Anča Award žískal ruský film – Nemôžeme žiť bez kozmu!

Medzinárodný festival animovaného filmu Fest Anča vyvrcholil v nedeľu 28. júna 2015 v Novej Synagóge v Žiline vyhlásením víťazov. Hlavná cena Anča Award, honorovaná sumou 800 Eur, poputovala do Ruska Konstantinovi Bronzitovi za film Nemôžeme žiť bez kozmu.

Je to podmanivý príbeh dvoch astronautov, ktorí sa snažia každodenným tréningom dosiahnuť svoj sen. Podľa medzinárodnej poroty v zložení Tomm Moore (IRL), Tünde Vollenbroek (NL) a Alexandra Hetmerová (CZ) je víťazný film „čistokrvná charakterová animácia.

Anča D Award_Dávid Štumpf_autor foto Juraj Starovecký

Emócie, priateľstvo a priam olympijská pevná vôľa sú geniálne vyjadrené prostredníctvom jemne prepracovaného deja. Namiesto dialógov sa charakter postáv ukazuje cez animáciu. Vizuálny humor a rozprávanie vo filme neustále prekvapujú. Všetky tieto zložky robia  z víťaznej snímky úžasné dielo s univerzálnym posolstvom o tom, čo je v živote dôležité.“

Soška Anča Student Award a 400 eur tentoraz pocestovala do Veľkej Británie režisérke Daisy Jocobs za snímku S odstupom. Film úprimne zobrazuje konflikt dvoch bratov, ktorí sa starajú o mamu v dôchodkovom veku, čo je veľmi zriedkavý príbeh v animovanom filme. Silné dialógy sa dopĺňajú so symbolickým konaním postáv, ktoré odráža rozpoloženie oboch bratov. Spojenie fázovej animácie s reálnymi objektmi veľmi vhodne vyjadruje pocit každodennosti.

Konstantin Bronzit_foto Juraj Starovecký

Okrem hlavných cien tento rok opäť každý z porotcov udelil aj svoje osobné čestné uznanie (Personal Special Mention). Tomm Moore svoje čestné uznanie venoval kanadskému režisérovi Theodorovi Ushevovi za film Námesačný. „Je to krásna a uchvacujúca abstraktná animácia, ktorá pripomína surrealistické maľby a dokonale pritom pracuje s hudbou. Je to kus poctivej animátorskej práce.“  Tunde Vollenbroek zaujal film Dona Hertzfeldta (USA) Svet zajtrajška. „Prinúti vás premýšľať o veľkých veciach v živote a zároveň o tom, aký je náš život malý v porovnaní s vesmírom.“ Alexandra Hetmerová ocenila na filme Ostrov tuleňov lotyšského režiséra Edmundsa Jansonsa „skvelý zvuk v spojení s mnohými výborne premyslenými vizuálnymi vtipmi. Je to minimalistický, ale silný film.“

V medzinárodnej súťaži videoklipov zabodoval Chris Ullns (GB) s Hey Now, ktorý vytvoril pre britskú formáciu London Grammar. Okrem sošky Anča Music Video Award  získal aj cenu honorovanú sumou 400 eur. Podľa poroty v zložení Mari-Liis Rebane (EE), Guillaume Pouchoux (FR) a Ygor Marotta (BR) „videoklip vyniká tým, ako v ňom autor vytvoril čarovné prostredie za pomoci hry svetla a prírody. Zároveň očarí jemnou rovnováhou medzi zvukom a obrazom.“  Čestné uznanie tentoraz získali až dva videoklipy. New Topia Adama Fuchsa (USA) a The Trip Antonia Vicentini (BR).

Nemôžeme žiť bez kozmu

Tento rok opäť súťažili filmy aj v sekcii Anča Kids’ Award, ktorá je za najlepší animovaný film pre deti. O víťaznom filme Zebra režisérky Julie Ocker (DE) rozhodovala špeciálna detská porota zostavená z detí priamo v kinosále. Tentoraz si cenu odniesli až dva filmy. Čestné uznanie získal film Medvedí príbeh Gabriela Osoria (CHL).

„Anča Slovak Award udeľujeme filmu Jasmine Elsen Half Bábka, ktorý, inteligentne, vtipne, a zároveň dojímavým spôsobom zobrazuje tému osamelosti. Oceňujeme aj tvorivú medzinárodnú spoluprácu, ktorá je dôkazom toho, že študentská mobilita Erazmus má zmysel.“ Tak znie vyjadrenie odbornej poroty, v ktorej zasadali Mária Ferenčuhová (SK), Eliška Děcká (CZ) a Jan Naszewski (PL). Víťazka si okrem sošky z dielne Nikol Šošóvej prevzala aj ocenenie honorované sumou 600 Eur vďaka podpore Literárneho fondu. Čestné uznanie v slovenskej súťaži udelila porota filmu Nina od tvorivej dvojice Ové Pictures – Veronike Obertovej a Michaele Čopíkovej. „Film rozpráva príbeh o prekonaní vnútorného strachu zaujímavým spôsobom, tak po umeleckej ako aj technickej stránke.“

Jasmine Elsen_ANČA SLOVAK AWARD_odovzdavanie ceny_na foto je s Lukášom Sigmundom

Fest Anča v spolupráci s mediálnou spoločnosťou Film Europe Media Company udelia dvom slovenským krátkym animovaným filmom aj dve špeciálne distribučné ceny. Film Davida Štumpfa Kovbojsko bude vďaka oceneniu Anča D Award uvedený do slovenských kín ako predfilm. Zároveň sa dostane aj do televízneho vysielania televízneho kanálu Film Europe Channel. Animák Petry Heleninovej Aion získal ocenenie Anča d Award, vďaka ktorému sa dostane do distribúcie na DVD. „Distribúcia filmu je to najlepšie, čo môže jeho autor získať, pretože vďaka tejto cene sa dostane domáca snímka medzi tisíce ľudí. Sme radi, že takúto možnosť môžeme animovanému filmu ako jediný festival na Slovensku ponúknuť,“ zhodnotila riaditeľka festivalu Jana Slezáková.

Súčasťou festivalu bolo aj Pitching fórum Fest Anča nové talenty, ktorého cieľom bolo predstaviť perspektívne projekty v procese prípravy inštitúciám a profesionálom, ktorí ich následne vedia podporiť v realizácii. Prezentácia aktuálnych projektov slovenských animátorov prebiehala pred odbornou verejnosťou, filmovými profesionálmi a najmä porotou, ktorá vybrala najlepší projekt v kategóriách krátky animovaný film a animovaný seriál. Víťazný projekt Dávida Štumpfa Koniec získal okrem uznania poroty aj možnosť zúčastniť sa na najväčšom východoeurópskom pitching fóre pre animovaný film Visegrad Animation Forum.

Jasmine Elsen_ANČA SLOVAK AWARD_autor foto Juraj Starovecký

Víťazné filmy budú najbližšie premietnuté v pásme Best of Fest Anča 2015 na festivale Pohoda v Trenčíne a 22. júla v bratislavskom Kine Film Europe.

Anča Award
Nemôžeme žiť bez kozmu / Mi ne mozhem zhit bez kosmosa (RU)
réžia: Konstantin Bronzit

Tomm Moore Special Mention
Námesačný / Sonambulo / The Sleepwalker (CA)
réžia: Theodore Ushev

Tunde Volenbroek Special Mention
Svet zajtrajška / World of Tomorrow (USA)
réžia: Don Hertzfeldt

Alexandra Hetmerová Special Mention
Ostrov tuleňov / Isle of Seals (LV)
réžia: Edmunds Jansons

Anča student Award
S odstupom / The Bigger Picture (GB)
réžia: Daisy Jacobs

Anča Music Video Award
Hey Now (GB)
réžia: Chris Ullns

Anča Music Video Special Mention 1
New Topia (USA)
réžia: Adam Fuchs (aka „lilfuchs“)

Anča Music Video Special Mention 2
The Trip (BR)
réžia: Antonio Vicentini

Anča Slovak Award
Half Bábka (SK, BE)
réžia: Jasmine Elsen

Anča Slovak Special Mention
Nina (SK)
réžia: Ové Pictures (Veronika Obertová, Michaela Čopíková)

Anča Kids´ Award
Zebra (DE)
Julia Ocker

Anča Kids´ Special Mention:
Medvedí príbeh / Bear Story (CL)
Gabriel Osorio

Fest Anča New Talents
Koniec (SK)
autor: Dávid Štumpf

Anča D Award:
Kovbojsko (SK)
réžia: Dávid Štumpf

Anča d Award:
Aion (SK)
réžia: Petra Heleninová

Zdroj: Fest Anča