Art Film Fest: Český herec Ivan Trojan sa vydal na cestu Hercovej misie.

Jeho tvár je známa každému slovenskému a českému divákovi. A ak by sa ceny dávali za každú dobrú úlohu, mal by Ivan Trojan v trenčianskoteplickom Festivalovom parku Art Film Festu aspoň 20 tabuliek, povedal na včerajšom úvodnom galavečere viceprezident AFF a riaditeľ cien Hercova misia a Zlatá kamera Peter Hledík.

Jedna z najznámejších tvárí českého filmu, Ivan Trojan, si dnes na Art Film Feste prevzal ocenenie Hercova misia a vtipnou scénkou pripevnil tabuľku so svojím menom hneď vedľa tabuľky oscarového herca Bena Kingleyho.

Ivan Trojan - Art Film Fest | 21. – 27.6.2014 | Trenčín | Trenčianske Teplice | Foto: Martin Magál – Maggi

„Vaše rozhodnutie venovať mi ocenenie prijímam s radosťou a rešpektom,“ povedal charizmatický herec pred stovkami fanúšikov, ktorým pred aj po ceremoniáli ochotne a s úsmevom rozdával autogramy. A mosadznú tabuľku potom s tancom i malým divadielkom pripevnil, za čo si vyslúžil veľký potlesk. „Prvýkrát to niekto v histórii Art Film Festu dotiahol do konca,“ zavtipkoval Peter Hledík, keďže Ivan Trojan sám zatiahol všetky štyri skrutky na tabuľke.

„Pred dvadsiatimi rokmi som vo Divadle na Vinohradech videl zaujímavého herca, ktorý hral epizódnu postavu. Ale on z tej epizódnej postavy urobil hlavnú. Až po rokoch som sa dozvedel, že je to Ivan Trojan,“ povedal prezident Art Film Fest Milan Lasica na dnešnej tlačovej konferencii.

Ivan Trojan - Art Film Fest | 21. – 27.6.2014 | Trenčín | Trenčianske Teplice | Foto: Martin Magál – Maggi

Ivan Trojan, ktorý exceloval vo filmoch ako napríklad Samotáři, Jedna ruka netleská, Želary, Hoříci ker či V tieni ako aj v slovenskej snímke Viditeľný svet, a doteraz hral v takmer stovke televíznych a filmových projektoch, však nemal cestu ku sláve jednoduchú. „Myslím si, že moja kariéra je poctivá a že sa v nej odráža aj fakt, že cesta k nej bola tŕnistá a nezískal som ju zadarmo,“ povedal český herec, ktorý vyše desaťročie v hereckej profesii hral takmer výhradne na divadelných doskách. Pre film ho objavil až režisér David Ondříček a po dlhom konkurze ho obsadil do filmu Samotáři z roku 2000, v ktorom stvárnil legendárneho čudáckeho chirurga. Diváci si ho dobre pamätajú aj zo seriálu Četnické humoresky. S ponukami na filmové role pre Ivana Trojana sa potom roztrhlo vrece a v krátkom čase získal tri České levy (Smradi, Musím tě svést – za rok 2002, Jedna ruka netleská – za rok 2003). Spolu ich má na konte už päť a patrí medzi najobsadzovanejších českých hercov.

A to sa pritom v mladosti túžil stať basketbalistom. „Ak by som bol býval mal viac ako 178 centimetrov, stal by som sa asi basketbalistom. Ale práve moja nevýhoda vo výške bola vlastne mojou výhodou a vďaka nej robím toto pekné povolanie. A asi som nebol až taký dobrý basketbalista…,“ povedal Ivan Trojan, ktorý sa napokon vydal v stopách svojho otca, herca Ladislava Trojana. Tenn ho však pred výberom hereckej dráhy varoval. „Otec vedel, čo táto profesia obnáša. Je to profesia, ktorá v mnohom závisí od šťasteny. Či stretnete správneho režiséra, či ho stretnete v  správny čas. Mne sa to stalo až v 35-ke. Čo bolo pomerne neskoro. No stálo to za to,“ vyjadril sa Ivan Trojan.

Ivan Trojan - Art Film Fest

Priznal, že najťažšia postava, ktorú vytvoril, bola titulná rola vo filme Václav, ktorý včera na Art Film Feste osobne uviedol. Majstrovsky stvárnil dedinského outsidera, psychicky narušeného chlapca, ktorý je pre dedinu synonymom problémov, skrýva sa však v ňom citlivý dobrák s chlapčenskou dušou.

„Hral som mentálne postihnutého človeka a prehrýzal som sa k nemu veľmi ťažko. Keď pracujem na podobných zložitých postavách, konzultujem scenár s mojou kamarátkou psychologičkou, ktorej pohľad na postavy je pre mňa inšpirujúci,“ povedal. Za postavu získal v roku 2008 Českého leva.

Art Film Fest | 21. – 27.6.2014 | Trenčín | Trenčianske Teplice | Foto: Martin Magál – Maggi

Zdroj: Forza, a.s.
Foto: Martin Magál – Maggi