Apokalypsa Mayan Code: Cesta krála Liebinga!

Pokud máte rádi techno, pak jste už určitě někdy slyšeli jméno Chris Liebing. Možná jste o něm slyšeli až moc a máte pocit, že víc už o něm ani vědět nechcete, a proto v tomto článku nenaleznete prachsprostý tisící pátý překlad jeho biografie.

Zaměříme se pouze na důležité milníky jeho kariéry, doplněné o obrazový a zvukový materiál, který vám toho řekne mnohem víc než tucty přívlastků, kterými bychom popisovali Liebingovo unikátní pojetí techna.

Všechno to začalo roku 1990, krátce po pádu berlínské zdi, kdy do Německa začaly naplno pronikat vlivy „západní hudby“. Liebing se poprvé postavil za gramce a začal se učit míchat hip hop, soul, pop a house. Synthová hudba s originálními i vykradenými samply pro něj nebyla ničím novým, protože celá 80. léta si ujížděl na vlně Depešáků. Už v té době však Chris začal být velmi podnikavý, a proto v roce 1994 zakládá klub Spinclub. S kamarády zároveň rozjíždí label Soap records. Do toho začal pracovat ve vydavatelství Eye Q Records ve Frankfurtu, kde navázal spousty kontaktů na zdejší techno podsvětí.  Největším úspěchem a impulsem do další kariéry však je, když zaskakuje za jedno nemocného DJe v legendárním klubu Omen.

Rok na to rozjíždí svůj vlastní label Eye Q, který sice nemá dlouhého trvání, přesto na něm stačilo vyjít 17 celosvětově úspěšných desek. Startuje také svou první radiovou show Evosonic update. Všechny tyto aktivity však tvořily pouhý základ tomu, co přišlo v roce 1999. Zrodila se značka CLR! (čti: https://www.rave.cz/tiskovka/10197/chris-liebing-a-jeho-clr-pulsujici-techno-organismus/)

Ve stejné době začíná Liebing přebírat ceny za nejlepšího německého DJe, nejlepšího producenta a remixéra. Proto není divu, že se objevil i na hlavním pódiu Apokalypsy.

První léta nového milénia Liebingovi přinášejí ohromný zájem médií díky značce CLR. Založil label CLRety, který se zaměřuje čistě jen na remixy, spouští web clr.net a vydává album Evolution, které je dodnes mnoha lidmi zbožňováno.

Zbývalo už jen dobýt ostrov udávající etalon světové taneční scény – Ibizu. To se mu povedlo v letech 2004, kdy jej na své rezidentury začal zvát Carl Cox a následně i Mauro Picotto v klubu Privilege.

Začátkem nového milénia se Chris Liebing rovněž vydává na dráhu „digitálního DJe“ a stává se jedním z průkopníků této oblasti. Tato záliba ho spojuje se Speedy J – společně zakládají projekt Collabs 3000 a vydávají album Metalism na labelu Novamute.

V roce 2009 začíná novodobá historie značky CLR – hlavní kancelář se stěhuje do Berlína, CLR label vydává desky určující aktuální techno sound a rozjíždí se CLR podcast, který čítá na 300 000 posluchačů týdně.

Zdroj: Apokalypsa