ASFK uvádza do kín historickú drámu V mene cti

Dlho očakávaný film V mene cti režiséra Vincenta Pereza, ktorý získal Divácku cenu denníka Právo na minuloročnom Medzinárodnom filmovom festivale v Karlových Varoch, prichádza do slovenských kín 15. augusta. Tento historický príbeh, zasadený do Paríža roku 1887, ponúka fascinujúci pohľad na otázky cti, rovnosti a odvahy v ére, keď súboje medzi mužmi predstavovali bežnú prax, ale ženám bolo toto právo odopreté.

Paríž, 19. storočie. Súboj je oficiálne zakázanou, ale stále bežnou praxou rozhodovania sporov a hájenia cti. Teda, ak ste muž. Podľa Marie-Rose Astié de Valsayre by to tak ale nemalo zostať. Odvážna a inteligentná žena sa rozhodne, že pôjde príkladom a postaví sa arogancii a nadradenosti mužov so zbraňou v ruke. Vyhľadá preto pomoc neprístupného a tvrdého majstra meča Clémenta Lacaza, ktorý práve v nerovnom súboji stratil mladého synovca. Spočiatku nepredstaviteľné spojenectvo sa pre obe rozdielne postavy stane nečakanou výzvou, v ktorej sa pretínajú záležitosti cti aj srdca.

„Vždy som chcel nakrútiť film o súbojoch. Bol to dlhotrvajúci sen. Ale nebol som na to ako filmár ešte pripravený. Vo svojej hereckej kariére som absolvoval viac ako tridsať súbojov s mečom, či šabľou a latou, najmä vo filmoch Hrbáč (1997), Kráľovná Margot (1994) a Fanfán Tulipán (2003). Pracoval som s čínskymi, ruskými a americkými kaskadérmi. Boli medzi nimi vynikajúci majstri zbrani ako William Hobbs, ktorý zinscenoval jedny z najúchvatnejších filmových duelov. Počas diskusie pri natáčaní filmu Dôstojník a špión (2019) mi Jean Dujardin povedal, že by som mal režírovať bojový film. To znovu otvorilo Pandorinu skrinku, ktorá bola stále zabuchnutá. Uvedomil som si, že moja túžba nakrútiť film o tejto téme zostala nedotknutá. Ale teraz som sa na to cítil už pripravený. Okamžite som začal robiť prieskum“, objasňuje motiváciu nakrútiť film V mene cti, režisér Vincent Perez.

Švajčiarsky rodák, Perez, využil svoje bohaté skúsenosti z hereckej kariéry, počas ktorej absolvoval viac ako tridsať súbojov na plátne. Jeho vášeň pre tému súbojov a dôkladný výskum, ktorý zahŕňal aj štúdium historických prameňov, priniesli autentický a napínavý film, ktorý zaujme nielen milovníkov histórie. Okrem herectva sa od 90. rokov venuje aj réžii. Jeho dva krátkometrážne filmy, L’échange (1992) a Rien à dire (1999), boli nominované na Zlatú palmu v Cannes. Jeho celovečerný film Jeder stirbt für sich allein (2016), natočený v nemecko-francúzsko-britskej koprodukcii, bol nominovaný na Zlatého medveďa na Berlinale. V mene cti je jeho štvrtý celovečerný film.

Hlavnej úlohy prísneho a nekompromisného šermiara sa zhostil marocko-francúzsky herec Roschdy Zem, ktorý sa na filmovom plátne objavil v mnohých významných francúzskych filmoch. Medzi jeho najvýznamnejšie filmy patrí Days of Glory (2006), ktorý bol nominovaný na Oscara za najlepší zahraničný film a priniesol mu Césara za najlepšieho herca. Po jeho boku si zahrala francúzska herečka Doria Tiller, známa predovšetkým z filmu Zažiť to znovu (2019), ktorý zožal veľký úspech a získal niekoľko nominácií na prestížne filmové ceny, vrátane nominácie na cenu César pre Doriu za najlepšiu herečku.

V mene cti  | Francúzsko | 2023 | 101 minút | premiéra: 15. august 2024 | žáner: dráma, historický | réžia: Vincent Perez | kamera: Lucie Baudinaud | strih: Sylvie Lager | hrajú: Roschdy Zem (Clément Lacaze), Doria Tillier (Marie-Rose Astié De Valsayre), Guillaume Gallienne (Eugène Tavernier), Damien Bonnard (Ferdinand Massat), Vincent Perez (Louis Berchère), Noham Edje (Adrien Lacaze), Pepe Lorente (Gustave De Borda), Myriem Akheddiou (Louise), Eva Danino (Marguerite) a ďalší

TS – Anna Lazor