Aj kubánske rytmy a energia roztancujú Džezáky.

Na Bratislavských Jazzových Dňoch Slovenská sporiteľňa sa predstavia hneď dve špičkové speváčky a pianistky. Z ďalekej Kuby pricestuje Bellita, zo susedného Rakúska sa predstaví Lia Pale.

Hudobníčky tak doplnia už známych účinkujúcich ako Victor Wooten, Mike Stern, John Scofield, Hugh Masekela či Robert Cray. Festival sa uskutoční od 24. do 26. októbra v bratislavskej Inchebe a 23. októbra v Starej Tržnici.

Bellita y Jazztumbatá

Bellita je nielen jednou z najznámejších a najuznávanejších kubánskych jazzových pianistiek, navyše je vynikajúca speváčka, skladateľka a perkusionistka. Do Bratislavy pricestuje so skupinou Jazztumbatá a špeciálnym hosťom Glendou.

Bellita y Jazztumbatá je fantastické fusion kvarteto, ktoré so svojou plnokrvnou oslavou afro-kubánskej hudby slávi úspechy na jazzových festivaloch po celom svete. Vo svojom originálnom repertoári má okrem jazzu aj funky a brazílsku hudbu s harmóniami a rytmickou štruktúrou kubánskej hudby.

Lia Pale s

Lia Pale, rakúska pianistka, flautistka a speváčka, je v súčasnosti najvýraznejším mladým talentom jazzovej scény v susednom Rakúsku. K tradičnému jazzu táto hudobníčka pristupuje netradične, inšpiráciu nachádza aj v klasickej hudbe, pope a minimalizme. Už na začiatku svojej kariéry Lia Pale vystupuje so silným repertoárom a so skúsenou sprievodnou kapelou vedenou Mathiasom Rüeggom, zakladateľom Vienna Art Orchestra a ikonou rakúskeho jazzu.

https://youtu.be/rmWiMuY0leE

Bratislavské Jazzové Dni Slovenská sporiteľňa tento rok oslavujú 40. výročie. Festival, ktorý sa stal stálicou na slovenskej hudobnej scéne a každoročne privíta tisícky fanúšikov, aj tento rok pozval do Bratislavy hviezdy svetovej jazzovej scény. Počas štvordňového festivalu sa od 23. do 26. októbra v bratislavskej Inchebe a Starej Tržnici predstavia aj Mike Stern, Victor Wooten, Robert Cray, Hugh Masekela či John Scofield. Vstupenky na festival sú v predaji v sieti Ticketportal, informácie o programe nájdete na oficiálnom webe www.bjd.sk.

Zdroj: BJD