Anthrax: Reportáž!

Tak to predsa vyšlo a newyorskí mosheri Anthrax zavítali na Slovensko. Zľudovené logo, ktoré v minulosti zdobilo snáď každú stenu sídliska alebo peračník metalistu z rokov osemdesiatych, dominovalo plachte, ktorá visela v bratislavskom klube MMC.

Po deviatej hodine to všetko vypuklo. Na scénu prichádza „Louis de Funès thrash metalu“ Scott Ian, ktorý stál pri zrode kapely v roku 1981. Holá hlava, typická briadka tento krát v šedivom odtieni a v rukách gitara tzv. „šípka“. V tesnom závese basový gitarista Frank Bello, ktorý snáď nestarne. Na poste druhého gitaristu sa predstavuje Jonathan Donais, známy aj z pôsobenia v kapele Shadows Fall. Ten sa hrdinsky vysporiadal s efektnými sólami „Randyho Rhoadsa thrash metalu“  malého, veľkého a famózneho Dana Spitza. Na miesto Charlieho Benanteho, ktorý pre zdravotné problémy nemohol vycestovať na turné, zasadla viac než adekvátna náhrada v podobe Johna Detteho známeho z pôsobenia v skupinách Evildead, Iced Earth, Slayer alebo Testament. Na pódium ako posledný vchádza Joey Belladonna, ktorý v tvári nezaprie indiánske korene. Bol to práve on, ktorý Anthraxu dodal punc originality, kedy tvrdé mosh riffy spojili s jeho výškovým a ultramelodickým spevom.

IMG_7670

Po intre Impaled v zaplnenom MMC prepukáva akcia a vyvoláva odozvy, ako to spieva Metallica v skladbe Battery. Anthrax začínajú prehliadku toho najlepšieho z ich mosh dielne. Večer zazneli naozaj skvosty z rokov osemdesiatych. Z albumu Spreading the Disease (1985) to boli úvodná A.I.R a rýchla Medusa. Z Among the Living (1987) zas nesmrteľná Caught in a mosh, Efilnikufesin (N.F.L.), Indians tentokrát bez Joeyho čelenky, v ktorej počas tejto skladby vystupoval a titulná Among The Living. Nedocenený album State of Euphoria (1988) reprezentovala cover verzia Antisocial od francúzskych Trust. Z nahrávky Persistence of Time (1990) to bola zase punkovačka  Got the time, prevzatá od anglického muzikanta Davida Iana „Joea“ Jacksona. Anthrax, respektíve Scott Ian nezabudol ani na projekt S.O.D., z ktorého zaznel úvodný mosh pochod March Of The S.O.D., ktorý len ukázal a podčiarkol genialitu jednoduchosti a sily Scottových riffov. Z novších vecí zazneli Fight´em, Evil Twin, In the end alebo Breathing Lightning, vynikajúcim refrénom, akoby vystrihnutým z rokov osemdesiatych.

IMG_7571

Anthrax hrali naplno, s chuťou a boli skvele naladení. Návštevník tohto koncertu si mohol vychutnať vo výbornom  zvuku klasiky, ktoré naozaj aj po rokoch majú neuveriteľný náboj a pozitívnu metalovú energiu. Muzikanti hrali s nadhľadom, s úsmevom a škoda že už nie v povestných bermudách.

IMG_7859

Je výborné, že pred legendou si mala možnosť zahrať aj slovenská kapela. Tentokrát to bola Dogma Inc., ktorej vychádza nový album Blacksun Flowers. Po intre to práskli do ľudí bez okolkov a na predkapelu mali vynikajúci zvuk, takže už to bolo len na hudobníkoch, čo predvedú. V novom hudobnom repertoári kapely bol cítiť vplyv najmä Francúzov Gojira. Dogma Inc. bola určite veľmi pozitívnym otvorením a prekvapením večera.

Na štvrtok 2. júna 2016 sa oplatilo čakať a Anthrax ukázali že rok 2016, kedy oslavujú 35 rokov na scéne, určite budú nakopávať metalové zadky mladším kolegom. Bolo naozaj fascinujúce vidieť celé MMC „prichytené pri moshovaní“ (Caught in the mosh). Ďalší sviatok nás čaká 17.augusta v podobe koncertu Slayer v Bratislave. Veľká štvorka sa pomaly, po častiach blíži na Slovensko a to je len dobre.

Napísal: Filip Glocko
Foto: Jana