ASFK PRINESIE DO KÍN NOVÉHO SORRENTINA, TRIERA, FARHADIHO A PAWLIKOWSKEHO!

Začína sa najväčší filmový festival vo francúzskom Cannes. V programe sa pravidelne objavujú najočakávanejšie filmové tituly. Asociácia slovenských filmových klubov prinesie do kín dva filmy zo súťaže, jeden mimo nej a k tomu všetkému pridá aj jednu taliansku dvojdielnu chuťovku, ktorú v Cannes zatiaľ do programu nezaradili, ale očakávaná určite je. Slovenskí diváci si tak budú môcť pozrieť najnovšie filmy od tých najlepších už najbližšie mesiace.

            Asociácia slovenských filmových klubov v minulosti priniesla do kín tituly ako Mladosť Paola Sorrentina, Rozchod Nadera a Simin Asghara Farhadiho, Ida Pawla Pawlikowskeho či Melancholia alebo Nymfomanka Larsa von Triera. Mená týchto režisérov netreba predstavovať. Ich najnovšie filmy sú veľmi očakávané. A tento rok je v rámci ich tvorby naozaj silný. Do kín prinesú novinky všetci z nich, väčšina bude mať premiéru na najprestížnejšom filmovom festivale – v Cannes. Následne sa počas ďalších mesiacov dostanú aj k slovenským divákom. V distribúcii ich bude mať ASFK.

Otváracím filmom v Cannes je snímka Todos lo saben Asghara Farhadiho. Ten sa naposledy našim divákom predstavil filmom Klient, ktorý bol zaradený v prehliadke PROJEKT 100 – 2017. Jeho najnovší film bude španielskom-anglickým, pričom pre Farhadiho ide len o druhý titul nakrútený mimo Iránu. V hlavných úlohách sa predstaví Penelope Cruz a Javier Bardem. Todos lo saben otvorí slávnostne festival v Cannes už 8. mája a je aj súčasťou hlavnej súťaže.

Druhým filmom, ktorý po súťaži v Cannes zamieri do slovenských kín je najnovšie dielo poľského režiséra Pawla Pawlikowskeho. Po oscarovej dráme Ida, ktorú do kín ASFK uviedla pred 4 rokmi, prichádza s príbehom dvoch milencov, ktorý sa navzdory Studenej vojny snažia žiť slobodne vo filme s názvom Zimna wojna.

Asi aktuálne najväčším prekvapením francúzskeho festivalu je však prítomnosť persony non grata Larsa von Triera. Ten dostal zákaz účasti na festivale za nevhodné komentáre v roku 2011, kedy tam mala premiéru jeho snímka Melancholia. Teraz ale bolo ohlásené, že jeho najnovší počin – hororový thriller The House That Jack Built, budú môcť návštevníci v Cannes vidieť, hoci mimo súťaže. Film, ktorý je príbehom vysoko inteligentného sériového vraha, tak vzbudzuje ešte väčší záujem.

Zatiaľ bez uvedenia na tomto festivale, avšak s rovnakou pozornosťou, sa čaká aj na novinku Paola Sorrentina. Po filmoch ako Veľká nádhera (2013) či Mladosť (2015) sa predstaví filmom Loro o asi najkontroverznejšom talianskom politikovi Silviovi Berlusconim. Titul tentokrát rozdelil do dvoch dielov, prvý bude mať v Taliansku premiéru ešte v apríli, ten druhý v máji.

Všetky tieto zásadné novinky uvidia aj diváci v slovenských kinosálach. Asociácia slovenských filmových klubov plánuje filmy nasadiť v najbližších jesenných a zimných mesiacoch. „ Radi by sme filmy nasadzovali hneď po ich svetovom uvedení, práva na ne sa niekedy kupujú už roky dopredu, to však často nie je možné. Obmedzenia sú rôzne – niekedy je to účasť v súťaži aj na ďalších festivaloch, v pár prípadoch sa stalo, že sa filmy po Cannes ešte upravovali a dolaďovali, často sa musí čakať na premiéru v krajine, kde film vznikol. Prosíme divákov o zhovievavosť a trpezlivosť, určite sa tieto filmy oplatí pozrieť si na veľkom plátne. Robíme všetko pre to, aby sme ich mali čím skôr,“ dopĺňa predseda Asociácie slovenských filmových klubov Peter Dubecký.

Pre najnovšie informácie sledujte www.asfk.sk

Trailery:

https://www.youtube.com/watch?v=RUx5HKB6uc0

Zdroj: TS