Barum Czech Rally Zlín 2012: K najväčším favoritom sa radia Kopecký, Hänninen a Mikkelsen!

Seznam přihlášených posádek na Barum Czech Rally Zlín 2012 nabízí kvalitní startovní pole. V letošním roce se jedná o nejlépe obsazenou soutěž seriálů Intercontinental Rally Challenge (IRC) a FIA Mistrovství Evropy v rally (ERC).

Pořadatelům z AK Barum Zlín v AČR se přihlásilo celkem 110 soutěžících z 23 zemí, z uvedeného počtu je 36 zahraničních posádek. K největším favoritům se řadí jezdci továrního týmu Škoda Motorsport, a to obhájce prvenství Jan Kopecký z České republiky, suverénní lídr mistrovství Evropy Juho Hänninen z Finska a vedoucí jezdec průběžného pořadí IRC a zároveň loňský vítěz tohoto seriálu Andreas Mikkelsen z Norska (Škoda UK Motorsport). Uvedený trojlístek jezdců pilotuje vozy Škoda Fabia Super 2000.

Každý z obou továrních jezdců Škoda Motorsport dostal pro letošní sezonu jasný úkol. Jednatřicetiletý létající Fin Juho Hänninen absolvuje pravidelné starty v mistrovství Evropy. Letos nenašel přemožitele v Chorvatsku, Belgii a Turecku. Před svými pronásledovateli má více než sto bodový náskok a evropský titul na dosah! Hänninen se představil rovněž na soutěžích IRC, vyhrál v Irsku i Belgii a druhý dojel na Azorských ostrovech. Třicetiletý Jan Kopecký si zopakoval v loňském roce pocity vítěze Barum Czech Rally Zlín. Jezdec z Kostelce nad Orlicí se může stát pátým pilotem v historii zlínské rally, který získá do své sbírky tři prvenství na barumce. Dosud se to podařilo jen Noru Hauglandovi, Italu Bertonemu a domácím jezdcům Hubáčkovi a Krestovi. Kopecký startuje letos pravidelně v českém mezinárodním šampionátu a doposud všechny starty proměnil v suverénní vítězství. Kopecký si vede zdatně i v IRC, neboť vyhrál na Kanárských ostrovech i legendární soutěž Targa Florio na Sicílii, druhý skončil na Korsice a třetí místo obsadil v Irsku. Třiadvacetiletý Nor Andreas Mikkelsen je na nejlepší cestě obhájit prvenství v IRC. Letos vyhrál Azorské ostrovy a Sibiu rally v Rumunsku, druhý dojel na Kanárských ostrovech, v Irsku, Sicílii a San Marinu. Mikkelsen patří k velkým talentům rally a svou rychlost prokazuje na všech druzích povrchu.

K aspirantům na přední příčky se řadí dále mladý Švéd Patrik Flodin (Ford Fiesta S2000),, dále Polák Michal Solowow, Švýcar Florian Gonon (oba Peugeot 207 S2000), Němec Sepp Wiegand, Estonec Karl Kruuda a Ir Robert Barrable (všichni Škoda Fabia S2000). Silná sestava se sjede v kategorii produkčních vozů. Velkým diváckým tahákem bude Toshihiro Arai z Japonska, dvojnásobný mistr světa produkčních vozů z let 2005 a 2007 a bývalý tovární jezdec Subaru WRC. Představí se na voze Subaru Impreza STi R4 podobně jako Andreas Aigner z Rakouska (mistr světa PWRC 2008) a Jarkko Nikara z Finska.

Z českých jezdců patří vedle Kopeckého k aspirantům na přední příčky především trojnásobný vítěz barumky a úřadující český šampion Roman Kresta (Škoda Fabia S2000), dále Václav Pech (Mini John Cooper Works S2000), Pavel Valoušek (Peugeot 207 S2000), Jaromír Tarabus, Tomáš Kostka, Roman Odložilík, Emil Triner, Antonín Tlusťák (všichni Škoda Fabia S2000), Jaroslav Orsák, Václav Arazim, Jan Jelínek, Martin Hudec (všichni Mitsubishi Lancer EVO IX), Daniel Běhálek, Vojtěch Štajf, Miroslav Jakeš a Václav Kopáček (všichni Subaru Impreza STi).

Silná sestava se sejde i v hodnocení dvoukolek. Z pravidelných jezdců v IRC se objeví ve Zlíně Francouz jedoucí s ukrajinskou licencí Robert Consani (Renault Mégane RS), Martin Kangur z Estonska (Honda Civic Type-R R3), Elwis Chentre z Itálie (Škoda Fabia R2), jeho krajan Davide Medici (Renault Clio S1600), Francesco Parli ze Švýcarska (Citroën DS3 R3T) nebo Zsolt Pénzes z Maďarska (Suzuki Ignis S1600). Kartami v hodnocení vozů s jednou poháněnou nápravou budou míchat i čeští jezdci, a to Josef Peták (Renault Clio R3), Jan Černý (Citroën DS3 R3T), Lubomír Minařík, Milan Kneifel (oba Renault Clio R3), Egon Smékal (Citroën DS3 R3T) nebo Martin Vlček (Peugeot 206 Kit Car).

Suma sumárum, ve Zlíně se představí dvaadvacet jezdců s národní prioritou, z toho dva piloti Juho Hänninen a Václav Pech vlastní prioritu FIA. V seznamu jsou tři mistři světa – Toshihiro Arai z Japonska, Juho Hänninen z Finska a Andreas Aigner z Rakouska světa. Dále Švéd Patrik Flodin je dvojnásobným vicemistrem světa PWRC v letech 2010 a 2011. V České republice se objeví celkem 20 vozů kategorie Super 2000, z toho hned dvanáct fabií. Na přelomu srpna a září se rozhodně vyplatí fandům rallysportu zavítat do Zlína a sledovat Barum Czech Rally Zlín!

Zdroj: Barum Czech Rally Zlín