A4 otvorí sezónu bohatým filmovým programom!

A4 – priestor súčasnej kultúry sa po letnej prestávke znovu otvára, aby v druhej polovici augusta prišiel predovšetkým s filmovým programom. V rámci 4-dňového programu My Street Films diskusie bude premietať filmy o meste, na ktoré budú nadväzovať tematické diskusie; taktiež predstaví spisovateľa Michela Houellebecqa vo filme či krátke portréty LGBTI ľudí.

Od stredy 17. do soboty 20. augusta sa bude A4 – priestor súčasnej kultúry venovať mestu. Štyri tematické večery o verejnom priestore, susedstvách, street arte a ideológii sa začnú vždy o 19. hodine projekciou, po ktorej bude nasledovať moderovaná diskusia s hosťami.

Okrem iných sa bude premietať legendárny The Social Life of Small Urban Spaces od urbanistu a v tomto prípade i režiséra Williama H. Whyta, ktorý svojou rovnomennou knihou z roku 1980 zmenil myslenie o meste. Whyte sa zameriava na malé verejné priestory ako námestia a sleduje, ako ich vytvoriť tak, aby z nich ľudia čo najviac benefitovali.
sk 2014 lion

V programe sa nachádza aj brazílsky film Grey City o graffity scéne v São Paule, ktorý sleduje reakciu umelcov na systematické ničenie ich diel. Krátky film Vnútroblok je nielen záznamom snahy o oživenie jedného nádvoria, ale taktiež reflexiou susedských vzťahov a ne/ochoty meniť status quo. SK 2014 je pohľad na premenu Skopje a mýtizáciu macedónskych dejín. Film sleduje vládny projekt s cieľom zmeniť charakter postsocialistického mesta na neobarokový a neoklasicistický s odkazmi na antickú minulosť. Dokumentárny film Vetřelci a Volavky mapuje plastiky z čias normalizácie vo verejnom priestore. Popisuje vtedajšiu dobu a vzťah sochárov k nim, no taktiež sa zaoberá dnešným ničením týchto plastik, na ktoré sa nevzťahuje ochrana.

Tematických diskusií sa zúčastní napríklad občiansky aktivista a spoluzakladateľ Zelenej hliadky Matúš Čupka, či umelec a teoretik, ktorý stojí za projektom Vetřelci a volavky Pavel Karous.

Podujatie sa koná v rámci medzinárodného projektu My Street Films, ktorý vyzýva ľudí, aby nakrúcali krátke dokumentárne filmy o svojej ulici, resp. o svojom okolí. A4 – priestor súčasnej kultúry je slovenským koordinátorom projektu.

23. a 25. augusta budú v rámci programu Houellebecq2 premietnuté dva filmy, ktoré sa pohrávajú s osobnosťou známeho francúzskeho spisovateľa a v ktorých zároveň sám vystupuje.

l-enlevement-de-michel-houellebecq5

Únos Michela Houellebecqua je mizantropická komédia, pohybujúca sa niekde medzi dokumentom a fikciou. Nešikovní “teroristi” unesú slávneho spisovateľa a žiadajú od vlády výkupné. Rýchlo však zisťujú, že v prvom rade sa musia vysporiadať s Houellebecqovým čudáctvom.

Vo filme Blízko smrti Michel Houellebecq akoby hral jednu zo svojich postáv. Na päťdesiatnika Paula jedného dňa naplno doľahne vyhorenie a odíde do hôr zažiť niečo jedinečné. Monodráma Gustava Kerverna a Benoîta Delépina má v sebe svojský, nonkonformný humor, no taktiež dávku existencializmu.
identity_matia

V stredu 24. augusta sa v A4 – priestore súčasnej kultúry predstaví projekt IDentity: Videoportéty o inakosti na Slovensku. Premietať sa bude päť krátkych portrétov o LGBTI ľuďoch (medzi inými o Matii, alias B-Complex alebo o Agnes Loveckej zo Živých kvetov), ktoré hľadajú odpoveď na otázku: „Kým alebo čím sme okrem toho, že sme LGBTI?“
identity_ivana6_male

Partnerom projektu My Street Films je DAFilms.cz s podporou Medzinárodného vyšehradského fondu. Premietania Houellebecq2 sa konajú v spolupráci s Francúzskym inštitútom. S podporou regionálnej dotačnej schémy Bratislavského samosprávneho kraja.

Zdroj: A4 priestor súčasnej kultúry