Autobiografia Václava Neckářa Všechny moje války vychádza ako audiokniha

Václav Neckář – legenda, ikona, fenomén – podobných prívlastkov a superlatívov by sme v prípade jednej z najjasnejších hviezd českej popmusic našli mnoho a všetky by boli na mieste. Významných osobností akou je Václav Neckář nemá česká kultúrna scéna veľa, o to väčšiu pozornosť si preto zaslúži i jeho autobiografia.

Václav Neckář na nej pracoval 5 rokov spoločne so svojím bratom Janom a editorom Janom Hlaváčom. Autobiografia s názvom Všechny moje války vyšla knižne vo vydavateľstve Daranus vlani, kedy spevák oslávil 80. narodeniny.

Autobiografia Všechny moje války najnovšie vychádza ako audiokniha v interpretácii herca Jakuba Saica. Súčasťou novinky je i 19 veľkých hitov Václava Neckářa.

Najťažšie bolo asi samotné odhodlanie k tomu, aby som podobnú knihu dal dohromady. V podstate ma k tomu dokopali Honzovia. Teda Honza Hlaváč a môj brat. Snažil som sa spomenúť si na detstvo, na moje prvé javiskové vystúpenia v ústeckej opere, v plzeňskej Alfe s Martou Kubišovou a Bobanom Ondráčkom, potom v pražskom Rokoku s Vaškom Hybšom, Darkom Vostřelom, Mefistom a s Pepíkom Vobrubom, a následne s Golden Kids a Bacilmi. Spoločne mi počas piatich rokov spomínania pomáhali práve spomínaní Honzovia. Pri prehľadávaní nášho fotoarchívu sme s bráchom našli veľa takmer zabudnutých okamihov, na ktoré sme si vďaka tomu spomenuli,“ komentuje Václav Neckář vznik a prípravu autobiografie.

Detailné skúmanie archívu i skutočnosť, že knihu so svojimi spolupracovníkmi Neckář priebežne pripravoval od roku 2019, napovedá o jej obsiahlosti. I skalní fanúšikovia tu tak môžu objaviť množstvo doposiaľ neznámych informácií. To všetko bez zbytočných príkras a rozprávané so sympatickou pokorou, ktorá je pre legendu českej popmusic typická už od začiatkov kariéry v 60. rokoch minulého storočia.

Za šesť dekád na scéne má Václav Neckář na konte i niekoľko filmových úloh, o ktorých je v knihe samozrejme taktiež reč, no predovšetkým nespočetné množstvo hitov, z ktorých aspoň niektoré iste pozná každý z nás. Práve prostredníctvom svojich piesní sa Václav Neckář prihovára poslucháčom i v aktuálne vydanej audioknihe – vybraných ich bolo 19, od Tu kytaru jsem koupil kvůli tobě cez Lékořice, Mýdlového princa až po Půlnoční. Tento hudobný výber pritom vychádza nielen ako súčasť audioknihy, ale tiež ako samostatný digitálny album s názvom Všechny moje války (Písničky ze stejnojmenné audioknihy) dostupný na všetkých obvyklých digitálnych servisoch. 

„Som rád, že audiokniha vďaka Supraphonu vznikla. Je mi len trochu ľúto, že som ju nemohol nahrať sám osobne vzhľadom na môj hendikep s rečou. Jakub Saic ju ale nahovoril perfektne za mňa. Dúfam, že si ju po kapitolách vypočujete a bude sa Vám páčiť. Je to dlhé rozprávanie. 7 hodín a 12 minút, vrátane pesničiek. Prajem príjemné počúvanie i spomínanie…“ dodáva k audioknihe vlaňajší jubilant a držiteľ titulu Legenda Supraphonu.

TS