Bajkeri: Hviezdy filmu predstavili snímku osobne v ôsmich slovenských mestách!

Česká komédia Bajkeri režiséra Martina Koppa má za sebou svoju slovenskú premiéru. Na plátna slovenských kín snímka vstúpila vo štvrtok 26. októbra. Delegácia tvorcov filmu pricestovala na Slovensko, aby divákom v našich kinách Bajkerov predstavila osobne.

Počas uplynulého týždňa hviezdy z Bajkerov precestovali kiná v Bratislave, Trenčíne, Žiline, Prešove, Košiciach, Poprade, Nitre i v Trnave. Súčasťou turné Bajkerov po slovenských kinách boli i koncerty a autogramiády hlavnej slovenskej hviezdy filmu Celeste Buckingham.

Tvorcovia v kinosálach odpovedali na zvedavé otázky slovenských divákov. Ako prezradili, vďaka Bajkerom sa z nich na chvíľu stali skutoční „bajkeri“. Každý z hercov najazdil v rámci natáčania približne 90 kilometrov. Výnimkou je herec Pavel Nečas, ktorý vo filme stvárnil úlohu prísneho trénera tímu rýchlokorčuliarok. Ten medzi niektorými lokáciami rád prechádzal na bicykli, a najazdil tak oveľa viac kilometrov než jeho kolegovia.

Jednu z jeho zverenkýň stvárnila vo filme speváčka Celeste Buckingham. „Zvykli sme sa chodiť bicyklovať rekreačne s otcom a teraz som bicykel zase vytiahla práve kvôli Bajkerom,“  hovorí Celeste, ktorá mala od detstva k športu blízko, keďže hrala baseball a volejbal, ale neskôr začal u nej víťaziť tanec. „Päť rokov som  súťažila v latinskoamerických a spoločenských tancoch. Ale keď som začala chodiť  na strednú školu, musela som si vybrať medzi tancom a spevom a spev zvíťazil,“ hovorí filmová Hanka, ktorá je spolu s parťáčkami a trénerom na letnom sústredení, kde stretnú Davida a jeho kamarátov. Celeste priznala, že nakrúcanie na bicykloch bolo dosť náročné. „Rada jazdím len tak  lážo plážo, je to super šport, ale taký extrém som ešte nezažila, niektoré scény boli veľmi náročné,“ dodáva.

Hercov čakalo v scenári niekoľko náročných a nebezpečných cyklistických scén. Pri ich nakrúcaní zabezpečila produkcia dvoch profesionálnych jazdcov, ktorí zastupovali Pavla Nečasa a Hanu Vagnerovú.

Naozaj špeciálnu pozíciu vo filme má česká herečka Vanda Hybnerová. Tá si totiž ako jediná vo filme na bicykel sadnúť nemusela. „Ja nie som vášnivý cyklista a v tomto filme môj vzťah k cyklistike ani nie je podstatný, pretože moja „pošahaná psychiatrička“, ktorú tu hrám, sa živí skôr tým, čo hovorí, než tým, čo vykoná,“ dodáva na margo svojej postavy.

Snímka Bajkeri je celovečerným režijným debutom Martina Koppa (1983). O scenár sa postaral Petr Kolečko, ktorý je okrem iného čerstvým držiteľom Českého leva za scenár k filmu Masaryk. Producentom Bajkerov je Tomáš Vican, ktorý stojí i za drámou Lidice a veselohrami Bobule.

V hlavných úlohách sa predstaví trojica mladých českých hercov – Adam Mišík, Jan Komínek a Vojtěch Machuta. Na dievčenské sedadlá zasadnú Celeste Buckingham, Julie Šurková, Štěpánka Fingerhutová a Esther Lubadika. V postavách rodičov a ich partnerov uvidíme Hanu Vagnerovú, Pavla Nečasa, Tomáša Matonohu, Vandu Hybnerovú, Michala Suchánka či Václava Postráneckého.

Zdroj: TS