Benefičné podujatie Chyťme sa za ruky v Galante tento rok s príchuťou výnimočnosti

Keď sa povie, chyťme sa za ruky, každý si predstaví po svojom boku niekoho, koho pozná. Pre benefičné podujatie Chyťme sa za ruky, to platí tiež. Stretávajú sa na ňom každoročne osoby s mentálnym a telesným postihnutím a za tie roky už vznikli medzi nimi kamarátstva. Nedeľa 26. mája 2024 bola pre toto podujatie výnimočná vo viacerých aspektoch. Už v poradí 15. ročník koncertu Chyťme sa za ruky privítalo Nádvorie neogotického kaštieľa v Galante. To už je na riadnu oslavu. Pripravilo ho OZ Milan Štefánik a OZ Návrat do života v spolupráci s Mestom Galanta.

Prípravy na „oslavu“ sa začali už v sobotu na poludnie. Taký priestor nie je hračka. Chlapci dobrovoľníci sa štverali. Raz hore na rebrík, potom dolu z rebríka, aby umiestnili na tie správne miesta veľké bannery. Na chvíľu prerušil práce dážď. A pokračujeme. Dievčatá si nachystali pod veľkým stanom stoly, stoličky. A môže sa ísť oddýchnuť. Zajtra ráno nás čaká ešte kopec práce. V nedeľu od rána znova dobrovoľníci kmitali po nádvorí. Pripraviť miesto pre občerstvenie. Tu budú kreatívne dielne. Na čo sa v nich môžeme tešiť tento rok? Enkaustika – maľba horúcim voskom. Maľovanie na plátna. Maľovanie na sadrové odliatky. Maľovanie na tvár a tetovačky na ruky. Je z čoho vybrať. Stoly pre farebné tričká. Pripraviť pódium. Zvukovky. Kameraman a fotografi nachystaní. Aj všetci ostatní. Možeme púšťať.

S príchodom prvých „inak obdarených“ sa na pódiu objavujú farebné tričká. Z reproduktorov znie lákavá latino hudba. A moderátorka Katka Brychtová uvádza prvého účinkujúceho. Dobrú náladu prichádza v úvode rozprúdiť Zumba Sonnyes so svojimi dievčatami. „My už sme tu v podstate ako rodina. Sme tu doma s tými detičkami. Každý rok tu prídeme. My už vieme, do čoho tu ideme. S veľkým srdcom. A my ich proste ľúbime takých, akí sú.“ Hudba a tanec sú univerzálnymi jazykmi a preto nie je výnimočné, že o chvíľu sa to pod pódiom už vlní farebnými tričkami a rozžiarenými tvárami. Roztlieskame sa a ideme tancovať. Krok vpred. Krok vzad. Teraz do strán. Ruky nad hlavy. Poskočíme si. Otočka. Ruky vbok. A ešte raz si zatlieskame. „Taká vďačnosť vo mne zostala, stále väčšia a väčšia. Že ďakujem za to zdravie, za život, za mobilitu. Že proste môžem zase ja, ako zdravý človek, takto priniesť energiu týmto ľuďom. Pomáhať im týmto spôsobom s mojimi dievčatami.“ Odmena od „inak obdarených“ putuje k Soničke. Darčeky výnimočné. Sami ich vyrobili a vložili do nich svoje srdiečka.

Na pódiu sa znova objavuje Katka Brychtová a prihovára sa prítomným. „Ja sa veľmi teším, že takéto podujatia existujú, preto že je naozaj výnimočné, aby takéto decká a mladí boli v bezpečnom prostredí, kde pre mňa je úžasné sledovať, ako sa bavia.“ Neostáva dlho sama. Pozýva si k sebe primátora mesta Galanta, Mgr. Petra Koleka. „Je to veľká česť pre naše mesto, lebo „inak obdarení“ ľudia si to určite zaslúžia.“ Pozýva i predsedkyňu komisie kultúry, Martu Vajdovú, predsedkyňu Občianskeho združenia Návrat do života v Galante, pani Betku Molnárovú a organizátora za Občianske združenie Milana Štefánika. Všetci sa krátko prihovorili. Na Betku Molnárovú a Milana Štefánika čaká ešte milá povinnosť. Odovzdať obraz s motívom tohtoročného podujatia. Obraz namaľovala maliarka Henrieta Rojková. Prevziať si ho prichádza Róbert Anger-Majer a DSS Šoporňa – Štrkovec. Určite bude peknou spomienkou na dnešný koncert.

A už je to tu, prvý hudobný hosť. Lala Tamar. Z ďalekého Maroka nás prišla so svojou skupinou preniesť do rozprávky orientu. „Je to skvelá príležitosť zažiť špeciálnu udalosť a veľmi si to vážim, že môžem priniesť túto hudbu a zážitok pre týchto krásnych ľudí. Ďakujem za to.“  V svojej hudbe kombinuje staré piesne marockých žien s prvkami elektroniky, hip hopu, popu a reggae. Budeme počuť viac jazykov. Hebrejsky, arabsky. Dokonca aj piesne spievané po portugalsky. Tak sa poďme započúvať. Ya lismar, Ana Atchana, Abba Hamound. Aj keď deti nerozumejú slovám, hudba je chytľavá a jednoduché refrény hneď spievajú spolu so speváčkou. „Bola som skutočne šokovaná, na  chvíľu dojatá až k slzám. Pretože to bolo tak dojemné. Také malé gestá s veľkým vplyvom.“ Ashkideyli, Samawi + lala moulati. A pozrite sa na odev speváčky. Akoby pretkaný zlatými niťami. Tiež je typickým. Oproti našej hudbe viac bubienku. A kastanety. No hovorím. Rozprávka orientu. Pre členov skupiny to nebol obyčajný koncert. Cítili tu viac entuziazmu, zvedavosti, ako na obyčajných koncertoch, ktoré robia.  Dotkol sa ich srdiečok. Nikdy predtým sa im to nestalo. Dak Ihbib, Sidi hbibi. Veľký potlesk a už sú tu darčeky od detí. A Lala s veľkým úsmevom spolu s členmi kapely schádzajú z pódia medzi divákov. S radosťou si s nimi spravia fotografie.

Poprosíme všetkých pod pódiom 6 krokov cúvnuť. Niečo sa tu totiž chystá. Žiaci zo Spojenej školy v Senci, pod vedením Mgr. Kataríny Húskovej Madarászovej, si pripravili pre všetkých svojich „inak obdarených“ kamarátov tanečné vystúpenie a jednu krásnu pieseň pre všetky mamky. Publikum ich podporilo potleskom.

Na pódiu už všetko pripravené na ďalšie hudobné vystúpenie. A znova z diaľky prišla Vanesa Harbek. Odkiaľ? Až z Argentíny. Hudba ladená do blues. Gitaru ovláda naozaj bravúrne. Rooster, If you love me. Kolegovia z kapely za ňou v ničom nezaostávajú. Po klavíry behajú prsty a paličky po bubne len tak skáču. Vuelvo al sur. A dnes máme všetci Positive day. „Milujem deti. Myslím si, že reagujú veľmi dobre. Videla som lásku v ich tvárach. Tancujú a ja som naozaj šťastná, lebo je tu spätná väzba.“ Nájde sa tu v publiku nejaká Vaneska? Alebo žeby to bola pieseň o speváčke samotnej? Ešte si dáme pár. Vanesa si tiež odnáša plnú náruč darčekov. Nedalo sa nevšimnúť, že nad hlavami divákov už počas vystúpenia Vanesy, bolo naozaj kopec plagátov, na ktorých našla i svoje meno. Okomentovala to jasne. „Skvelé, keď vidím svoje meno.“ 

Je čas odmeniť aj divákov. Od začiatku koncertu nad hlavami divákov bolo vidieť krásne farebné transparenty a mávadlá. Kto ich vyrobil? No „inak obdarení“. A naozaj si dali záležať. Katka Brychtová s Milanom Štefánikom a Betkou Molnárovou majú ťažkú úlohu. Vybrať tie naj. Aké kritérium hodnotiť? Najväčšie? Najfarebnejšie? Po krátkej porade sú vybraní finalisti. Dostanú krásne ceny od sponzorov a úplný víťaz si odnáša i víťazný pohár. Ale nezúfajte. Pre každého, kto sa zapojil a vytvoril transparent alebo mávadlo, máme pripravený aspoň malý darček.

Katka Brychtová ostáva na pódiu, aby uviedla dnes posledného hosťa. Kto ním bude? Naša Zuzana Smatanová. Charizmatická, skromná speváčka oslávila už 20. rokov na hudobnej scéne. A práve Zuzana bola speváčkou, ktorá bola aj na prvom ročníku tohto podujatia v Galante, takže dnes tu oslavuje spolu s ním 15. rokov spolupráce s OZ Milan Štefánik. „Úžasné je tu byť po pätnástich rokoch, takže pokračujem.“ Pre publikum si pripravila zmes svojich najlepších piesní. A diváci sa veľmi radi pridali spevom k nej. Staršie aj novšie. Živá voda. Dnes sme tu spolu V dobrom aj zlom. Texty zo života. O snoch, láske, priateľstve. Dnes tu nie sme Jediný a jediná. Názov dnešného podujatia by mohol byť aj rovnaký, ako názvy dvoch piesní od Zuzany. Podaj mi ruku alebo Daj ruku do mojej ruky. „Tá radosť v očiach, že zažívajú takýto program. Čo je viac pre interpreta, keď vidím publikum, ako sa teší, spieva. Takže zasa rada prídem.“ Na týchto koncertoch je krásne, že sú si tu všetci rovní. Či zdraví, či s postihnutím. Mladí, či starí. Nekráčaj predo mnou. Dnes nie je lenivý deň. Všetci sa bavia a preto Dnes sa mi nechce nič tu dnes nemá miesto. Horou. Krajšou piesňou pre mňa sa celý koncert nemohol ani skončiť. Táto je pre mňa naozaj top. A ešte obrovský potlesk a darčeky pre Zuzanu. „To boli krásne výrobky, krásne transparenty. Ja oceňujem to, že si dali na tom záležať. Že to len tak neodflákli, jednoducho mali program ešte predtým, než ma vôbec stretli. Takže ja im ďakujem.“

Publikum skanduje a Katka Brychtová s Milanom Štefánikom sa od mikrofónu lúčia so všetkými. Keď chcete podpis dnešných skvelých speváčok, tak je pripravená autogramiáda.

No a čo bolo na dnešnom benefičnom podujatí také výnimočné. Nie len číslo 15. Ale dnes sme tu mali naozaj výnimočnú situáciu. Prvý krát v histórii koncertov pre ľudí s postihnutím, ktoré organizuje OZ Milan Štefánik, sa na pódiu stretli samé ženy. Sonička, Lala, Vanesa, Zuzana a Katka … päť super žien s charizmou, ktoré potešili srdiečka, roztancovali a rozospievali Galantu. Preto je potrebné sa na záver poďakovať. Poďakovať nielen organizátorom, účinkujúcim, dobrovoľníkom, sponzorom. Ale aj všetkým, ktorí dnes na tento krásny koncert prišli.

Krásny odkaz dala pre všetkých Sonička: „Nech idú ďalej, nech to posolstvo pre tie deti sa šíri z roka na rok ďalej a ďalej a nech pribúda viacej umelcov, viacej ľudí ochotných prísť podporiť túto komunitu.“

A odkaz odo mňa: „Chyťme sa za ruky, aby bol svet krajší.“ Ďakujeme.

Text: Júlia Platková
Foto: Igor Frimmel, Milan Maršalka a Marek Vaco  
Video: Andrej Budai