a Colours of Ostrava zaznie muzikál Deža Ursinyho Peter a Lucia.

Festival Colours of Ostrava, ktorý prebehne od 19. do 22. júla v industriálnom areáli Dolních Vítkovic, pridáva do programu osemnásť nových mien, ktoré patria k tomu najzaujímavejšiemu na nezávislej scéne u nás aj v zahraničí. Výber vznikol opäť v dramaturgii hudobného magazínu Full Moon a k slovu sa dostane široká škála žánrov, napríklad pop, elektronika, emocore, shoegaze alebo jazz.

Podobne ako v predchádzajúcich rokoch sú základom programu Full Moon Stage zaujímavé mená domácej alternatívnej scény, ku ktorým vyberáme zahraničných interpretov. S tohtoročnou zostavou účinkujúcich naväzujeme na náročnosť minulých rokov a verím, že sme, čo sa týka zaujímavosti dramaturgie, urobili opäť krok dopredu,” hovorí Michal Pařízek, šéfredaktor Full Moonu.

Jednou z výnimočných častí na Full Moon Stage sa stane festivalová premiéra muzikálu Deža Ursinyho Peter a Lucia v podaní jeho syna Jakuba, herečky a speváčky Doroty Nvotovej a skupiny Talent Transport.Jeden z najväčších velikánov československej hudby by v tomto roku oslávil sedemdesiat rokov. Uvedenie projektu Peter a Lucia by malo k oslave nedožitého jubilea Deža Ursinyho aspoň trochu prispieť,” hovorí Pařízek.

Na tohtoročnom Full Moon Stage ďalej vystúpia: ±0, Autumnist, Cold Cold Nights, Dné, Esazlesa, Ron Gallo (US), Johnny the Horse, Manon Meurt, Muzikant Králíček, Niechęc (PL), Rest in Haste, Role, Emma Ruth Rundle (US), Tomáš Palucha s filmom Haxän, Warhaus (BE), Xylouris White (AU/GR) a víťaz súťaže 1Band2Play.

Počas predchádzajúcich štyroch ročníkov sa jasne ukázalo, že publikum na najpestrejšom festivale u nás si scénu, ktorú zabezpečuje Full Moon, obľúbilo,” hovorí Pařízek a upresňuje: “Minulý rok som do role tajnej hviezdy festivalu dával Brodku, tento rok by som rád upozornil na sobotňajšie vystúpenie amerického garážového pesničkára Rona Galla. Verím, že podobne úspešné budú mená ako Xylouris White, alebo Warhaus, ale svoju dôležitosť má samozrejme každá položka programu, kde sa spoliehame hlavne na ucelenú dramaturgiu.

Koncert belgickej skupiny Warhaus, projektu speváka známych Balthazar Maartena Devoldera, bol dohodnutý ešte pred vydaním ich debutu, čo bolo podľa Pařízka zásadné: “Album We Fucked a Flame Into Being zožalo veľké ovácie v zahraničných hudobných magazínoch, nebola núdza o prirovnanie k velikánom typu Nicka Cavea či Toma Waitsa.” S ohlasom jednej z najlepších živých skupín súčastnosti prichádza žánrovo nezaraditeľná dvojica Xylouris White, v ktorej sa stretol bubeník Jim White (Dirty Three, Cat Power alebo Bill Callahan) a harfista z Kréty Georgios Xylouris. Tajomným postmetalovým pesničkárstvom zaujme speváčka Emma Ruth Rundle, divoký tanečný jazz s unikátnou videoprojekciou predstaví poľská formácia Niechęć a celý program zakončí energická show Rona Galla, ktorého magazín Uncut vyhlásil nedávno za jeden z objavov roka.

Čerstvé mená domácej scény doplňujú overení veteráni. Ani v tomto roku nebude chýbať spojenie hudby a nemého filmu, švédsky filmový kult Čarodejníctvo v priebehu vekov (Häxan, 1922) bude doprevádzať skupina Tomáš Palucha. Nové albumy predstavia emocoreová formácia Esazlesa alebo domáci oceňovaný hudobník Dné, ktorého kolekcia Ehese Semi Feelings, They Are Everywhere obdržala ceny Vynila a Apollo. Peter Marek (Midi Lidi) predstaví spolu so skupinou Květy svoj projekt Muzikant Králiček. “Jedno z najpríjemnejších prekvapení posledných rokov je pre mna osobne scéna okolo skupín Cold Cold Nights, Role alebo ±0,” hovorí Pařízek, všetci menovaní taktiež vystúpia na Full Moon Stage, podobne ako kapely Autumnist, Manon Meurt či Johnny the Horse. Celý program doplní víťaz talentovej súťaže 1Band2Play, ktorého meno bude oznámené v polovici mája.

Na Colours of Ostrava 2017 zahrajú ako hlavní headlineri napríklad Jamiroquai, Imagine Dragons, Norah Jones, Justice, alt-J, Birdy, Midnight Oil, Moderat, LP, Benjamin Clementine, Michael Kiwanuka, Laura Mvula, UNKLE, Afro Celt Sound System, ale aj Nouvelle Vague.

Štvordňové vstupenky na Colours of Ostrava 2017 sú v predaji na www.colours.cz a v sieti Ticketpro. Aktuálna cena je 95.77 EUR na limitované množstvo 5000 kusov. V predaji je taktiež ubytovanie v stanovom mestečku, parkovanie alebo miesto pre karaván.

 

Zdroj: Zdenko Hanout