Benefičné podujatie Opri sa o mňa sa nieslo v znamení magickej „sedmičky“!

Niektorí ľudia považujú číslo „sedem“ za magické. Benefičné podujatie Opri sa o mňa, ktoré už po siedmykrát zorganizovalo Občianske združenie Milan Štefánik poslednú marcovú nedeľu 25.3.2018 v priestoroch PKO Čierny Orol v Prešove pred deti s mentálnym postihnutím, bolo určite magické.

Hlavná myšlienka – spojiť ľudí s postihnutím so svetom intaktných, zdravých sa naplnilo. Nasvedčovala tomu rekordná účasť divákov, ktorých prišli potešiť svojimi vystúpeniami skvelí hudobní hostia – Mafia Corner, ElevenHill, Martin Harich a Peter Cmorík.

Ešte pred samotným podujatím organizátori nezabudli uverejniť na stránke dôležitý oznam: „V noci je zmena zo zimného na letný čas, 2:00 → 3:00hod. Príďte prosím podľa nového času!“ Platilo to nielen pre tých, ktorí sa chceli prísť zabaviť. O hodinu kratšie si pospali aj dobrovoľníci, aby stihli pripraviť všetko tak, ako má byť. Sála, občerstvenie, darčeky, priestor pre workšopy… Hotovo.

O pol druhej začali prichádzať prví diváci. Sála sa postupne plnila a program mohol začať. Podujatím prítomných sprevádzala moderátorská dvojica Lucia Slováková a Roman Bomboš. Obidvaja zdôraznili, že pocit, kedy môžu rozdávať radosť iným, ich napĺňa obrovskou dávkou pozitívnej energie. „Aj ja som stále v koži dieťaťa. Ako fanúšik hudby sa rád stretávam s interpretmi, ktorí sú mojimi hviezdami. Keďže teraz som sa vrátil k vinylovým platniam, vždy si na rozhovor alebo stretnutie beriem platne s fixkou, aby som si ich nechal podpísať, no a práve vtedy, ak získam podpis alebo fotografiu, som veľkým vytešeným dieťaťom,“ uviedol s úsmevom Roman Bomboš.

O rozprúdenie nálady sa postarala so svojim tímom Janka z Vranova nad Topľou a lepší začiatok podujatia ani nemohol byť! Zumba v jej podaní prilákala na parket menších aj väčších, mladších aj starších. Noha vpred, noha vzad, otočka, ruky hore, zatlieskať. A ešte prekvapenie pre inštruktorku. Darčeky sami pripravili deti s postihnutím.

Poďme ďalej. Zumbu vystriedali chalani z ElevenHill. Jedna pieseň strieda druhú. „Perfektná roková hudba, už dlho som nepočul taký nátresk,“ vypočuli sme si od otecka, ktorý prišiel s dcérou na vozíčku. Jednu chvíľu mal vraj pocit, že ju hudba z neho zodvihne. „Netušili sme, čo nás čaká, ale o to viac sme ostali milo prekvapení, pritom sme už hrali kade tade. Ešte sme naozaj nezažili, aby boli deti také skvelé. Hrať pre takéto srdečné a vďačné publikom bolo pre nás naozaj zážitkom. Mnohí v sále sú hendikepovaní, ale hudbu dokážu precítiť oveľa vnímavejšie ako zdraví ľudia,“ reagovali chlapci ElevenHill.

„Ooou, vošla si mi do snov … chcem, aby si si spievala.“ A prianie ďalšieho interpreta, Martina Haricha, ktorý prišiel v svojom typickom klobúku, sa splnilo. Veď kto by si nespieval známe hity. Vzduchom začali lietať balóny, medzi divákmi sa objavili farebné transparenty. „Ako muzikanta ma najviac teší, ak môžem tým, čo ma baví, robiť radosť iným. Na takéto akcie chodím veľmi rád, lebo títo ľudia sú veľkým zdrojom energie. Fantasticky dokážu precítiť hudbu, preto som si užíval, ako to dnes medzi nami spontánne a bezprostredne fungovalo,“ vysvetľoval Martin Harich.

Východ, je východ a na Šarišu i po šarisky treba zašpivac. O to sa postaral spevák Mafia Corner. Ľudové motívy popretkávané moderným podaním. Piesne O Maňo a Zuzulienka,  v ich podaní potešila všetky nositeľky tohto mena a nielen ich. „Povedal som si, prečo nepodporiť dobrú myšlienku a dobrú vec pre moje rodné mesto. Robím pozitívnu hudbu, toto je pozitívna akcia a myslím si, že všetko, čo je akýmkoľvek spôsobom pozitívne, je správne,“ vysvetľoval Mike z Mafie Corner.

Kto si počkal, ten sa dočkal. Nielen darčekov za najlepšie transparenty. Napriek novým „oteckovským“ povinnostiam, prišiel podporiť podujatie spevák, mnohonásobný držiteľ ceny Slávik Peter Cmorík so svojou kapelou. Repertoár obohatil novou pesničkou Taká ako ty. Nakoniec si zaspievali aj spoločnú pesničku s Martinom, Oh my bro. „Vždy ma na týchto akciách nadchne, koľko si tieto deti dajú námahy, aby vlastnoručne vytvorili a priniesli rôzne darčeky. Veľmi si to vážim!“ zdôraznil Peter Cmorík.

Počas celého koncertu sa mohli prítomní zapojiť do workšopov. Vyskúšať si maľbu na tričká, či maliarske plátno, z drievok si vyrobiť náušnice, či namaľovať vlastné tričko a aj obrázok horúcim voskom. V tvorivých dielňach vznikali samé originály. Čarovné bytosti odchádzali i od dobrovoľníčok, ktoré maľovali na tváre.

Posledné minúty patrili autogramiáde. Podpisy na fotkách, balónoch, podanie rúk, fotenie s tým „mojim“ obľúbeným spevákom. Zážitok na celý ďalší rok. A ide sa domov. Pospevujúc si. Ešte posledné objatia, zakývania.

Veľké ďakujem patrí účinkujúcim, sponzorom a dobrovoľníkom, ktorí toto skvelé podujatie pripravili. Aj pre nich bolo obohatením o energiu, ktorú „inak obdarení“ okolo seba rozdávajú.

A veta na záver od Peťa, ktorý je súčasťou podujatia takpovediac od jeho vzniku: „Tešíme sa na príjemnú zábavu na budúci rok, ruku na to.“

Zdroj: TS
Napísali: Imrich Makó a Júlia Platková
Foto: Petra Sekáčová a Milan Maršalka
Video: Igor Kolesár