Art Film Fest otvorí nový film Woody Allena – Do Ríma s láskou!

Víťazné filmy z najznámejších svetových festivalov, oscarových nominantov, exkluzívne premiéry kritikou ospevovaných snímok, novinky slovenskej kinematografie, ázijské filmové hity aj pocty kultovým osobnostiam sveta filmu prinesie jubilejný 20. ročník Art Film Festu, ktorý sa uskutoční od 16. do 23. júna v Trenčianskych Tepliciach a Trenčíne.

Art Film Fest otvorí nová komédia legendárneho Woodyho Allena Do Ríma s láskou/To Rome with love. Snímku zatiaľ uviedli len v dejisku príbehu a Art Film Festu sa ju podarilo získať na exkluzívnu projekciu – na festivalové plátna sa dostane po prvýkrát od talianskej premiéry. Kultový režisér pri svojom objavovaní Európy tento raz zaostril na domácich talianskych obyvateľov i amerických turistov, ktorí sa v Ríme zapletú do romantických avantúr a dobrodružstiev, čiže samých ošemetných ľudských situácií.
Festival tento rok rozdelil program do 13 sekcií vrátane pôct oceneným osobnostiam a pre návštevníkov 20. ročníka prichystal 159 filmov, 88 celovečerných a 71 krátkych. V Medzinárodnej súťaži hraných filmov bude o Modrého anjela súperiť 12 filmov, ktoré už majú na konte ocenenie zo známych festivalov Sundance, Locarno či Berlinale. O Modrého anjela pre najlepší krátky film sa bude v Medzinárodnej súťaži krátkych filmov uchádzať 37 snímok z celého sveta, vrátane nominantov na Oscara.
Bonbóniky svetovej kinematografie si budú môcť priaznivci filmového umenia vychutnať v sekcii Okolo sveta. Na festivalové plátna sa dostanú v exkluzívnej slovenskej premiére. Do sekcie sa podarilo získať aj režijný debut režijný debut hollywoodskej hereckej hviezdy Angeliny Jolie V krajine krvi a medu/In the land of blood and honey, ktorý bol vychválený svetovou kritikou a nominovaný na Zlatý glóbus. Silný príbeh sleduje milencov, ktorých tragicky rozdelí juhoslovanská vojna.

V sekcii Európske zákutia sa predstaví aj čerstvý víťaz Zlatého medveďa zo známeho festivalu Berlinale, taliansky film Cézar musí zomrieť/Cesare deve morire z dielne filmových veteránov, bratov Paola a Vittoria Tavianiovcov. Viac ako 80-roční režiséri inscenovali s mužmi odsúdenými na doživotie alebo na dlhoročné tresty za vraždy či spoluprácu s mafiou dramatizáciu Shakespearovej hry Július Cézar.

V sekcii Slovenská sezóna vzhliadnu diváci domáce novinky, medzi nimi v premiére režijný debut herca Mareka Ťapáka Tanec medzi črepinami aj pozoruhodnú snímku z rómskej komunity Mareka Šulíka a Jany Bučkovej Zvonky šťastia. Z dokumentárnej tvorby sa predstaví aj Arnold Kojnok s filmom Fair Play, ktorý zaznamenáva vývoj tvorby akademického maliara Júliusa Kollera či Miro Remo so snímkou Tibor Huszár – návrat späť z cyklu Fotografi. Reprezentatívny výber pozoruhodných snímok zo súčasnej českej dokumentárnej tvorby prinesie sekcia Česká radosť. Združuje nové diela známych tvorcov ako Jan Gogola ml., Vít Janeček alebo Martin Mareček a k slovenským divákom sa dostanú v premiérových projekciách.

Bohatú ponuku zaujímavých filmových titulov prinesú aj ďalšie programové sekcie – Láska a anarchia, Prísľuby z Východu, Focus: Nový britský film či Nočná prehliadka.

Čerešničkou v tohtoročnom programe bude tematická sekcia Pri vychádzaní z kina, ktorú uvádza Art Film Fest pri príležitosti svojho 20. jubilea. Je odkazom na filmový festival ako sviatok kina. No zároveň je aj pozastavením sa nad vývojom kinematografie, ktorá sa pod vplyvom digitálnych technológií radikálne premieňa. Výber filmov je chválou a poctou klasickému kinu a klasickým 35 milimetrovým filmovým kotúčom, ktoré onedlho definitívne prejdú do histórie.

Súčasťou Art Film Festu 2012 budú aj aktivity a workshopy určené pre filmových profesionálov. V Trenčianskych Tepliciach sa už po tretí raz uskutoční dramaturgický workshop MidPoint pre študentov vybraných zahraničných vysokých škôl a po prvýkrát aj MidPoint pre scenáristických profesionálov. Nebude chýbať ani podujatie Fórum, zamerané na propagáciu projektov pripravovaných slovenských filmov na medzinárodnej úrovni.

Na festivalových návštevníkov čaká aj bohatá hudobná nádielka. Festivalová kaviareň Kursalon v Trenčianskych Tepliciach bude hudbou žiť každý večer už tradične v réžii všestranného hudobníka Oskara Rózsu. Vystúpi aj Lenka Dusilová, niekoľkonásobná držiteľka hudobných cien Andìl, ktorá predstavuje mimoriadny úkaz na českej hudobnej scéne. Festivalové projekcie sa uskutočnia v Trenčianskych Tepliciach v Kine Prameň, Kinostane a Kúpeľnej dvorane, v Trenčíne sa bude premietať v ArtKine Metro, v dvoch sálach Cinemaxu a Kinematografe na hlavnom trenčianskom námestí.

artfilmfest
Zdroj: Forza, a.s.
Publikoval: Redakcia GREGI.NET