Alice Francis – prvá dáma elektroswingu prichádza prvýkrát do Bratislavy.

Predstaviteľka electroswingu miešaného s jazzom a popom, Alice Francis, vystúpi v utorok 24.októbra o 20.00 v Nu Spirit Clube, Pasáž LUXOR, Štúrova 3, Bratislava.

Hudobný fenomén menom electro swing už netreba na Slovensku predstavovať. Vypredané koncerty fenoménov Parov Stelar Band alebo Caro Emerald dávajú tušiť, že tento žáner slávi veľký úspech aj u nás. Možno ste ale ešte nepočuli o speváčke menom Alice Francis, ktorá sa v Bratislave prvýkrát predstaví 24.októbra v Nu Spirit Clube. Prečo práve ona stojí za pozornosť? Alice Francis, kráľovná novej éry moderného swingu, patrí medzi najhorúcejšie udalosti na súčasnej európskej hudobnej scéne.

Okrem jej unikátneho spevu, ktorý umne spája moderný pop s hlasmi tých najväčších mien histórie ako Billie Holiday alebo Eartha Kitt, je Alice tiež skvelá skladateľka, textárka a performerka.  Alice Francis je krásna mladá dáma s exotickými koreňmi. Narodila sa v Rumunsku, ale s rodičmi vyrastala v Nemecku, kde tiež zapustila korene. Hudbe sa aktívne venuje už od svojich štrnástich rokov, kedy začala nahrávať v štúdiu, spievať naživo v rôznych projektoch a tiež produkovať vlastnú hudbu. Jej žiarivú neoswingovú kariéru odštartoval dvorný producent a spoluhráč Goldielocks, ktorý ponúkol Alice spoluprácu, ktorá trvá dodnes.

Debutový album Alice Francis s názvom St. James Ballroom vyšiel v septembri 2012 a obsahuje hity „Shoot Him Down“, „St. James Ballroom“ alebo „Gangsterlove“. Z albumu na vás dýchne atmosféra swingovej éry 20. rokov vkusne premiešaná s rozmanitými vplyvmi popu, hiphopu, elektra a latina. Všetko drží pohromade priezračný zvukový kabát Goldielocka a všestranný hlasový prejav talentovanej Alice. Či ide o swingové frázovanie, rap alebo scat, Miss Flapperty to má všetko. St. James Ballroom je dotiahnutý album, ktorý dokazuje, že ako Alice, tak i Goldielocks majú swingovú hudbu minulého storočia dokonale zvládnutú a dokážu ju svojím originálnym prístupom priblížiť dnešnej generácii.

Královna electro swingu Alice Francis prichádza do Bratislavy s novým albumom Electric Shock, ktorý vyšiel tento rok v apríli. Na novinke sa autorskej trojici Alice Francis (zpev), Mr. Goldielocks (sampler), Sir Chul-Min Yoo (doprovodné vokály) podarilo posunúť hranice electroswingovej produkcie zase o niečo ďalej. Rovnako ako na debutovom albume St. James Ballroom nájdete na Electric Shock originálny mix analógových a digitálnych zvukov, počujete stopy blues, swingu, popu, house music, rage a dokonca aj klasickej hudby. Nový album je navyše obohatený o veľa exotických a neobvyklých nástrojov, ktoré Alice s kolegami nahrala na svojich cestách. K jeho vzniku Alice hovorí: „Nie sme ako klasická kapela, ktorá ide od jari do jesene na turné a potom sa zavrie do štúdia. Niektoré pesničky, ktoré sú na albume, sme nahrávali už pred tromi rokmi. Zvyšok ja aj Goldie skladáme na cestách. To, že sa stretávame stále s novými ľuďmi a spoznávame nové krajiny, má tiež vplyv na našu tvorbu. V nových pesničkách je ten vplyv rozdielnych kultúr určite cítiť. „  Nikto asi nemôže lepšie posúdiť kvalitu tvorby Alice Francis než Parov Stelar, DJ a producent, ktorý je zďaleka najvplyvnejším predstaviteľom neo-swingového žánru. Fakt, že sám Parov ponúkol Alice spoluprácu na remixe k prvému singlu Shoot Him Down, hovorí za všetko.  

Aj keď Alice a Goldielock v žiadnom prípade nepopierajú fascináciu Josephinou Baker, charlestonom a jazzom 20. rokov, ich produkcia ďaleko presahuje všadeprítomnú retro vlnu. Zvuk búrlivých dvadsiatych rokov pretavili za využitia digitálnych technológií 21. storočia a vytvorili si svoj vlastný osobitý štýl. A to, že to myslia so svojou originalitou vážne, dokazuje aj ich vizuálna stránka. Ostatne pozrite si fotky z koncertov alebo vizuálne skvele dotiahnuté videoklipy. Alice a Goldielocks sa snažia previesť ducha swingovej éry 20. rokov do súčasnosti a dokonca si aj sami vyrábajú štýlové oblečenie a doplnky.

Počas posledných troch rokov neustáleho koncertovania po Európe, Kanade, Rusku a Izraeli stála Alice Francis na pódiu aj vedľa takých hviezd ako sú Alicia Keys, Erykah Badu alebo Public Enemy. Okrem koncertovania sa so svojimi kolegami Goldielocksem a Chul-Min Yoo venovali práci na novom albume.  Bratislava sa tak konečne 24.októbra dočká veľkej premiéry aktuálneho mena na európskej hudobnej scéne. Nech vás už zachytila ​​electroswingová vlna alebo ešte nie, urobte si v tento októbrový večer čas.

Vstupenky: 13 EUR
kúpite u Dr. Horáka na Medenej 19 v Bratislave na www: https://www.drhorak.sk/?con=2864
alebo v predajnej sieti  Predpredaj.sk https://predpredaj.zoznam.sk/sk/listky/12675/alice-francis–electric-shock a Ticketportal: https://www.ticketportal.sk/Event/Alice_Francis_Electro_swing    

Zdroj: TS