70 hudobných podujatí v 20 slovenských mestách spojí v piatok Noc hudby.

Všedné aj nevšedné miesta sa v piatok 21. júna 2013 stanú pódiami pre viac než 70 podujatí v 20 slovenských mestách v rámci druhého ročníka Noci hudby. Od ranných hodín až do neskorej noci bude hudba znieť z námestí, ulíc, parkov, škôl, ale aj koncertných siení, kostolov a hudobných klubov.

Iniciatíva, ktorá je súčasťou zabehnutého Európskeho sviatku hudby, ponúkne hudbu rôznych žánrov a foriem širokému publiku bez obmedzenia veku v Bratislave, Banskej Bystrici, Galante, Humennom, Klčove, Kežmarku, Kremnici, Leviciach, Liptovskom Mikuláši, Martine, Michalovciach, Modre, Novom Meste nad Váhom, Partizánskom, Piešťanoch, Poprade, Trebišove, Trenčíne, Trnave a v Zemianskych Kostoľanoch. „Univerzálnosť hudby a fakt, že na ňu v jej pestrých podobách má právo každý, chceme sprostredkovať v piatok 21. júna malým aj veľkým po celom Slovensku. Neostávajte preto doma, ale vyrazte pred pódiá zažiť spolu s nami sviatok hudby,“ pozýva Oľga Smetanová, riaditeľka Hudobného centra ako iniciátora Noci hudby, ktorá sa už tradične koná tretí júnový piatok. Dramaturgia Noci hudby odmieta akékoľvek žánrové obmedzenia, hrať sa bude jazz, rock, pop, blues, tango, ska, reggae, punk, folklór, elektronická, ale aj vážna hudba. Všestrannosť, mnohožánrovosť a kvalita sú jedinými limitmi projektu, svoje umenie návštevníkom jednotlivých, vzájomne voľne prepojených podujatí, predvedú orchestre, zbory, kapely, jednotlivci, amatéri aj profesionáli. „Ako hovorí tohtoročný slogan Noci hudby, hudba sa prebúdza v noci: príďte sa teda aj vy nechať očariť, inšpirovať, prekvapiť, zabaviť, započúvať či len tak si vychutnať hudbu v jej rôznych podobách. Na svoje si v pestrom programe príde naozaj každý,“ dodáva Oľga Smetanová.

Úvod bohatého programu je určený deťom a uskutoční sa symbolicky v priestoroch bratislavského Hudobného centra. V našich podmienkach ojedinelý projekt prichádza s hravou verziou známej Mozartovej opery s názvom Čarovná flauta pre deti. Hudobný maratón bude v Bratislave pokračovať napríklad vôbec prvým koncertom nového vokálneho zoskupenia Danubius Octet Singers v Klariskách, koncertným programom Európskej hudobnej akadémie Bratislava-Schengen v Primaciálnom paláci, prezentáciou novej knihy Cesta s hudbou, s podtitulom Od Palacha po Obamu – a po Štefánika skladateľa Romana Bergera v Poľskom inštitúte, v rámci prebiehajúceho festivalu Dolce Vitaj sa uskutoční koncert horalských piesní zo severného Talianska Alpského vojenského súboru v Dóme svätého Martina a vystúpenie gitaristu Ruggiera Robina na námestí pred Eurovea. Noc hudby aj vďaka tohtoročnej spolupráci s BKIS vyvrcholí večerným koncertom Ľuboša Šrámka, Radovana Tarišku a ďalších jazzových umelcov na bratislavskom Hlavnom námestí pod názvom Jazzová Noc hudby. Program pokračuje až do skorých ranných hodín vo viacerých bratislavských kluboch. Až do 22. hodiny bude výnimočne otvorená predajňa Hudobného fondu Musica Slovaca na Medenej ulici, ktorá ponúkne špeciálne zľavy na CD z produkcie Hudobného fondu. Do hudobného diania sa opäť zapoja aj najmenší – na ZUŠ J. Albrechta si zopakujú Noc hudby v spacákoch, ktorý mal minulý rok medzi deťmi veľký úspech, a v ZUŠ M. Ruppeldta sa žiaci predstavia na pódiu spolu so svojimi pedagógmi.

Na Námestí SNP v Banskej Bystrici sa v piatok popoludní koná veľkolepé česko-slovenské finále súťaže vo frankofónnej piesni a množstvo koncertov, ktoré vyvrcholia výbušnou show francúzskej SKANNIBAL SCHMITT, hrajúcej zmes ska, reggae, punku, rocku, dubu a jungle. Koncertovať sa bude aj v Barbakane, na Národnej ulici alebo na zelenom nádvorí Štátnej vedeckej knižnice, kde sa hudobní nadšenci môžu popoludní zapojiť aj do predaja, výmeny, prípadne darovania hudobných materiálov v rámci hudobnej burzy. V krajskom meste sa dá v piatok hudba do pohybu nielen symbolicky, ale aj doslova. Cestujúcim v trolejbuse zanôti heligónkár Marián Kováč.

Živá hudba bude v rôznych žánrových podobách a presahoch pulzovať aj v levickej synagóge. Mix koncertov zaháji interpretačné zoskupenie polyfonickej hudby Camerata Beliana, ktoré sa špecializuje najmä na obdobie renesancie a baroka, no publikum sa môže tešiť aj na vystúpenie vynikajúcej jazzovej a bluesovej speváčky Silvie Josifoskej so svojím Quartettom či rockových skupín Kon Tiki Band alebo eXIT TOILET. V Zemianskych Kostoľanoch čaká na poslucháčov program KapeLLka hrá Čechomor, multižánrový minifestival sa odohrá v Partizánskom. Hudobná pozvánka z Kežmarku sľubuje vokálnu skupinu Fragile, v Humennom vystúpi formácia No Name, v Novom Meste nad Váhom Peter Lipa, do Kremnice pricestujú Štátny komorný orchester Žilina a Spevácky zbor mesta Bratislavy, do Martina Tamburáši z Chorvátska a mandolínový súbor z Maďarska, ale aj domáca Komajota či Peter Cmorik Band. V Modre si nenechajte ujsť Medzinárodný gitarový festival a v Galante klavírny workshop s vietnamskou skladateľkou Hoang Thie Kiu Ahn.

Špeciálnou programovou štruktúrou počas celého dňa a priamym prenosom koncertu mladej džezovej formácie TALENT TRANSPORT sa k medzinárodne akceptovanému sviatku hudby pripojí aj Rádio Devín.

Podrobné informácie o podujatí a programe so všetkými hudobnými podujatiami v 20 mestách Slovenska nájdete na www.nochudby.sk.

Zdroj:  Hudobné centrum