Ako to vidí Prograss so slovenskou reggae, ragga a jungle scénou.

Nám v niekoľkých vetách priblíži Dj Prograss z RvZoOSoundZ crew z východného Slovenska, zakladateľ Jammin Festivalu.

Robí sety, ktoré sú zmesou reggae, ragga, hiphopu a junglu. Príde predstaviť svoju tvorbu na  party „REGGAE RAGGA NIGHT“ v Žilinskom *enjoyclube.

1, Si zakladateľom Jammin Festivalu. Čo prináša Tvoj projekt? Akí najšpeciálnejší interpreti boli doposiaľ jeho súčasťou?
Áno som jedným zo zakladateľov JAMMINu, spolu s priateľom z detstva Dj-om Spliffom, s ktorým sme spolu založili aj našu DJ-sku crew RvZOo Soundz. Jammin ako brand zahŕňa nielen festival ale aj Jammin partys počas celého roka. Prvotná myšlienka festivalu vznikla s organizovaním každoročných Graffity Jamov v Rožňave ktoré mali veľký úspech. S našim festivalom a partys sa snažíme priblížiť hudobné štýly ako je reggae/dancehall, hip-hop a ragga-jungle východnému Slovensku, kde sa akcie takýchto typov konajú veľmi zriedkavo. Na festivale vystupovali skoro všetky slovenské a české kapely, mc´s a soundy, a ako zahraničné najväčšie mená by som spomenul Deadlyho Huntu, Solo Bantona, Nanci & Phoebe a YT-ho z UK, Fireson-a Bantu z Kenye, MC Kemona z karibskej Grenady, Tribumana z Francúzska alebo Gregory Gras-a z maďarska.

981298_483256988413354_1572687487_o

2, Čím je výnimočná Tvoja vlastná hudobná tvorba?
Myslím si, že naša tvorba je výnimočná práve zmesou reggae, ragga, hiphopu, energického junglu, okorenené množstvom elektronických a turntablist vplyvov.  K hudobnej tvorbe by som povedal ešte toľko, že si nechávame nahrávať dubplate-i čo je vlastne pesnička špeciálne venovaná pre selectora prípadne sound a zopár si ich pravdaže beriem aj do Žiliny …:)

3, Čo pre Teba znamená šírenie jamajskej a karibskej kultúry v slovenskom hudobnom kontexte?
Ja sa snažím skôr ľudom tú kultúru priblížiť ako šíriť, ono už štýl ako taký rozšírený je, ľudia vedia že reggae existuje, len problém je že ich vedomosti o reggae končia Bobom Marley-m. Je fakt že je to najsilnejšia postava tejto kultúry, ale u neho to len celé začalo, a mi sa snažíme o to aby ľudia spoznávali reggae kultúru ako celok, z všetkými jeho subžánrami …

281239_1714855091065_1939508_n

4, Aké plány alebo sny by si ešte chcel v rámci podpory tejto komunity uskutočniť?
Hlavne by sme sa chceli zaoberať našim festivalom a partys, nech vieme zavolať čo „najvačšie mená“, a nech vieme osloviť s nimi čo najviac ľudí. Boli by sme veľmi radi keby sa aj na východnom Slovensku vytvorila silná základňa tohto štýlu. No v budúcnosti plánujeme propagovať Jammin aj v ďalších mestách Slovenska. Týmto by som chcel zároveň využiť možnosť a pozvať ľudí na vianočný X-Mass JAMMIN na ktorom budeme v Rožňave hostiť talianskeho speváka Lion D-ho so svojim producentom Leom Bizzarim. Dovolím si tvrdiť, že to bude najmocnejšia párty východného Slovenska.

5, Na čo sa špeciálne tešíš v rámci Reggae Ragga night v Žiline?
Teším sa hlavne že si zahrám v novom clube, a že sa stretnem zas s veľa známymi, lebo na Raggae Ragga nighte budú hostia z všetkých kútov Slovenska, a väčšina už hrala našom Jammin festivale a osobne ich dobre poznám … Ďalej som zvedaví na massiv v Žiline, že ako budú znášať takú veľkú dávku reggae a ragga-jungle hudby, ale dúfam že tam dorazia ľudia v hojnom počte, a že si prvú akciu Reggae Ragga nightu zapamätajú ešte dlho dlho …

Event – https://www.facebook.com/events/508273699269747

poster-reggae (1)

Zdroj: Electro Playground booking