Barbora Poláková vydala očakávaný debutový album.

Dlhoočakávaný album Barbory Polákové v produkcii Jana P. Muchowa vyšiel presne pred týždňom (20. 11.2015). Populárna herečka a speváčka, ktorá boduje na internete i v rádiovom éteri s pilotným singlom Nafrněná  (videoklip má na YouTube už viac ako šesť miliónov vzhliadnutí), pripravila na svoj autorský debut celkovo desať piesní, ktoré vznikali s prestávkami štyri roky.

„Snažím sa mať oči otvorené. Nesústrediť sa výlučne na seba. Skúmať príbehy a situácie zo všetkých strán. Často sa mi stáva, že pri písaní textu počujem rovno i hudbu. Niekedy len rytmus alebo náladu. No a potom sa radím s pianistom Davidem Hlaváčem, on hrá a hrá a ja spievam a spievam, až kým to nemáme,“ prezrádza Barbora proces vzniku piesní.

Pesničky, ktoré sú veľmi osobné, no nechýba im silné posolstvo, šikovný nadhľad či štipka irónie, sú pre tvorbu Barbory Polákové typické. Rozhodnutie vydať ich dozrievalo v umelkyni zhruba dva roky: Je to tak rok, čo sme sa rozhodli s Honzou Muchowem pre Supraphon a zhruba dva roky, čo sa poznáme. Už odvtedy o albume hovoríme. Asi ma naštartovali reakcie ľudí. Tak snáď ich teraz nesklamem.

Podľa reakcií na singel Nafrněná, ale aj na „valentínsku“ pieseň Kráva, ktorá na albume rovnako nemôže chýbať, sa dá predpokladať, že fanúšikovia sklamaní nebudú. Môžu byť ale prekvapení melancholickým rázom väčšiny ostatných piesní, avšak to podstatné – hudobná kvalita a intenzita zážitku, zostávajú nezmenené.

Neodškriepiteľný podiel na tom, okrem samotnej autorky, majú i jej spolupracovníci na čele s producentom albumu Janem P. Muchowem a už spomínaným Davidem Hlaváčem, ktorí sa na albume podieľali aj autorsky. Nemožno zabudnúť ani na ostatných – speváčku Katku Sedlákovou, basgitaristu Přemka Matějovice a bubeníka Davida Bartoška, ktorí spoločne tvoria „ucelenú partičku, s ktorou, s výnimkou Krávy, album vznikal„.

Foto_Iva Haj

Okrem samotnej hudby je v prípade speváčkinho debutu dôležitá aj jeho vizuálna podoba. Ide o viac, než „len“ o pútavý obal od Pavla Berkoviče, ktorý je autorom fotografií, dizajnu a stál za kamerou pri vzniku videoklipu Nafrněná.  Zaujímavé prekvapenie sa totiž ukrýva priamo vo vnútri.

„Každý, kto si album kúpi, má možnosť zložiť si v booklete vloženú krásnu lampu dizajnéra Petra Bakoša zo špeciálneho tenkého látkového papiera. Na ňom budú mojou rukou napísané texty piesní, a keď sa lampa rozsvieti, texty začnú presvitať. Chceli sme, aby poslucháči, ktorí si dosku kúpia, získali zároveň aj niečo funkčné. Niečo, čo nehodia iba niekam do police alebo do auta. Mal by to byť naozaj vychytaný dizajnový kúsok,“ vysvetľuje Poláková.

Kompletný tracklist a viac informácií k jednotlivým piesňam nájdete tu: https://www.supraphonline.cz/album/165886-barbora-polakova

SU 6300-2

Zdroj: SOUL FOR SHOW / SUPRAPHON a. s.