67 rokov Luboša Pospíšila, 10 rokov novodobých 5P a ozveny Beatovej siene slávy v pražskom Paláci Akropolis.

Matador českej hudobnej scény s hlasom, ktorý si nepomýlite, prežíva jedno z najšťastnejších období svojej viac než štyridsaťročnej kariéry. Po turné k zásadnému albumu Soukromá elegie (ktorá minulý rok v decembri získala zlatú platňu!) navliekol ľahko retrospektívny kabát. Na rok 2016 pripravil Supraphon to, čo si fanúšikovia roky pýtali – v dvoch boxoch vyšiel 13-diskový komplet všetkých spevákových CD s množstvom bonusov.

Súvisiacu šnúru Route 66 zavŕši Luboš Pospíšil výnimočným koncertom dnes, v stredu 27.9 v pražskom Paláci Akropolis, kde oslávi desať rokov novodobá, omladnutá zostava 5P a hlavný protagonista pripomenie svoje septembrové 67. narodeniny. Koncert bude zároveň spomienkou na udelenie cien Beatovej siene slávy. “V máji som pred plným amfiteátrom na Lokti s veľkou radosťou prevzal cenu za osobnosť, kapelu dostali Framus Five Michala Prokopa a ocenenie in memoriam Radim Hladík. Na koncerte v Akropoli si spomenieme aj na nich,“ hovorí Luboš Pospíšil. Za Framus príde ich nestor a zásadná osobnosť, huslista Jan Hrubý, legendárny blue – effectovský Slunečný hrob si s 5P príde zaspievať syn pôvodného interpréta Vladimíra Mišíka, Adam. “Sme radi, že naše pozvanie prijal ako zástupca starej gardy niekto z nastupujúcej generácie. Nechajme sa prekvapiť, myslím, že nastane zaujímavé prepojenie. Adam Mišík má tú pesničku vo svojom stálom repertoári, Honza Hrubý ju hrával s Etc…bude to spolu so songom  Kampa malá spomienka na nášho kamaráta a Lubošovho niekdajšieho spoluhráča Radima Hladíka,“ dodáva klávesista a kapelník 5P Ondřej Fencl.

Playlist 5P bol v poslednej dobe vzhľadom k retrospektívnemu turné obohatený o niekoľko oprášených songov. Okrem iného znie kultová Vzpomínka na jednu vesnickou tancovačku, ktorú Pospíšil dvadsať rokov naživo nehral. Publikum sa samozrejme dočká aj noviniek zo Soukromé elegie a osvedčených pesničiek zo zlatej éry, vrátane exkurzie do “prehistórie“ (Doky, vlaky, hlad a boty).

Pospíšilov tenor za bicími istí hviezda medzi českými bubeníkmi Pája Tábořiková (tiež Jasná páka, Krausberry), elektrickú gitaru krotí Mirek Linhart (YoYo Band, Žáha…), klávesy roztancováva kapelník Ondřej Fencl (Schodiště, Vladimír Merta, ex-Marsyas…), rytmiku dotvára skúsený basgitarista Martin Štec (ex-Vltava, I. Hlas). Unikátom na scéne je zohratých päť hlasov – ako ďalším poznávacím znamením súčasných 5P, zomknutých okolo Pospíšila. Generačné bariéry rozmetáva sila kolektívu, kapela hrá s radosťou, hoci niektoré piesne sú staršie, než niektorí účinkujúci muzikanti. A možno práve preto. Album aktuálnych 5P ovenčujú pozitívne novinárske ohlasy, ale aj na svoju dobu slušné predaje, v súvislosti s CD Soukromá elegie mnoho recenzentov písalo o ,,najlepšom albume od dôb A nestřílejte na milence„. Turné strieda turné, v roku 2015 odohral Luboš Pospíšil vyše sto koncertov, minulý rok to bolo stodvadsať. Ako by tých krížikov nebolo šest (67), ale dvakrát menej…

Luboš Pospíšil: biografia

,,So svojím naliehavým prednesom nemá u nás medzi spevákmi konkurenciu,“ napísal v recenzii na Pospíšilov best of album publicista Leoš Kofroň. Luboš Pospíšil zahájil svoju hudobnú púť v roku 1969 v radách populárneho C&K Vocalu a čoskoro sa stal jeho najobľúbenejším členom. Zásadne sa podieľal napr. na prelomovom CD Generace, najmä v druhej polovici siedmej dekády sa ale stále častejšie presadzoval s piesňami, ktoré z tvorby materského súboru vybočovali a paralelne jazdil po domácich sálach sám s gitarou.

Na prvú sólovú platňu si musel Pospíšil z dobových dôvodov počkať až do roku 1983, dozrela ale ako najlepšie víno. LP Tenhle vítr jsem měl rád sa vo svojej dobe stal bombou. Pospíšilův charakteristický register v kombinácii s poetickými textami básnika Pavla Šruta prinášal úplne unikátny štýl, spevák sa razom postavil po boku interprétov typu Vladimíra Mišíka. S novou kapelou 5P, medzi ktorej členmi nechýbal Bohumil Zatloukal (ex-Jasná páka), David Koller alebo Michal Pavlík (dnes Čechomor), vypredával v rokoch 1982-1988 sály po celej Českej republike. Dva ďalšie radové albumy pokračovali v tradícii úspešného debutu, na sklonku osemdesiatych rokov Pospíšil a Koller podporili R. Hladíka v na čas obnovenom Blue Effecte.

Po roku 1990 Luboš Pospíšil vydal niekoľko ďalších albumov, najprv s členmi Hudby Praha, neskôr s kutnohorskými muzikantmi (Martin Vajgl, Pavel J. Ryba) pod značkami Biograf a LPG. Čas na zmenu nastal v rokoch 2007, kedy sa Pospíšil obklopil o dve až tri generácie mladšími muzikantmi a na prahu šesťdesiatky sa pustil do zásadnej etapy pod obnovenou značkou 5P. Tri radové albumy korunované aktuálnou Soukromou elegií (2014) spustili novú lavínu záujmu. Turné strieda turné, výnimkou poslednej doby nie sú vypredané sály… Omladnutie 5P omladilo svojho Luboša, dá sa smelo hovoriť o comebacku.

ZDROJ : SUPRAPHON / SOUL FOR SHOW 2017