Aby nám ostala kultúra – podporme Dom Matice slovenskej v Komárne

V Komárne je množstvo šikovných a pracovitých ľudí, ktorým popri svojej práci záleží aj ja tom, aby fungovala kultúra v tomto meste. Zaujímavé predstavenia na profesionálnej úrovni sa konajú v Dome Matice Slovenskej, ktorý napriek ťažkostiam vykazuje veľkú iniciatívu a činnosť. Pomôžte!

Kto kampaň organizuje?

Dramaťák a Rebeli, o. z., zastrešuje činnosť Dramatického krúžku Gymnázia Ľ. J. Šuleka pri MOMS V Komárne a činnosť folklórom inšpirovaného súboru Slovenskí rebeli

Aby tieto krúžky, ale aj ďalšie ako napr. detský súbor Rebelíček, či Divadlo Komora mali kde skúšať, snažíme sa pomáhať existencii Domu MS.

Žiaľ, naša najstaršia kultúrna ustanovizeň je značne podfinancovaná, a preto má nehnuteľnosť v Komárne už roky existenčný problém. Vďaka dobrovoľníckej činnosti a aktivizmu sa nám zatiaľ Dom podarilo vždy zachániť. Teraz je pred nami nová výzva. 

Komu pomôžeme?

Dom Matice slovenskej v Komárne, sídlo našich krúžkov, žije len z prenájmov a predstavení. Nie je napojený na žiadny rozpočet štát, či kraja. Doslova, žije len z toho, čo si na seba zarobí. Podarilo sa nám prekonať pandemickú krízu a vďaka pomoci divákov aj energetickú krízu. Napriek pomoci mesta a vedenia Matice slovenskej, udržať v chode viac ako 60-ročnú budovu je mimoriadne náročné. Veľa sme vyriešili svojpomocne, veľa sa podarilo opraviť a zaobstarať z vyzbieraného vstupného.

Teraz však potrebujeme spraviť nový náter na strechu (4 000,-€), plus nám na konci kalendárneho roka bude chýbať na bežnú réžiu 6000 €. Preto sa s nádejou a prosbou obraciame na širokú verejnosť. 

V našom Dome MS sídlia Slovenskí rebeli, DFS Rebelíček, Dramaťák, Veselá kapela, cvičia u nás seniori v dvoch skupinách a ďalšie záujmové krúžky. Plus, ročne organizujeme okolo 40 – 60 predstavení. Z toho 6–15 v maďarskom jazyku. 
Situácia v kultúre je komplikovaná a z akéhokoľvek pohľadu sme my, (ako Dom Matice slovenskej) mimo akejkoľvek dotácie alebo pomoci od štátu. 

Skúšali sme to zo všetkých strán – politických aj svetových. Nemalo to žiadny význam. Momentálne sme opäť v situácii, že pomôcť si musíme sami.

A preto sa obraciame na vás.

Ďakujeme.

Na čo konkrétne budú peniaze z tejto kampane použité?

4000,- € materiál (farba a tesniaca hmota na náter strechy)

6000,- € plyn / elektrina – toto je predpokladaný deficit. 

Každé jedno euro, ktoré sa podarí získať využijeme na nákup materiálu, aby sme opravili budovu, prípadne znížili jej energetickú náročnosť. 

Práce vyriešime ako vždy – dobrovoľníckou činnosťou. 

Ak by sa podarilo získať viac, budeme sa snažiť postupne renovovať priestor – zázemie pre našich hercov, tanečníkov, deti a hosťujúce divadlá. Zatiaľ nemáme oddelené šatne, resp. máme len jednu spoločnú a už v trošku zúfalom stave.

TS