Atraktívne priestory pod Mestským divadlom P. O. Hviezdoslava ožijú počas Dní architektúry a dizajnu.

V Bratislave je viac ako 8-tisíc krytov, ktoré zatiaľ neboli použité na svoj pôvodný účel. Viaceré iniciatívy sa snažia podzemné priestory oživiť a dať im novú formu a koncept.

Rovnaký zámer má aj Bratislavské kultúrne a informačné stredisko (BKIS), ktoré plánuje sprístupniť verejnosti atraktívne priestory bývalého CO krytu (kryt civilnej ochrany) pod Mestským divadlom P. O. Hviezdoslava (MDPOH). „Mestské divadlo je okrem činohernej scény aj dôležitým bodom kultúrnej infraštruktúry mesta. Preto sme už dlhšie premýšľali, ako rozšíriť využitie ďalších priestorov divadla. Po zabývaní sa Základnej umeleckej školy Júliusa Kowalského či vybudovaní nácvikových priestoroch pre tanečné tvorivé dielne otvárame v Mestskom divadle P. O. Hviezdoslava nový projekt Galérie pod divadlom,“ povedal riaditeľ BKIS Vladimír Grežo. Možnosť prvýkrát nahliadnuť do podzemných priestorov divadla mala široká verejnosť už 25. apríla počas Dňa otvorených dverí v MDPOH.

MDPOH

Pre galériu zároveň pripravujeme prvú výstavu už na mesiac jún.  Je to však otvorený multifunkčný priestor, ktorý môže slúžiť aj na podujatia iného typu,“ dodáva Vladimír Grežo a verí, že Galéria pod divadlom si nájde svojich priaznivcov a stane sa plnohodnotnou umeleckou scénou.

Prvým projektom v podzemných priestoroch bude časť Urban Marketu, ktorý je vo svojej jarnej edícii už tradične súčasťou Dní architektúry a dizajnu (DAAD). Predajná výstava dobrej módy, dizajnu a kreatívnej tvorby nielen zo Slovenska bude opäť spojená s množstvom sprievodného programu. V dňoch 29. – 31. mája si návštevníci budú môcť v rámci neho vychutnať skutočný underground. Časť Urban Marketu, OPENDESIGNGALLERY, sa bude odohrávať práve v Galérii pod divadlom. V bývalom kryte civilnej ochrany bude koncept podujatia viac galerijný, a priblíži sa tak hlavnej myšlienke priestoru. Návštevníci však o kreatívnych vystavovateľov neprídu, pribudne dokonca sprievodný program v podobe dvoch výstav a workshopov.

galeria_pocas_DOD(25.4.)

Tento rok BKIS zapojilo Mestské divadlo P. O. Hviezdoslava v rámci DAAD aj do projektu Parter Gallery, prehliadky najaktuálnejšieho slovenského dizajnu priamo v centre Bratislavy. Vo výkladoch prevádzok na uliciach Panská a Laurinská predstavia kvalitnú domácu tvorbu práce dizajnérov z rôznych oblastí. Vo výstavných priestoroch divadla sa predvedú dve dizajnérske značky Guapa. a Retart. Okoloidúci si tak môžu od 26. do 31. mája bez otváracích hodín pozrieť výber z najaktuálnejších prác slovenského dizajnu.

Viac informácií na bkis.skdaad.sk.

Zdroj: BKIS