Belfiato Quintet pripravuje debutový album.

Belfiato Quintet je ďalšou vysokou kartou medzi českými komornými ansámblamy na medzinárodnej scéne. Muzikanti mladého dychového kvinteta pôsobia v popredných orchestroch (ČF, PKF – Prague Philharmonia, Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK atď.) a sú jednotlivo aj ako súbor ovenčení cennými súťažnými  trofejami (napr. víťazstvo Kateřiny Javůrkové na súťaži ARD Mnichov, zlato pre BQ zo súťaže v Semmeringu, bronz na medzinárodnej súťaži dychových kvínt v Marseille atď.)

Z ich hry a vystupovania nadovšetko vyžaruje zdieľanie: ,,Nás to baví!“. Belfiato Quintet je súbor plný energie a inšpirácie ako dokazuje aj ich prvý štúdiový album, ktorý už v júni vydajú v Supraphone.

Belfiato Quintet svoju prvú štúdiovú nahrávku venuje výhradne českým skladateľom prvej polovici 20. storočia. Hornistka Kateřina Javůrková k tomu uviedla: ,,Českého repertoáru pre naše obsadenie je naozaj veľa a my sa to snažíme ako český súbor využiť, a tak vznikol aj náš nový projekt debutovej platne. Vybrali sme dychové kvintetá od Pavla Haase, Josefa Bohuslava Foerstera a Janáčkovo Mladí, ktoré si s nami zahral na basklarinet člen súboru Clarinet Factory Jindřich Pavliš. Pre samotné nahrávanie sme zvolili zvukomalebné priestory modlitebne Českobratskej cirkvi evanjelickej na Vinohradoch a osvedčené duo – pána režiséra  Jiřího Gemrota a majstra zvukára Jana Lžičare. Myslím, že kombinácia toho všetkého dohromady zaručuje neobyčajný hudobný zážitok.“

Dokončenie štúdiového albumu sa rozhodli členovia Belfiato Quintet financovať pomocou crowdfundingu a to na hithit.com. ,,Je to stále obľúbenejší spôsob, ako rozbehnúť nejaký projekt. Ľudia za príspevok, ktorý nám poslali, dostali vždy nejakú odmenu. Samotný album, vstupenku na koncert, ktorý bude 12.6 v Rudolfine, kde prebehne krst CD, alebo úplne nehudobné odmeny. Napríklad tortu od hornistky Kateřiny Javůrkové, tréning v posilňovni s klarinetistom Jiřím Javůrkem alebo lezenie po skalách s fagotistom Ondřejem Šindelářem…,“ upresňujú členovia Belfiato Quintet.

Originálne hudobné a ešte originálnejšie nehudobné odmeny evidentne fanúšikov zaujali. Crowdfundingový projekt Belfiato Quintet bol viac ako úspešný. Zoskupenie si dali za cieľ získať touto cesto 150 tisíc Českých korún a na jeho Hithit konte dnes svieti dokonca suma vyššia, až 171 896 Českých korún!

HITHIT: www.hithit.com/cs/project/3625/belfiato-quintet-rozjedte-s-nami-debutove-album

Belfiato Quintet tvoria: Oto Reiprich – flauta, Jan Souček – hoboj, Jiří Javůrek – klarinet, Ondřej Šindelář – fagot, Kateřina Javůrková – lesný roh.

ZDROJ : SUPRAPHON (Autor: Tomáš Hejzlar) / SOUL FOR SHOW 2017