„Banditi“ oslávia v roku 2013 svoje desaťročné pôsobenie na hudobnej scéne!

A je tu ďalšie pokračovanie cyklu „Keby všetky bandy sveta“ opäť so zaujímavým hosťom. Na úvod si v krátkosti pripomeňme samotného hostiteľa – skupinu Banda.

Táto bratislavská world music skupina vychádza z poctivých, autentických koreňov slovenskej ľudovej hudby, ale inšpiruje sa aj inými hudobnými žánrami – starou hudbou, bluesom, jazzom, beatom a muzikou iných národov – najmä balkánskou, keltskou, slovanskou, indickou, karibskou a latinskoamerickou. Banda používa akustické hudobné nástroje a bohaté vokály s rešpektom k tradícii, ale aj v celkom novej, originálnej podobe. Banda sa významnou mierou podieľala na tvorbe hudby do filmu “Tanec medzi črepinami” režiséra Mareka Ťapáka. Jej prvé štúdiové CD BANDA jedna sa umiestnilo na 8 mieste v októbrovom hlasovaní rebríčka World Music Charts Europe 2011 (www.wmce.de) medzi nahrávkami z celého sveta. Je to doteraz najlepšie umiestnenie slovenskej kapely v histórii.

Ich novoročným hosťom bude rovnako originálny Juraj Dufek, gajdoš a výrobca gájd z Bojníc. Máloktorý hudobný nástroj má takú dlhú tradíciu, je súčasťou hudobného inštrumentára toľkých národov a mal také spoločenské uplatnenie ako práve gajdy. Gajdy predstavujú do istej miery internacionálny a integrujúci prvok v hudobných kultúrach národov – nachádzame ich v rôznych obmenách a typoch na britských ostrovoch, vo Francúzsku, Taliansku, na Balkáne, v strednej Európe, u národov bývalého ZSSR, na Blízkom Východe, v prednej Ázii a v severnej Afrike. V jednotlivých európskych krajinách sa vytvorili nielen osobitné nástrojové typy, ale gajdošská tradícia sa stala integrálnou zložkou ich národnej kultúry. Inak tomu nebolo ani na Slovensku, kde sú gajdy súčasťou roľníckej a pastierskej kultúry a kde ovplyvnili vznik osobitných tanečných typov, celú skupinu fašiangových melódií a nápevy k vianočným hrám a obchôdzkam. Slovenské gajdy sú vo všeobecnosti ľudový hudobný nástroj. Gajdy majú jednu melodickú a jednu  burdónovú píšťalu. Tóny v oboch vznikajú prietokom vzduchu vytláčaného z mechu – vzduchového zásobníka – cez piskory s jednoduchými náraznými plátkami klarinetového typu.

Dva nefalšované slovenské originály pod jednou strechou a ich spoločné vystúpenie si rozhodne nemôžete nechať ujsť!

Účinkujú: Samo Smetana (husle, mandolína, buzuki, tamburína, spev), Alžbeta Lukáčová (cimbal, heligónka, perkusie, spev), Ivan Hanula (viola, mandolína, buzuki, spev), Peter Obuch (kontrabas, spev), Igor Ajdži Sabo (bicie nástroje, perkusie, spev) a Juraj Dufek (gajdy)

Novoročné Keby všetky bandy sveta
Banda a Ďuro Dufek v Klube Za zrkadlom 24.1.2013 o 19:00
Vstupné: 7€
www.kzp.sk
www.ticketportal.sk
www.banda.sk
www.gajdy.bagpipes.sk

Zdroj: KZP