Album troch hudobných legiend Sociální síť prináša villonské balady v rockovom šate interpretované šansónovým spôsobom.

Od milostných vyznaní až po tvrdé výkriky dezilúzie či hnevu. Taký je nový album „Sociální síť“, ktorý je spoločným počinom troch hudobných legiend.

Spevák Richard Müller, textár Michal Horáček a skladatel‘ Michal Pavlíček sa na ňom vyslovujú k internetovej dobe, jej špecifickým prednostiam aj chorobám. Vypočujte si nezvyčajné villonské balady v rockovom šate interpretované šansónovým spôsobom.

foto Socialni sit 1

Tri osobnosti českej a slovenskej hudobnej scény spojili sily. Spevák Richard Müller, textár Michal Horáček a skladateľ Michal Pavlíček predstavujú nový album „Sociální síť“.

„Vždy som obdivoval texty Michala Horáčka. Zároveň som celý život sledoval tvorbu Michala Pavlíčka. Myšlienka, že by sme my traja mohli urobiť spoločný album mi skrsla v hlave na jednom koncerte. Michala Horáčka tá myšlienka zaujala, a po čase dodal bravúrne texty v osobitnom žánre villonských balád. Z tých sme spoločne vyberali, potom sme ich posunuli Michalovi Pavlíčkovi a on urobil skvelé demá. Neskôr sa to nahralo v Prahe, hlavne u Michala Pavlíčka v štúdiu Na Kloboučku. Bola to dlhá cesta a došlo na všetky druhy peripetií, ale teraz je album  „Sociální síť“ na svete,“ vysvetľuje Richard Müller.  

foto Socialni sit 2

Výsledkom spolupráce sú villonské balady v rockovom šate interpretované šansónovým spôsobom.

„Inšpiráciou mi bol mohutný fenomén prostredia sociálnych sietí, kde sa ľudia vo veľkom zdôverujú nielen s tým, čo ich skutočne trápi alebo teší, ale sa aj doslova podivuhodne prezentujú tak, ako by chceli byť vnímaní.  Nie náhodou preto album začína aj zakončuje balada, zhudobnená a interpretovaná dvoma rôznymi spôsobmi, ale s tými istými slovami aj názvom: „Niekto iný“.“ Ako pre skladateľa, tak aj pre interpreta to musela byť obrovská úloha – nie je totiž jednoduché výrazovo sa prevteľovať do toľkých a tak rôznych ľudí. Za to, že to dokázali si u mňa vyslúžili veľký rešpekt,“ vyznáva sa textár Michal Horáček. 

foto Socialni sit 4

Náročný album vznikal tri roky. S Michalom Horáčkom už ďalší dvaja muzikanti mali tú česť, no Michal Pavlíček a Richard Müller spolupracovali po prvýkrát.

„Bolo to pre mňa veľmi zvláštne písať hudbu niekomu, koho dobre poznám z nahrávok, ale ako človeka v podstate minimálne. Napriek tomu sme našli spoločnú reč bez problémov. Michal Horáček stanovil svojimi villonskými básňami obsah a koridor, v ktorom som sa pohyboval a snažil sa ušiť hudbu Richardovi na mieru. Samozrejme tak, aby som si zachoval svoj rukopis. A on piesne svojim výnimočným výrazom umocnil,“ pridáva svoj pohľad Michal Pavlíček.

foto Socialni sit 5

„S Michalom Horáčkom už máme za sebou niekoľko úspešných spoločných projektov. S Michalom Pavlíčkom to bola nová skúsenosť. Ale je presne takým človekom ako som si myslel, že bude. Korektný aj názorovo pevný, profesionálny aj mladistvo nadšený. To čo vzniklo pri tejto spolupráci je podľa mňa nevídané. Podarilo sa nám spojiť niečo na prvý pohľad nespojiteľné. Mne sa album náramne páči,“ skonštatoval Richard Müller.

Texty jednotlivých piesní sú netradičné a uchopenie slov je radikálne iné ako u doterajších šansónových skladateľov.

foto Socialni sit 6

„Ambíciou albumu „Sociální síť“ nie je vychádzať v ústrety vkusu poslucháča, ale ponúknuť mu inšpiráciu  a príležitosť konfrontovat‘ svoju životnú skúsenosť s tým, o čom jednotlivé piesne hovoria.  Medzi nami a poslucháčom chceme rovnocenný vzt’ah: všetci sa niečoho obávame a z niečoho tešíme, všetci hl’adáme čo to obnáša žiť – na Slovensku, v Česku, vo svete…“ uzavrel textár Michal Horáček.

Pre fanúšikov si Michal Horáček, Michal Pavlíček a Richard Müller pripravili ďalšiu lahôdku. Album „Sociálni síť“ bude mať aj špeciálnu vinylovú edíciu. CD si môžete kúpiť v CD obchodoch v Slovenskej a Českej republike ako aj v digitálnej podobe formou streemingu na Spotify, Deezer, iTunes.

Spotify: https://play.spotify.com/album/6ft85g5rqNfOYnqM6093mB
Deezer: https://www.deezer.com/album/11380058
iTunes: https://itunes.apple.com/sk/album/socialni-sit/id1045669911
Google Play: https://play.google.com/store/music/album/Richard_M%C3%BCller_Socialni_sit?id=Bihexf25f5w3bb4lq5z7iv7xgfm

cover

Zdroj: Propaganda House s.r.o.
Foto: Michal Hančovský