Avengers 2: Vek Ultrona

Tony Stark (Robert Downey Jr.) je už unavení neustálim zachraňovaním ohrozenej planéty a preto má veľkú víziu a cieľ, chce stanoviť svetový mier. K splneniu tejto vízie, by mu mala napomôcť dokonalá umelá inteligencia, ktorú by vychoval jeho dokonalý asistent operačný systém Jarvis (hlas Paul Bettany).

Veci sa ale nevyvíjajú tak ako by si želal, nastáva vzbura, umelá inteligencia pretavená do robotického Ultrona sa uberá vlastnou cestou a mier na Zemi chápe troška ináč, vidinou likvidácie super hrdinov. V tíme Avengers nastávajú krušné chvíle, nakoľko nemôžu už rátať z pomocou zaniknutého ochranného zoskupenia S.H.I.E.L.D., k tomu tu máme nejaké tie kryštalizujúce sa vzťahy, či dokonca aj milostný románik. Krušné chvíle nastávajú a okrem Ultrona sa im do cesty postavia aj iný záporný hrdinovia, boj o planétu sa začína…

Marvel's Avengers: Age Of Ultron Captain America/Steve Rogers (Chris Evans)  Ph: Jay Maidment ©Marvel 2015

O filme: Režisér Joss Whedon sa nechal uniesť na vlne slávy a popularity a až moc rutinérsky pristúpil k pokračovaniu. Už čo to bolo naznačené seriálom Agenti S.H.I.E.L.D., ktorý až tak moc vody nenamútil a v podobnej nevýraznosti sa pokračuje aj v samotnom filme Avengers 2: Vek Ultrona. Dá sa povedať, že Whedon išiel len na osvedčenú schematickú istotu a prevažne ponúka len burácajúcu akciu a na smolu až príliš samoúčelnú pre dej. Za celý film nič prevratné konzistentné neponúkne, chýba už aj ľahkosť a zábavnosť scén. Ponúknutý štýl akcie príliš pripomína tú akčnú povrchnosť ako sme mali možnosť vidieť naposledy v  Expendables 3, kde ide len o to skosiť čo najviac nepriateľov rútiacich sa na Vás z každého možného smeru, uhlu, proste likvidácia ako na bežiacom páse. Proste štýl akcie ktorý sedí skôr v mierne béčkových akčným filmoch nie vo vysoko rozpočtových.

Marvel's Avengers: Age Of Ultron..L to R: Hulk (Mark Ruffalo), Captain America (Chris Evans), Iron Man (Robert Downey Jr.), Hawkeye (Jeremy Renner), Black Widow (Scarlett Johansson), and Thor (Chris Hemsworth)..Ph: Film Frame..©Marvel 2015

Jednoducho to čo bolo kedysi efektne natočené napríklad vo filme Matrix Reloaded, keď Neo bojoval proti stovke agentov Smithov, tu v tomto pokračovaní Avengers to nemá to správne miesto. Veru stovky robotických Ultronov rútiacich sa na skupinku Avenegers tu nevyvolajú tie správne akčné grády, razantnosť, je to len spletitý neefektný guláš. V podstate to v divákovi nevyvolá žiadne emócie, nadšenie a je Vám doslova skoro jedno čo sa komu stane, v tomto trende to pokračuje aj pri následných ďalších mikro súbojoch až po záver filmu, takže akcia tu skôr kazí dojem. Takým plusom tu je skôr dramatický oblúk medzi postavami, ten tu je pekne rozohraný, či dokonca slušne vyhrotený. V tomto smere to v celku pekne išlo a nevadilo ani laškovanie Black Widow (Scarlett Johansson) z Hulkom (Mark Ruffalo), ktorý sa tak trošku ani k sebe nehodia.

Marvel's Avengers: Age Of Ultron..Black Widow (Scarlett Johansson)..Ph: Jay Maidment..©Marvel 2015

A keď tu už bolo veľa akcie, tak nesmie chýbať ani celá kopa super hrdinov a to doslova až nad únosnú mieru. Všetkého viac, viac, viac v následných druhých dieloch úspešných predchodcov má za následok, že sa tento priestor pre hercov rozložil medzi množstvo postáv, čím nastal taký zlý efekt, že tu nikto nijak zvlásť herecky nevyčnieva a film nemá žiadneho rázneho lídra, ktorý by strhol pozornosť, dal niečo navrch, vytvoril si sympatie.

Avengers 2 Vek Ultrona (2)

Hlavne keď pre porovnanie v prvom diely bolo hneď niekoľko viditeľných ťahúňov(Loki, Iron Man, Black Widow, Fury). K tomu tu máme aj nové prírastky do partie ako Paul Bettany ako Vision, Aaron Taylor-Johnson ako Quicksilver či Elizabeth Olsen ako Scarlet Witch, ich prínos pre daj nebol na zahodenie a mierne to osviežili, nekazili to.

Marvel's Avengers: Age Of Ultron Ultron (voiced by James Spader) Ph: Film Frame ©Marvel 2015

Samotný Ultron vyznel svojou prezentáciou, osobnosťou dosť detinsky, čo bol aj zámer tvorcov ale pre film to malo tým pádom taký vlažnejší vplyv, keď tam proti takej hromade hrdinov nemáte poriadneho zlého výrazného oponenta. Takými mínusmi pre film je aj miestami neprehľadná akcia hlavne v prvej polovici filmu, rýchli strih, 3D nevyniklo ale bolo v medziach priemeru, takže keď si to zrátame oproti prvému dielu tu máme mierne sklamanie. Avizovaná výmena na režisérskom poste u ďalších pokračovaní určite len prospeje.

Hodnotenie filmu: 80%
Originálny názov filmu: The Avengers: Age of Ultron
Komerčný ohlas filmu Avengers 2: Vek Ultrona (k 07.06.2015):
Rozpočet: $250 miliónov
Otvárací víkend v USA: $191,271,109 (2.najvyšší v histórii USA)
Tržby v USA: $438,901,113
Tržby mimo USA: $910,200,000
Tržby Celosvetovo: $1,349,101,113

Na začiatku kino roka 2015 by sa očakávalo, že Avengers 2: Vek Ultrona nebudú mať zdatnejšieho súpera v komerčnom merítku ale nakoniec sa musia priebežne uskromniť aj s druhým miestom, na tom prvom sa rázne usadilo Rýchlo a zbesilo 7, koniec tohto roka nám ale ešte prinesie nový diel Star Wars: Sila sa prebúdza, takže je tu šanca že sa poradie ešte premieša.

V Slovenských kinách od: 30.04.2015

Avengers 2 Vek Ultrona (1)

napísal: Matúš Gajdošech

maximusfilm