na elektronickom Lisovňa stagi, ktorý v sobotu patril kolektívu Glitter.hit.

Ráno sa s festivalom lúčil unavený, no nesmierne hrdý a spokojný organizačný tím z košickej Tabačky Kulturfabrik. Riaditeľ festivalu Martin Panulin si svoj úsmev zachoval až do konca festivalu a od skorého rána servíroval ovocie ľuďom na dvore. Tím Taste and Share pripravil jedlo, ktoré neodmietne po víkendovom festivale nikto – slepačí vývar. O posledné hudobné číslo sa postarali DJs z konceptu Universal Party, ktorí svojím energickým setom vyprevádzali hostí a hostky z areálu. 

“Som hrdý na celý organizačný tím a všetkých, čo priložili ruku k dielu. Festival 66 hodín by sa nepodarilo zorganizovať bez skvelého dramaturgického tímu, ktorý do továrne priniesol skvosty súčasného umenia, bez vytrvalého produkčného tímu, ten premenil opustenú továreň na miesto, kde sa všetci cítili ako doma a dokázal vyriešiť každý problém, ktorý sa zjavil, PR a marketing tímu, vďaka ktorému sa o nás publikum dozvedelo a technikom, ktorí sa postarali o to, aby všetko fungovalo. Celý tím je vyčerpaný no spokojný. Pevne verím, že sa v tejto zostave vidíme aj budúci rok,” povedal riaditeľ festivalu Martin Panulin. 

Festival medziročne dospel, organizačný tím si zobral mnohé pripomienky a lekcie z prvého ročníka k srdcu, továreň otvoril viac skúmaniu, priniesol pestrejší off program a snažil sa vylepšiť nedostatky, ktoré na prvom ročníku našiel, čomu nasvedčovala aj adekvátna reakcia návštevníctva. V areáli sa počas víkendu premlelo viac ako tisíc ľudí zo Slovenska aj okolitých štátov. Vďaka výhodnému regionálnemu lístku pre obyvateľstvo Gelnického okresu pritiahol festival aj domácich. 

Festival 66 hodín vznikol aj vďaka finančnej podpore Košického samosprávneho kraja cez dotačný program Terra Incognita. Za finančnú podporu z verejných zdrojov organizátorstvo ďakuje aj Fondu na podporu umenia.

TS