Andy Andy: Komediálny životopis Andyho Warhola!

Agentúra Pressburg production prináša do Bratislavy predstavenie svetoznámeho míma, herca a režiséra Milana Sládka s názvom Andy Andy. Ide o komediálny životopis princa pop-artu Andyho Warhola. Predstavenie je kombináciou pantomímy, tanca, klauniády a herectva. Warholovu excentrickú osobnosť a život plný protikladov v ňom diváci spoznajú skutočne dokonale.

Andy Andy

Zachytáva nielen kreatívne a akčné momenty, ale aj tiché, zamyslené chvíle a robí tak náhľad do Warholovej duše úplným. Plánované sú tri predstavenia a to 23., 24. a 25. októbra 2011 vždy o 19:00 v divadle Nová scéna v Bratislave. Lístky si záujemcovia môžu zakúpiť osobne v pokladni divadla alebo v sieti Ticketportal. Záštitu nad predstavením prevzal primátor hlavného mesta SR Milan Ftáčnik.

Andy Andy

Milan Sládek, mím svetového významu, ktorý ovlypvnil tento žáner tak ako nikto iný, autor hier, režisér, riaditeľ divadla a organizátor festivalov, pedagóg a výtvarník, človek divadla par excellence. Jeho život ovplyvňovalo neustále hľadanie nových možností tohto najstaršieho divadelného umenia. So svojimi predstaveniami navštívil 53 krajín a vytvoril 44 inscenácií. V roku 1998 dostal cenu Ministra kultúry SR za vynikajúcu dlhoroænú prácu a osobný prínos pre slovenskú kultúru a umenie. V roku 2000 mu prezident Rudolf Schuster udelil cenu Ľudovíta Štúra.

Andy Andy

Niečo viac o samotnom predstavení     

Sládek existenciu Andyho Warhola prvý krát vedome vnímal začiatkom sedemdesiatich rokov vďaka jeho filmu Flesh. Dovtedy o umelcovi nič nepočul, pre Československo neexistoval. Zapáčil sa mu jeho provokatívny spôsob filmového vyjadrovania. Až keď raz v istom časopise o umení na jednej z kresieb objavil slovenskú vetu (bola to rada Warholovej matky, kde dostať kúpiť dobrú klobásu), začal sa zaujímať o jeho pôvod. Jeho rodičia emigrovali z jednej z najchudobnejších oblastí Slovenska do Pittsburghu, najprv otec a neskôr za ním nasledovala aj Andyho matka. Dvaja starší bratia sa narodili ešte na Slovensku, Andy prišiel na svet až v Pittsburghu.

Andy Andy

Podnetom pre Sládkov pantomimický opus s názvom Andy Andy bola návšteva v Múzeu Andyho Warhola v Pittsburghu v decembri 2002. Do Pittsburghu ho autom viezli manželia, americkí Slováci, s ktorými sa zoznámil vo Washingtone. Veľmi dobre poznali Andyho bratov, a tak si mím vypočul mnoho zábavných historiek. Najstarší brat John vtedy vlastnil kuraciu farmu, z ktorej nemal veľké zisky. Ako nositeľ známeho mena sa pokúšal aj o umeleckú dráhu v nádeji, že tým získa viac prostriedkov než z farmy. A tak nechal niektoré z kureniec zo svojho chovu najprv prebehnúť cez rozliatu farbu a potom pobehať po bielom plátne. Viazanka, ktorej vzor vznikol uvedeným spôsobom a ktorú mal na svojom krku uviazanú Sládkov sprievodca, vraj stála 300 dolárov.

Andy Andy

V New York Factory žil Andy spolu so svojou matkou. Páčil sa mu jej rukopis a naivita obrazového vyjadrovania. Usilovne prenášala kresby podľa predstáv svojho syna a Andy jej pridelil zodpovednosť za všetko písané na jeho obrazoch – až po signatúru Andy Warhol. Dovolil jej dokonca kolorovať niektoré kresby.

Andy Andy

Mnoho obrazov, predmetov a vecí, o ktorých sa dočítal v knihách, si mohol v múzeu poobzerať, dotknúť sa ich, dokonca si ľahol medzi jeho strieborné vankúše, obliekol si jeho sako, či nasadil jeho parochňu. V nej sa síce nemohol dať odfotiť, ale v saku áno. Vtedajší riaditeľ múzea Thomas Sokolowski mu popritom porozprával ďalšie úsmevné príbehy, najmä o Andyho matke.

Andy Andy

Warholove hlboké náboženské presvedčenie, bláznivý životný štýl, túžba po bohatstve, jeho ľahkomyselnosť, ale aj sociálne cítenie, hanblivosť na jednej strane, ako aj úsilie byť neustále stredobodom spoločnosti v paradoxe s jeho vyhľadávaním samoty – celá jeho protirečivá osobnosť urobila na míma veľký dojem. Inscenácia Andy Andy bola vytvorená, aby vyjadrovala obdiv k Warholovej genialite a jeho dielu, súčasne je však aj pokusom o reflexiu o jeho živote a diele.

Andy Andy

Sám Milan Sládek hovorí o princovi pop-artu: ,,Andy Warhol ma nezaujíma len ako výtvarník, ale aj ako človek, ktorého korene naviac siahajú na Slovensko. Jeho rodičia pochádzajú z Mikovej neďaleko Medzilaboriec. Preto si nahováram, že ho môžem z tejto perspektívy pochopiť inak ako mnohí iní. Čím hlbšie som sa biografiou a dielom Andyho Warhola zaoberal, tým viac sa mi vybavovala akási dôstojná klauniáda, zachytávajúca jeho život a dielo.“

Zdroj: Alexandra Kováčová
Publikoval: Redakcia GREGI.NET